Soberistin teesit

Metodi

Me näemme alkoholiriippuvaiset yksilöinä, joilla on omat arjen haasteensa ja juurisyynsä juomiselle sekä omat prioriteettinsa, jotka vaikuttavat siihen mikä heitä motivoi ja mikä saa sitoutumaan. Perinteinen päihdehoito toimii joillekin, mutta kuten tiedetään – ei kaikille.

Soberistin metodi toimii erityisesti high functioning -alkoholiriippuvaisille, joilla kulissit ovat vielä pystyssä (= ulkopuoliset eivät tiedä ongelmasta), mutta riippuvuus on jo kehittynyt ja voimistuu koko ajan.
Me uskomme ilon ja vapauden voimaan. Meille jokainen alkoholiriippuvuudesta toipuva on yksilö, oman elämänsä asiantuntija.

Soberistin metodissa valmennettavat tekevät työtä omien ajatustensa ja uskomustensa kanssa, luovat raitista elämää tukevat rutiinit, alkavat ymmärtää juurisyitä riippuvuutensa taustalla, ja oppivat ylläpitämään raitista elämää.

Me autamme ja tuemme elämänmuutoksessa: autamme rakentamaan perustan uudelle, soberistille elämälle, jonka seurauksena ihminen tekee arjestaan omannäköistä – sellaista, josta haluaa nauttia selvinpäin.

Meidän apumme on aina tavoitettavissa, olipa jäsenemme missä päin maailmaa tahansa.

Soberistin tapa

Lähestymme ongelmaa holistisesti:
juominen on vain seuraus. Ratkaisu löytyy syistä, miksi juomme.

Vaikkakin alkoholi on maailman toiseksi addiktoivin aine, kaikki riippuvaiset eivät ole fyysisesti addiktoituneita alkoholiin.
Ja toisaalta: henkinen riippuvuus voi olla voimakas, vaikka ei edes joisi itseään humalaan säännöllisesti.

Alkoholi on ongelma, kun se tuntuu siltä.
Raitis elämä on ihanaa, ei siis tarvitse mennä pohjalle asti.
Me näemme, että riippuvuus on vain oire, mutta ei perimmäinen syy.

Kun löydämme ja ymmärrämme juurisyyt: miksi ja mihin tarpeeseen aloimme lääkitä itseämme alkoholilla, voimme löytää ratkaisun ja toipua 100 prosenttisesti.

Soberisti® metodi

Käytössämme on tutkitusti tehokkaat elämänmuutostyökalut

Käytämme valmennuksessa muutosjohtamisen menetelmiä itsemotivointiin, positiivista psykologiaa uskomusten ja ajatusten muokkaamiseen, itsemyötätuntoa voimaantumiseen, mindfulness-menetelmiä stressin hoitoon, kognitiivista käyttäytymisterapiaa juurisyiden selvittämiseen ja liikunta- sekä ravitsemus -neuvontaa toipumisen edistämiseksi

Oletko valmis muuttamaan elämääsi kokonaisvaltaisesti paremmaksi?

Ihmiset

Soberistin perustajan, Ira Koivun tarina

Rakensin Soberisti®-kokonaisuuden, koska olisin itse aikanaan tarvinnut Soberistin kaltaista lähestymistapaa omaan alkoholiriippuvuuteeni.

Haluan tarjota riippuvuudesta vapautumisen vaihtoehdon kaltaisilleni ihmisille, jotka eivät motivoidu perinteisen päihdehoidon menetelmistä.

Kevättalvella 2011 havaitsin, että lasillinen viiniä silloin tällöin oli muuttunut jokailtaiseksi viinipulloksi. Viattomasta nautinnosta oli tullut pakokeino arjesta, joka tuntui vankilalta.

Aamulla heräsin voimakkaan ahdistuksen ja syyllisyyden tunteisiin, ja päätin pyhästi, että tänään en ota. Töiden jälkeen huomasin jalkojeni vievän minut Alkon kautta kotiin.

Miten olin joutunut tähän jamaan, jossa viini vei ja minä vikisin? Miten pääsisin siitä pois?

Perinteiset päihdehoitomenetelmät eivät tuntuneet minulle sopivilta. Niiden viesti ikuisesta sairaudesta, alkoholistin leimasta ja repsahtamisen alituisesta vaarasta ei innostanut eikä inspiroinut muutokseen. Päinvastoin. Ajatuskin niistä lisäsi tarvetta tarttua viinilasiin.

Koska en löytänyt itselleni sopivaa lähestymistapaa, minun oli kehitettävä sellainen itse. Luin ja tutkin hyllymetreittäin riippuvuutta käsitteleviä tietokirjoja, raitistuneiden tarinoita, self help -kirjallisuutta, mindfulness- ja meditaatio-oppaita, ravitsemusoppaita, stressinhallinta-menetelmiä, psykologiaa käsitteleviä teoksia ja itsensä johtamisen ja elämänmuutoksen opuksia.

Vapautin itseni alkoholista lopullisesti vuonna 2015 ja kirjoitin kirjan kokemuksistani (Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni, Viisas elämä 2016)

Minä raitistuin lopulta helposti ja ilolla. Toki tein jatkuvasti työtä itseni kanssa, mutta se työ oli superkiinnostavaa, palkitsevaa ja ihanaa. Aloin aktiivisesti muokata omia uskomuksiani ja ajatuksiani, ja rakentaa itselleni uusia rutiineja, jotka ylläpitivät iloa raittiudesta ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta. Opettelin rakastamaan itseäni ja tekemään itselleni hyvää.

Tuo itselleni rakentama toipumismetodi on perustana Soberistille.
Se toimi minulle, ja todistetusti se toimii muillekin kaltaisilleni.

Ira KoivuSoberistin perustaja,
valmentaja & Vapaa viinistä -kirjailija

Asiantuntijat

Emilia Kujala

Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM).

Miia Huitti

KTM, HuK, Sertifioitu stressivalmentaja

Elviira Krebber

FM, Diplomiravintoneuvoja

Soberisti logo.

Yhteisö

Soberisti-klubi, jonka jäsenet tukevat ja tsemppaavat toisiaan yksityisessä ryhmässämme. Klubiin pääsevät kaikki Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin jäsenet.

Podcast