Kaksi vuotta raittiina

Pian tulee kaksi vuotta siitä, kun jätin alkoholin ja aloin absolutistiksi. Vuosi sitten ilmestyi ensimmäisestä raittiista vuodesta ja neljän muun raitistuneen naisen kokemuksista kertova kirjani Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni.

Vuoden aikana olen saanut todella paljon palautetta lukijoilta, jotka kertovat lopettaneensa juomisen kirjan avulla. Yllätyksekseni puolet palautteen antajista on ollut miehiä. Vaikka kirja oli naisille omistettu, myös miehet pystyvät siihen samaistumaan. Joukossa on myös sellaisia, joilla alkoholismi oli jo pidemmälle kehittynyt ja takana oli katkaisuhoitoja.

Niin moni on toivonut jatkoteosta tai verkkosivuja kirjalle, että päätin perustaa näin alkajaisiksi tämän blogin. Kun kerran kirja on toiminut kirjallisena vertaistukena, tämä blogisivusto voisi täydentää sitä. Täällä voisivat muutkin kertoa tarinansa: miten pääsivät irti ja miltä tuntuu riippuvuudesta vapaa elämä.

Kommentoikaa, lähettäkää toiveita ja parannusehdotuksia! Julkaisen mielelläni myös teidän tarinoitanne, voitte lähettää minulle sähköpostitse etunimi.sukunimi (at) hotmail.com.

Löydät täältä aiemmat blogipostaukseni aiheesta http://viisaselama.fi/author/irakoivu/

ja jos et ole lukenut kirjaa, tässäpä erittäin lyhyesti omasta vapautumisestani:

Raitistumispäätös ei syntynyt hetken mielijohteesta vaan sitä edelsi vuosikausia rimpuilua, tipattomuuksia ja paljon syyllisyyttä, häpeää ja ilottomuutta. Toiveita kohtuuden oppimisesta ja jatkuvaa epäonnistumista sen suhteen. Huonommuuden tunnetta ja pelkoa siitä, että alkoholista oli tullut liian tärkeää, elämän suola. Pelkoa siitä, että minusta tulee alkoholisti.

Mietin monta vuotta, miltä tuntuisi elää raittiina. Se houkutteli, mutta samalla pelotti. Miten ympäristö suhtautuu? Tuleeko minusta sosiaalinen hylkiö?

Luin muiden spontaanisti raitistuneiden iloa pulppuavia kuvauksia uudesta elämästään ja aloin miettiä, olisiko minusta absolutistiksi. Mitä enemmän tietoa ja muiden kertomuksia luin, sitä varmemmaksi tulin: joku päivä minä teen sen.

Vuonna 2014 päätin, että pistän korkin kiinni syystalvella 2015, kun kaveripiirin viimeiset nelikymppiset siltä vuodelta on juhlittu. Viimeisissä juhlissa minun ei enää edes tehnyt mieli juoda, koska odotin malttamattomana uutta elämääni. Niin hyvin olin itseni siihen psyykannut. Join kuitenkin, puoliväkisin, koska olin niin päättänyt.

Aamulla herätessä oli tuttu juhlienjälkeinen hapokas maku suussa ja voimakas alakulo etanolin tehtyä työtään endorfiinivarastojen tyhjennyksessä. Ensimmäinen ajatus oli, etten enää ikinä juo. Ja sitten muistin: minähän EN enää ikinä juo! Minun ei enää IKINÄ tarvitse tuntea tätä ilottomuutta, itseinhoa ja häpeää. Minun ei enää koskaan tarvitse miettiä, muistanko kaiken ja mitä tuli puhuttua kenellekin. Eikä tarvitse jännittää olenko enemmän humalassa kuin muut, meneekö yli.

Valtava riemu, helpotus ja ilo valtasit minut. Ja se fiilis pysyi aikalailla jatkuvana kokonaisen vuoden. Alussa toki tuli haikeuden hetkiä, mutta suurimmaksi osaksi olin rakastunut raittiuteen, tunsin syntyneeni uudestaan ja kaikki oli taas mahdollista. Varmasti olin joidenkin ystävieni mielestä myös varsin rasittava, mutta se ei minua haitannut. Olin onnellinen, pulppusin elämäniloa.

Olen yhä onnellinen ja tunnen ilon ja onnen läikähdyksiä pienistä asioista tuon tuosta. Mutta ensimmäiseen vuoteen verrattuna olo on tasoittunut, maadoittunut. Raittiudesta on tullut normaalitila eikä se tule enää muulloin mieleen kuin tilanteissa, jossa muut juovat. Vieläkin hieman jännitän jossain seurassa, tekeekö joku juomattomuudestani numeron. Lähipiiri on jo tottunut ja saan kuulla yhä harvemmin ”eihän haittaa jos minä otan”, mikä on helpotus.

Löysin viikko sitten sälälaatikostani lapun, johon olin kirjoittanut suurimmat pelkoni liittyen raitistumiseen. Siinä luki: ”Pelkään, että muutun niin etten enää halua tehdä tiettyjä asioita ja mennä joihinkin tilaisuuksiin, joihin kuuluu alkoholi. Pelkään, että en kelpaa raittiina, että minusta tulee sosiaalinen hylkiö eikä minua kutsuta enää minnekään, missä käytetään alkoholia.”

Pelkoni ovat osittain toteutuneet: en tosiaan enää viihdy paikoissa, joissa ennen ”viihdyin” humalassa eli pimeissä yökerhoissa joissa on huono ilma ja musiikki soi niin kovalla ettei keskustelua kannattanut edes yrittää. Tai isoissa juhlissa, jonne tullaan näyttäytymään eikä olla oikeasti kiinnostuneita muista ihmisistä.

En tosin viihtynyt niissä aiemminkaan, vaan ”join itseni mukavaksi”. Nykyään ei tarvitse, vaan voin poistua paikalta jos puitteet tai seura ahdistavat.

Viihdyn kuitenkin yhä ystävieni ja perheeni kanssa illanistujaisissa, konserteissa, terassilla, kahvilla, teatterissa, mökillä jne.

Toinen pelkoni, että minut hylätään, oli turha. Kun muut juovat skumppaa tai viiniä, minä siemailen holittomia tai vettä ja humallun seurasta. Kun on tarpeeksi usein ollut humalassa tietyissä tilaisuuksissa, tulee sellainen Pavlovin koira -reaktio: olo on hauskan hiprakkainen, vaikka juo vain vettä. Siitä humalasta kuitenkin selviää, kun hyppää auton rattiin eikä aamulla ole krapulaa.

Tulen myöhemmin kirjoittamaan enemmänkin aiheesta, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni, mutta näin alkajaisiksi kiteyttäisin: elämänlaatu paranee huikeasti, kun ei enää turruta itseään kestääkseen arkeaan, vaan alkaa elää sellaista elämää, josta ei ole tarvetta paeta.

Tällä en tarkoita sitä, että elämä olisi raitistumisen jälkeen pelkää ruusuilla tanssia. Minullakin on ollut tässä kahden vuoden aikana todella rankkoja kokemuksia, muun muassa iso, ruma oikeusjuttu, mutta kertaakaan en ole haikaillut viinin perään.

Ennen olisin nollannut stressiäni viinipullolla, mutta nykyään käsittelen asiat ja tunteet raakoina ja tunnen itseni siksi vahvaksi. Niin kauan kun minä olen itseni puolella, jaksan ja kestän mitä vain. Selviän mistä vain, koska voin luottaa itseeni. Koska olen vapaa.

Ira Koivu

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]