Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Julkaistu 11.4.2022

Kun aikanaan pohdin alkoholin jättämistä, pelkäsin, että minusta tulee tylsä, ja kaverit hylkäävät minut, koska en enää humallu heidän kanssaan.
Toisin kävi. Tulikin vapaus, iloa, energiaa, suuria elämänmuutoksia ja syvemmät ystävyyssuhteet.

Tänä vuonna tulee täyteen seitsemän vuotta soberismia, raittiutta, ja vuosien mittaan olen havainnut lisää positiivisia muutoksia, joita en osannut odottaa.

Tein maaliskuussa (11.3.2022) kyselyn henkilöille, jotka ovat jättäneet alkoholin. Kysyin miten alkoholinkäytön lopettaminen on vaikuttanut heidän elämäänsä, kuinka paljon he ovat säästäneet rahaa ja aikaa, joka ennen olisi mennyt alkoholin käyttöön ja sen oheisvaikutuksiin.
Kysyin myös, millaisia terveysvaikutuksia he olivat havainneet raitistuttuaan.


Säästöä rahassa lähes 4500 euroa ja
ajassa lähes helmikuun verran


RAHAA säästyy melkoisesti, kun jättää alkoholin: keskimäärin 374 euroa kuukaudessa.
Vuodessa tämä tekee 4488 euroa. Sillä summalla saa jo yhtä sun toista.

Haitari vastauksissa oli kuitenkin suuri. Toiset juovat ravintolassa ja käyttävät taksia, jolloin rahaa kuluu huomattavasti enemmän kuin niillä, jotka tissuttelevat kotona kaupan tai Alkon antimia.

AIKAA alkoholinkäytöltä ja sen oheisvaikutuksilta eli krapulalta ja toimintakyvyttömyydeltä säästyy 47,2 tuntia kuukaudessa. Se tekee vuodessa lähes 24 päivää eli lähes helmikuun verran.

**


Alkoholin käytön lopettamisen muita positiivisia vaikutuksia:


92 % Elämänhallinta on parantunut

84 % Nukun paremmin ja herään virkeämpänä

74 % Energia on lisääntynyt.

74 % Häpeä ja syyllisyys ovat väistyneet ja tilalle tullut ylpeyttä itsestä.

63 % Itsetunto on parantunut.

66 % Jaksan paremmin töissä ja kotona.

61 % Olen paremmalla tuulella kuin ennen.

61 % Levottomuus on kadonnut ja tilalle tullut mielenrauhaa.

58 % Luovuus on lisääntynyt.

48 % Perheeni/läheiseni ovat sanoneet, että raitistuminen on tehnyt minulle hyvää.

42 % Vyötärö on kaventunut.

**

Alkoholin käytön lopettaminen tuo positiivisia muutoksia elämään monella osa-alueella

Kun sana oli vapaa, näin raitistuneet kertoivat alkoholin jättämisen seurauksista:

Yleisesti parempi fyysinen ja henkinen olo. Alkoholi ei enää pyöritä mieltä, vaan jaksan keskittyä muihin asioihin. Läheiseni sanovat, että olen enemmän läsnä.

**

Parasta on, ettei tarvitse miettiä mitä on humalassa tehnyt tai sanonut. Muistan kaiken, ja voin seistä sen takana omana itsenäni.

**

 Olen huomannut, etten tarvitse alkoholin antamaa rohkaisua vaan pystyn olemaan täysin oma itseni selvinpäin. Ja olen oikeasti aika jees tyyppi 🙂

**


Ahdistukseni ei ole kokonaan kadonnut, mutta osaan käsitellä sitä paremmin selvinpäin.
Pelkkää positiivista on seurannut raitistumisesta.

**

Rauha omasta itsestä ja tekemisestä. Minun ei tarvitse käyttää energiaa siihen, että pelkään pahaa krapulaa ja sitten poden sitä. Minun ei tarvitse miettiä, että mokasin tms.
Viikonloppu saattoi mennä kokonaan hukkaan, ensin juomiseen ja sitten kamalaan krapulaan. Nyt minulla on aikaa!


**

Aktiivisuuteni kaikilla elämänalueilla on merkittävästi lisääntynyt – mukaan lukien yhteydenpitoni läheisiini. autin taas liikunnallisesta elämäntavastani!

**

Paremmat urheilusuoritukset ja tulokset sekä palautuminen. Parempi aineenvaihdunta.

**

Vapaus olla oma itseni, ei tarvitse juoda, vaikka muut juovat.

**

Energiaa enemmän, iloisuus tullut, olen aidompi ja nukun paremmin. Voin kokonaisvaltaisesti paremmin, en ole niin kiukkuinen kuin juovina aikoina. Olen enemmän läsnä kotona.

**

Pystyn pitämään kiinni lupauksistani.

**

Tärkeintä on oma mielenrauha, ei ahdista. Ei enää tolkutonta väsymystä. Ei enää töistä rokulipäiviä. Parisuhde rauhoittunut, suhde lapsiin parempi.

**

Koska ei krapulaa, vapaa-aika on laadukkaampaa.

**

Ylipäätään alkoholi ei enää hallitse.

**

Oikea läsnäolo ja olemisen helppous. Vaikka välillä on raskasta ja vaikeaa, asioita on helpompi käsitellä raittiina. Kiitollisuus.

**

Vapaus.

**

Taiteen tekeminen on helpottunut.

**

Olen saanut elämän, jota minulla ei koskaan ollut ennen raitistumistani  –  ei edes ennen alkoholisoitumistani, sillä sitä ennen kärsin läheisteni alkoholismista.

**

Paremmat ihmissuhteet joka tasolla. Näen maailman kirkkaana ja rakastan hakea/etsiä uutta pelotta. Yksinäisyys ei pelota vaan se on nautinnollista. Aivokapasiteetti on varmasti laajentunut positiivisella tavalla. Helppo keskittyä moneen asiaan jopa yhtä aikaa.

**

Olen saanut oman herkän itseni takaisin.

**

Alkoholin jättäminen toi mukanaan terveemmät ihmissuhteet. Olen henkisesti ja fyysisesti terveempi, ei tarvitse huolehtia krapulasta ja voi nähdä ystäviä, joiden kanssa pääsee puuhaamaan muutakin kuin baarissa pyörimistä.

Olen saanut eheytettyä välit aikuisiin lapsiin, käyn keikkatöissä maksimimäärän kuukaudessa, kävelen, vesijumppaan, hiihdän, luen, matkustelen.
Olen ollut, ja tulen olemaan talkootöissä ja vapaaehtoistoiminnassa. Hoidan itseäni, käytän lastenlapsia kerhossa ja olen heidän kanssaan. Opiskelen kieliä englannin kielellä (venäjä, ruotsi, saksa, espanja, ranska). Minulla on varaa erilaisiin hyödykkeisiin, jota aiemmin ei ole ollut.
Minulla on uusia ystäviä ja olen käynyt erilaisilla kursseilla ja Kelan kuntoutuksessa (astma, uniapnea, MTKL). Olen ommellut vaatteita harrastuksen vuoksi. Lähden pian Espanjaan vaeltamaan.
Harrastan sukututkimusta. Olen aika hyvä tyyppi nykyisin. En hengaa enää alkon kanssa läträävien seurassa.


**

Pystyn olemaan oikea äiti lapsilleni.

**

Teen työtä päihteidenkäyttäjien parissa ja sieltä olen saanut uusia ystäviä. Luottamus on palautunut, jaksan huolehtia itsestäni.

**

Miten kysely toteutettiin?
Rakensin kyselyn SurveyMonkeyn avulla ja jaoin linkin kyselyyn sosiaalisessa mediassa ryhmissä, joiden aiheena on alkoholismi, alkoholiriippuvuudesta toipuminen, sober curious ja soberismi eli päihteistä vapaa elämä.

Kyselyyn vastasi 52 henkilöä.  

Ajan- ja rahansäästöä koskevissa kysymyksissä otin huomioon vain numeraaliset vastaukset.


Ira Koivu
Vapaa viinistä -kirjailija
Soberistin perustaja


Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]