Ira Koivun tarina

Näin syntyi Soberistin helposti ja ilolla -metodi

Rakensin Soberisti®-kokonaisuuden, koska olisin itse aikanaan tarvinnut Soberistin kaltaista lähestymistapaa omaan alkoholiriippuvuuteeni. 

Kevättalvella 2011 havaitsin, että lasillinen viiniä silloin tällöin oli muuttunut jokailtaiseksi viinipulloksi. Viattomasta nautinnosta oli tullut pakokeino arjesta, joka tuntui vankilalta.

Aamulla heräsin voimakkaan ahdistuksen ja syyllisyyden tunteisiin, ja päätin pyhästi, että tänään en ota. Töiden jälkeen huomasin jalkojeni vievän minut Alkon kautta kotiin.

Miten olin joutunut tähän jamaan, jossa viini vei ja minä vikisin? Miten pääsisin siitä pois?

Perinteiset päihdehoitomenetelmät eivät tuntuneet minulle sopivilta. Niiden viesti ikuisesta sairaudesta, alkoholistin leimasta ja repsahtamisen alituisesta vaarasta ei innostanut eikä inspiroinut muutokseen. Päinvastoin. Ajatuskin niistä lisäsi tarvetta tarttua viinilasiin.

Koska en löytänyt itselleni sopivaa lähestymistapaa, minun oli kehitettävä sellainen itse. Luin ja tutkin hyllymetreittäin riippuvuutta käsitteleviä tietokirjoja, väitöskirjoja, raitistuneiden tarinoita, self help -kirjallisuutta, mindfulness- ja meditaatio-oppaita, ravitsemusoppaita, stressinhallinta-menetelmiä, psykologiaa käsitteleviä teoksia ja itsensä johtamisen ja elämänmuutoksen opuksia.

Vapautin itseni alkoholista lopullisesti vuonna 2015 ja kirjoitin kirjan kokemuksistani (Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni, Viisas elämä 2016).

Minä raitistuin lopulta helposti ja ilolla. Toki tein jatkuvasti työtä itseni kanssa, mutta se työ oli superkiinnostavaa, palkitsevaa ja ihanaa. Aloin aktiivisesti muokata omia uskomuksiani ja ajatuksiani, ja rakentaa itselleni uusia rutiineja, jotka ylläpitivät iloa raittiudesta ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta.

Opettelin rakastamaan itseäni ja tekemään itselleni hyvää. Tuo itselleni rakentama toipumismetodi on perustana Soberistille. Se toimi minulle, ja todistetusti se toimii muillekin kaltaisilleni.

Ira Koivu, Soberistin perustaja, muutosvalmentaja & Vapaa viinistä -kirjailija