Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on.

Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen

Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin kun ei vielä ole päässyt pisteeseen, jossa raittiin elämän tuomat positiiviset muutokset olisivat päässeet kunnolla esiin, on suuremmassa riskissä antaa periksi ja korkata.

Vaikeita hetkiä saattaa tulla alussa tiuhaan. Yleensä sellainen iskee aina, kun kohtaa ensimmäistä kertaa tilanteen tai tunteen, jossa on tottunut käyttämään alkoholia.

Kun turruttava hermomyrkky on poistettu ”lääkekaapista”, tilanteet ja tunteet on kohdattava selvinpäin. Alkuun voi tuntua sietämättömältä ottaa ne vastaan raakana.

Ensimmäisen raittiin vuodena aikana tulee haikeita hetkiä etenkin juhlapyhinä. Se on normaalia ja kuuluu eroprosessiin. Ihan samalla tavalla kuin ikävöidessä intohimoista mutta tuhoisaa parisuhdetta, joka aiheutti niin paljon enemmän pahaa kuin hyvää, alkoholista eroon pyristelevä haikailee välillä niitä hyviä hetkiä alkoholin kanssa.

Mieli saattaa tehdä tepposet, ja tarjoilee muistoja hyvistä hetkistä, joissa alkoholi kuului vielä kuvioihin, ja tuore raitistuva/eronnut alkaa epäillä päätöstään.

Mutta mitä pidempään on ollut soberisti eli raitis, sitä helpommaksi homma muuttuu. Kun sitten katsoo taaksepäin ensimmäisestä päivästä tähän hetkeen, helppoutta ja positiivisia tunteita on ollut enemmän kuin vaikeaa ja negatiivista.

Vaikeat hetket ovat todellisuudessa vain hetkiä, ja niitä tulee yhä harvemmin, mitä pidemmälle pääsee.

Me vahvistamme sitä mihin keskitymme, ja siksi kurssin nimi on Vapaudu viinistä ilolla ja helposti – eikä vapaudu alkoholista surulla ja vaikeasti. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat lopettaa alkoholin käytön ja jotka motivoituvat ilosta ja vapaudesta.

Toisenlaisiakin metodeja on tarjolla, ja se on hyvä: yksi ja sama lääke ei toimi kaikilla.

Repsahtelu on ollut yllättävän vähäistä


Alkoholinkäytön lopettamisessa repsahtamisriski on suurin ensimmäisten päivien aikana.

Päihdelinkin keskusteluissa käy ilmi, että moni pystyy olemaan juomatta neljä päivää, ja sitten he repsahtavat, ja palaavat alkuun. Ja pian he taas sinnittelevät kolme neljä päivää ja palaavat alkuun, koska raitistuminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta.

Se että aina palaa päivään yksi, ja käy uudestaan ja uudestaan läpi vaikeinta osuutta pääsemättä nauttimaan soberismin ihanuudesta, vie energiaa ja uskoa itseen – ja tekee lopettamisesta joka kerta vaikeampaa.

Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssilla repsahtelu on ollut selvästi harvinaisempaa kuin soberistina pysyminen.

Pisimpään mukana olleet ovat olleet soberisteja kohta kymmenen kuukautta (kurssi tuli myyntiin joulukuussa 2020) ja uusia jäseniä on kesän aikana tullut tiuhaan. Tukiyhteisössä eli Soberistiklubilla onkin nyt paljon myös vasta-aloittaneita ja tunnelma on lämmin ja tsemppaava.

Kun osa vasta-aloittaneista tuskaili kesähelteillä vaikeiden hetkien kanssa, päätin suomentaa heille pätkän Clare Pooleyn The sober diaries (2017) kirjasta.

Clare Pooleyn raitistuminen alkoi samalla tavalla kuin omanikin: anonyymin blogin kirjoittamisella. Hänkin huomasi ettei ole yksin, ja blogin seuraajia alkoi tulla päivä päivältä lisää.

Kun Clare oli itse päässyt vaiheeseen, jossa raittius oli helppoa, hän kirjoitti blogiaan seuraaville ”sarjarepsahtajille” tarinan, jonka uskoi antavan voimia vaikeisiin hetkiin.

Koska Claren loistava teos ei vieläkään ole ilmestynyt suomeksi, jaan tarinan myös tässä blogissa kaikille teille, jotka kaipaatte vahvistusta heikkoihin hetkiin:


**

Clare Pooleyn niittytarina:Kuvittele, että seisot niityllä, jossa olet ollut pitkän, pitkän ajan.

Alkuun niitty oli kaunis, täynnä kukkia, ystäviä, auringonpaistetta ja pörröisiä pupuja (ehkä puput ovat ylilyönti, mutta menköön!)

Ajan kuluessa niityllä oleminen on muuttunut kurjemmaksi. Toki siellä on yhä välillä aurinkoisia päiviä, mutta usein siellä sataa kaatamalla, ja toisinaan myrskyää ihan tosissaan.
Kukat ovat lakastuneet.

Puputkin ovat harventuneet ja etäällä toisistaan.

Sitten alat törmätä ihmisiin, jotka kertovat sinulle toisesta niitystä, ei kovin kaukana omasta niitystäsi. He ovat nähneet sen. Osa heistä asuu siellä.

Se niitty on kaikkea sitä, mitä oma niittysi aikanaan oli, ellei vielä parempaakin.

Ja siellä asuvat arvostavat sitä siksikin niin suuresti, että he ovat nähneet, miltä autio kotiniittysi näyttää. Hekin ovat asuneet siellä.

”Hei, tule meidän kanssamme asumaan”, he kutsuvat sinua, koska he tietävät, että heidän niityllään on paljon tilaa kaikille, ja he aidosti haluavat uusia ystäviä.

Sinä haluat kovasti liittyä heihin. Mutta siihen liittyy pulma.
Matkalla uudelle niitylle on suuri este, etkä näe sen taakse.
Näet ainoastaan esteen. Et voi nähdä luvattua niittyä esteen toisella puolella.

Sinulla ei ole hajuakaan siitä, miten pitkä matka perille vielä on, kuinka kauan kestää päästä sinne, ja onko sinulla voimia siihen. Mutta tiedät, että et voi jäädä siihen, missä olet. Tilanne muuttuu koko ajan huonommaksi.

Joten otat harppauksen ja heittäydyt ensimmäisen esteen eteen.

Ensi alkuun se ei ole kovin vaikeaa. Sinulla on roppakaupalla energiaa ja intoa. Mutta kun olet selvinnyt nelimetrisestä muurista, iilimatoja kuhisevasta ojasta ja kaivanut itsesi käsivoimin aidan alitse, olet täysin uuvuksissa. Olet saanut tarpeeksesi.

Sinulla ei ole mitään todisteita siitä, voitko edes ikinä saavuttaa sitä ihanaa niittyä, josta sinulle on kerrottu. Epätoivoissasi haluat takaisin, jonnekin tuttuun, jossa et ole niin väsynyt, kylmissäsi ja peloissasi…

.. ja niin palaat vanhalle niityllesi, lähtöpisteeseen.

Alkuun on ihanaa olla kotona. Muut ihmiset toivottavat sinut tervetulleeksi avosylin, ja kertovat ettei sitä toista niittyä ole oikeasti olemassa.

Sinun on mukava olla. Tiedät mitä olet tekemässä. Uskot, että aurinko vielä paistaa ja voit nähdä puput kauempana.

Mutta olet huijannut itseäsi.

Niitylläsi ei ole enää ainuttakaan pupua jäljellä. Myrskysateet muuttuvat aina vain rankemmiksi.

Lopulta joudut heittäytymään uudestaan nelimetriseen muuriin. Kohtaat iilimadot jälleen. Kaivat tunnelin. Pääset viidennen esteen yli ennen kuin luovutat – ja palaat taas alkuun.

Palaat, koska uskosi loppuu. Sinulla ei ole todisteita toisesta niitystä. Et tiedä kuinka kauan matka uudelle niitylle vie. Et tiedä pystytkö siihen. Olet aivan lopussa ylitettyäsi ensimmäiset esteet niin monta kertaa.

Joten, jos tunnistat tästä itsesi, kuuntele mitä minulla on sanottavaa. Koska minä tiedän:

SE (NIITTY) ON OLEMASSA! SE ON JUURI NIIN HYVÄ JA IHANA, KUIN TOIVOTKIN. VIE NOIN SATA PÄIVÄÄ, ETTÄ NIITYN NÄKEE, JA NOIN KUUSI KUUKAUTTA PÄÄSTÄ PERILLE. SINÄ PYSTYT SIIHEN.

Matkan vaikein vaihe on alussa.
Niinpä et todellakaan halua heittää itseäsi päin muuria ja iilimatoja uudestaan ja uudestaan, ja palata alkuun.

Kun pääset pahimman yli, esteet helpottuvat ja niitä tulee aina vain harvemmin. Samalla sinä vahvistut, kuntosi kasvaa ja sinulla on voimavaroja selviytyä esteistä.

Yksi asia mihin kannattaa varautua, on väärät johtopäätökset.
Joskus saatat luulla, että olet jo perillä uudella niityllä. Et ole kohdannut esteitä aikoihin ja ajattelet: mahtavaa! Tässä se on, minä tein sen!

Ja pian tämän jälkeen eteesi ilmaantuu mahtava muuri.

Mutta tässä vaiheessa tiedät, miten esteet ylitetään. Ei huolta.
Alat ehkä jo ymmärtää esteiden ylittämisen suuremman merkityksen. Loppujen lopuksi: niitty ilman haasteita ja esteitä voisi olla aika tasapaksu ja tylsä.

Joten, kanssaseikkailijani, pakkaa laukkusi, sano hyvästit vanhalle niityllesi ja heittäydy kohti seikkailua ja esteitä ja JATKA ETEENPÄIN!

Äläkä katso taaksepäin ennen kuin olet perillä.

**


Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.


Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]