Hetken tunsin haikeutta: en enää ikinä juo

Olimme tällä viikolla Lontoossa tyttäreni kanssa ja yhtenä iltana menimme kehuttuun italialaiseen ravintolaan Earl’s Courtin pittoreskilla sivukadulla. Tehdessämme tilausta ovesta kurkkasi tyylikkäästi pukeutunut vanhempi mies, joka keskeytti meidät ja kysyi saisiko hän punaviinilasin terassille. Hänellä tuntui olevan kova kiire.

Tarjoilija lupasi tuoda, ja mies livahti takaisin terassille.

Pizzaa syödessäni katselin ikkunapöydästämme, kun mies istui pimenevässä illassa terassilla punaviiniään siemaillen ja tupakkaa poltellen. Hetken tunsin haikeutta: minä en enää ikinä tee noin.

Mutta sitten muistin, miksi en tee niin. Muistin, kuinka kauheaa oli kun ei voinut keskittyä mihinkään odottaessaan tuota hetkeä: ensimmäistä imaisua ja siemausta. Kuinka ajatukset kiertyivät vähän väliä siihen, että saan kaataa viiniä lasiin. Kuinka mikään muu ei tuntunut oikein miltään ja kuinka se lasillinen ei kuitenkaan tuottanut tyydytystä.

Tunnelmallinen hetki, jonka mielikuvamainonta ja ympäröivä yhteiskuntamme on lapsesta saakka iskostanut alitajuntaan, oli hetkessä ohi. Sen jälkeen ei seurannutkaan mitään erityistä, vain lisää tupakkaa ja viiniä. Tai vain viiniä siinä vaiheessa, kun olin lopettanut tupakoinnin.

Katsoin miestä tarkemmin: hänellä ei enää ollut kiire, mutta ei hän silti näyttänyt rentoutuneeltakaan. Hän poltti tupakkaa ketjussa eikä irrottanut otettaan lasista ennen kuin se oli tyhjä.

Ehkä mies oli vain stressaantunut, ehkä hän oli kohtalotoveri. Ehkä hän pitää kulisseja pystyssä, hoitaa vastuullisen työnsä ja huolehtii fyysisestä kunnostaan ja kuluttaa hirvittävät määrät energiaa esittääkseen kohtuukäyttäjää, jolle viini ja tupakka eivät merkitse sen enempää kuin mikä tahansa pieni viaton nautinto.

Koko tämän kahden vuoden aikana, jonka olen ollut absolutisti, haikeuden tunteita on tullut vain muutaman kerran. Eniten niitä tuli ensimmäisen vuoden aikana tilanteissa, joissa olin ensimmäistä kertaa raittiina.

Viime aikoina olen nähnyt pari kertaa unta, jossa juon alkohoholia. Molemmissa unissa join isoissa juhlissa muiden mieliksi, kuuluakseni porukkaan. Aamulla herätessäni olin helpottunut, että se oli vain unta.

Eräs alkoholin muutama vuosi sitten jättänyt kertoi, ettei ole vieläkään löytänyt itselleen yhä hyvää nollaustapaa kuin alkoholi oli. Minusta se oli todella surullista. Että on onnistunut vapauttamaan itsensä tuhoisasta riippuvuudesta, mutta kaipaa sitä yhä. Että on yhä tarve ”nollata” aivot.

Jotta voi oikeasti vapautua, täytyy tehdä muutakin kuin vain pistää korkki kiinni. Jokinhan siinä edellisessä elämässä oli sellaista, joka pisti juomaan liikaa. Täytyy tutustua itseensä ja selvittää, mistä kannattaisi luopua ja mitä pitäisi saada elämään lisää. Mikä tekee pahaa, mikä hyvää? Usein se vaatii rohkeutta ja isojakin muutoksia. Joskus riittää ajattelutavan muuttaminen, vaikka kyllähän sekin vaatii pitkäjänteistä työtä.

Niin imelältä kuin se kuulostaakin, pitää opetella rakastamaan itseään ja tehdä arki sellaiseksi, että siinä viihtyy. Minusta oli alkuun todella vaikea ymmärtää miten sitä oppii rakastamaan itseään. Addiktithan usein häpeävät ja inhoavat itseään.

Itsensä rakastaminen alkaa siitä, että on itsensä puolella eikä enää tee itselleen pahaa. Alkaa tehdä itselleen hyviä asioita, sellaisia, jotka tuntuvat hyvältä ja tuottavat iloa. Lisäksi on opeteltava asettamaan omat rajat ja opittava pitämään niistä kiinni.

Minun vapautumiseni vaati melko isoja askelia: irtisanouduin töistäni päästäkseni muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta, jotta minulla on varaa toteuttaa unelmani: pitää hevosta ja alkaa yrittäjäksi. Siinä sai samalla opetella rajojen asettamista ja itsensä puolella olemista. Yllättävän moni pääkaupunkiseudulla asuva tuntui ajattelevan, että muutto toisella paikkakunnalle on suorastaan itsemurhaan verrattava teko.

Nyt olemme asuneet vuoden Hämeenlinnassa ihanassa omakotitalossa (joka maksoi reilusti alle puolet entisestä rivarikolmiostani Espoossa), josta on sata metriä uimarantaan ja kävelymatka kouluun ja tallille. Ystävät ovat myöntäneet, että aika ihanaahan täällä näyttää olevan.

Olen päivittäin onnellinen ja kiitollinen kaikesta, mitä minulla on. Ja minusta tuntuu, että kaikki on mahdollista. Olen todella läsnä elämässäni ja tunnen riemua kaikesta kauniista, mitä näen: lumesta pihlajanmarjojen päällä, auringonnoususta, sateenkaaresta, täysikuusta, tyttäreni naurusta… Se on huikea fiilis – ihan kuin joskus lapsena.

Siksi varmaan riippuvuudesta irti päässeitä pidetään hurahtaneina: sitä hurahtaa elämään, kun löytää monen vuoden jälkeen elämänilon. Se ilo tulee pienistä asioista, joita osaa arvostaa, kun ne on joskus kadottanut.

Ajattelin seuraavaksi luoda tähän blogiin eri kategorioita tyyliin: ”Mistä tietää onko alkoholi ongelma?” , ”Nämä asiat muuttuvat, kun jätät alkoholin”, ”Miten raitistua helposti ja ilolla”.

Otan mielelläni kommentteja ja toiveita vastaan! Ja jos haluat lähettää oman tarinasi vaikka nimimerkillä julkaistavaksi, voit lähettää sen sähköpostitse etunimi.sukunimi (at) hotmail.com tai kirjoittaa sen kommenttiosioon.

Mukavaa isänpäivää kaikille!

Ira Koivu

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]