Hetken tunsin haikeutta: en enää ikinä juo

Olimme tällä viikolla Lontoossa tyttäreni kanssa ja yhtenä iltana menimme kehuttuun italialaiseen ravintolaan Earl’s Courtin pittoreskilla sivukadulla. Tehdessämme tilausta ovesta kurkkasi tyylikkäästi pukeutunut vanhempi mies, joka keskeytti meidät ja kysyi saisiko hän punaviinilasin terassille. Hänellä tuntui olevan kova kiire.

Tarjoilija lupasi tuoda, ja mies livahti takaisin terassille.

Pizzaa syödessäni katselin ikkunapöydästämme, kun mies istui pimenevässä illassa terassilla punaviiniään siemaillen ja tupakkaa poltellen. Hetken tunsin haikeutta: minä en enää ikinä tee noin.

Mutta sitten muistin, miksi en tee niin. Muistin, kuinka kauheaa oli kun ei voinut keskittyä mihinkään odottaessaan tuota hetkeä: ensimmäistä imaisua ja siemausta. Kuinka ajatukset kiertyivät vähän väliä siihen, että saan kaataa viiniä lasiin. Kuinka mikään muu ei tuntunut oikein miltään ja kuinka se lasillinen ei kuitenkaan tuottanut tyydytystä.

Tunnelmallinen hetki, jonka mielikuvamainonta ja ympäröivä yhteiskuntamme on lapsesta saakka iskostanut alitajuntaan, oli hetkessä ohi. Sen jälkeen ei seurannutkaan mitään erityistä, vain lisää tupakkaa ja viiniä. Tai vain viiniä siinä vaiheessa, kun olin lopettanut tupakoinnin.

Katsoin miestä tarkemmin: hänellä ei enää ollut kiire, mutta ei hän silti näyttänyt rentoutuneeltakaan. Hän poltti tupakkaa ketjussa eikä irrottanut otettaan lasista ennen kuin se oli tyhjä.

Ehkä mies oli vain stressaantunut, ehkä hän oli kohtalotoveri. Ehkä hän pitää kulisseja pystyssä, hoitaa vastuullisen työnsä ja huolehtii fyysisestä kunnostaan ja kuluttaa hirvittävät määrät energiaa esittääkseen kohtuukäyttäjää, jolle viini ja tupakka eivät merkitse sen enempää kuin mikä tahansa pieni viaton nautinto.

Koko tämän kahden vuoden aikana, jonka olen ollut absolutisti, haikeuden tunteita on tullut vain muutaman kerran. Eniten niitä tuli ensimmäisen vuoden aikana tilanteissa, joissa olin ensimmäistä kertaa raittiina.

Viime aikoina olen nähnyt pari kertaa unta, jossa juon alkohoholia. Molemmissa unissa join isoissa juhlissa muiden mieliksi, kuuluakseni porukkaan. Aamulla herätessäni olin helpottunut, että se oli vain unta.

Eräs alkoholin muutama vuosi sitten jättänyt kertoi, ettei ole vieläkään löytänyt itselleen yhä hyvää nollaustapaa kuin alkoholi oli. Minusta se oli todella surullista. Että on onnistunut vapauttamaan itsensä tuhoisasta riippuvuudesta, mutta kaipaa sitä yhä. Että on yhä tarve ”nollata” aivot.

Jotta voi oikeasti vapautua, täytyy tehdä muutakin kuin vain pistää korkki kiinni. Jokinhan siinä edellisessä elämässä oli sellaista, joka pisti juomaan liikaa. Täytyy tutustua itseensä ja selvittää, mistä kannattaisi luopua ja mitä pitäisi saada elämään lisää. Mikä tekee pahaa, mikä hyvää? Usein se vaatii rohkeutta ja isojakin muutoksia. Joskus riittää ajattelutavan muuttaminen, vaikka kyllähän sekin vaatii pitkäjänteistä työtä.

Niin imelältä kuin se kuulostaakin, pitää opetella rakastamaan itseään ja tehdä arki sellaiseksi, että siinä viihtyy. Minusta oli alkuun todella vaikea ymmärtää miten sitä oppii rakastamaan itseään. Addiktithan usein häpeävät ja inhoavat itseään.

Itsensä rakastaminen alkaa siitä, että on itsensä puolella eikä enää tee itselleen pahaa. Alkaa tehdä itselleen hyviä asioita, sellaisia, jotka tuntuvat hyvältä ja tuottavat iloa. Lisäksi on opeteltava asettamaan omat rajat ja opittava pitämään niistä kiinni.

Minun vapautumiseni vaati melko isoja askelia: irtisanouduin töistäni päästäkseni muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta, jotta minulla on varaa toteuttaa unelmani: pitää hevosta ja alkaa yrittäjäksi. Siinä sai samalla opetella rajojen asettamista ja itsensä puolella olemista. Yllättävän moni pääkaupunkiseudulla asuva tuntui ajattelevan, että muutto toisella paikkakunnalle on suorastaan itsemurhaan verrattava teko.

Nyt olemme asuneet vuoden Hämeenlinnassa ihanassa omakotitalossa (joka maksoi reilusti alle puolet entisestä rivarikolmiostani Espoossa), josta on sata metriä uimarantaan ja kävelymatka kouluun ja tallille. Ystävät ovat myöntäneet, että aika ihanaahan täällä näyttää olevan.

Olen päivittäin onnellinen ja kiitollinen kaikesta, mitä minulla on. Ja minusta tuntuu, että kaikki on mahdollista. Olen todella läsnä elämässäni ja tunnen riemua kaikesta kauniista, mitä näen: lumesta pihlajanmarjojen päällä, auringonnoususta, sateenkaaresta, täysikuusta, tyttäreni naurusta… Se on huikea fiilis – ihan kuin joskus lapsena.

Siksi varmaan riippuvuudesta irti päässeitä pidetään hurahtaneina: sitä hurahtaa elämään, kun löytää monen vuoden jälkeen elämänilon. Se ilo tulee pienistä asioista, joita osaa arvostaa, kun ne on joskus kadottanut.

Ajattelin seuraavaksi luoda tähän blogiin eri kategorioita tyyliin: ”Mistä tietää onko alkoholi ongelma?” , ”Nämä asiat muuttuvat, kun jätät alkoholin”, ”Miten raitistua helposti ja ilolla”.

Otan mielelläni kommentteja ja toiveita vastaan! Ja jos haluat lähettää oman tarinasi vaikka nimimerkillä julkaistavaksi, voit lähettää sen sähköpostitse etunimi.sukunimi (at) hotmail.com tai kirjoittaa sen kommenttiosioon.

Mukavaa isänpäivää kaikille!

Ira Koivu

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]