Luulin pitkään olevani kohtuukäyttäjä

Johannes lähetti palautetta kirjasta: ”Haluaisin ilmaista kiitoksen kirjastasi Vapaa viinistä. Löysin somessa viitteen kirjaasi, kävin sen kaupasta ostamassa ja lähes siltä istumalta sen luin. Vaikka kirjasi käsittelee aihettaan naisten näkökulmasta, se myös kosketti minua. Löysin useaan otteeseen itseni sivuiltasi.

Tämä kirja on äärimmäisen hyvä tuki elämääni ja valitsemalleni uudelle polulle. Kuuluin itsekin näihin ”kulissit kunnossa, pää usvassa” hahmoihin, on terapeuttista tietää ettei ole ollut sellainen yksin. Toivon että jatkat mahtavaa työtäsi! Kiitos kirjastasi, kiitos raittiista päivästä!”

Minun tarinani

Harvassa “näin selvisin alkoholista” tarinassa puhutaan selkeistä luvuista, haitoista ja listauksesta. Päätin ottaa tämän ohjenuoraksi tarinaani. Tässä ensin taustoitusta ja tunnuslukuja: Olen 34 vuotias yrittäjä. Yritykseni työllistää itseni lisäksi noin 10 osa-aikaista työntekijää.

Luonteeltani olen sosiaalinen, huumorintajuinen ja helposti innostuva. Olen miellyttämishaluinen, kaipaan huomiota ja hyväksyntää, omaan lievähkön itsetunto-ongelman. Olen aktiivinen työelämässä ja olen valmistunut korkeakoulusta. Perheessäni ei ole koskaan läträtty, en ole eroperheen lapsi, perhe- ja sukulaissuhteeni ovat loistavat. Horoskooppini on vaaka.

Harrastuksiini kuuluu AA-kerho, urheilu, musiikki ja elokuvat. Join ensimmäiset humalat iässä 14. Olen ollut 6 kuukautta raitis.

Numerot ovat rehellisiä. Kun raitistuin tein suuntaa antavan tilinteon itseni kanssa. Suosittelen tilintekoa muillekkin.

Humaloissani oli kaikissa samankaltainen kaava. Humalani aste vaihteli lievästä vahvaan, noin 4 –15 annosta per kerta. Join noin 2-3 kertaa viikossa alkoholia.

Alla olevat numerot ovat karkea keskiarvo vuodesta 2016:

Noin 120 humalaa

Noin 120 krapulaa

Noin 1500 alkoholiannosta

Noin 1000 pientä sikaria

Noin 50 taksimatkaa (noin 1km per matka)

Noin 100 yöpitsaa

Noin 120 krapularuokaa

Noin 100 litraa krapulalimpparia

Noin 12 000 euroa (mainittakoon vuosituloni 24t).Kaksi luottokorttia tapissa (noin 3000e)

Kolmen eri pikavippiyrityksen asiakas (yhteensä noin 2000e)

Kaksi rikkoutunutta parisuhdetta

Noin 7 yhden illan juttuaLukematon määrä vääristyneitä ihmissuhteita

Vahvoja masennuksen oireita ja itsetuhoisuutta

Alkoholi on viekas “kaveri”. Se soluttautuu elämään pikkuhiljaa, löytää paikkansa eri tilanteisiin ja kasvaa osaksi elämään. Riippuvuus ei tule yhdessä yössä. Kaikki eivät jää koukkuun, toiset herkemmin. Kohtuukäyttö on upeaa, valitettavasti todella harvalla se onnistuu.

Oli haastavaa havahtua ongelmaansa, luulin pitkään olevani kohtuukäyttäjä. Keksin aina syyn ottaa alkoholia. Oli kyseessä haastava työtilanne, ongelmia parisuhteessa, vapaapäivä, ihan mitä vain, katsoin aina ratkaisuksi lasillisen. Koin, että juoma oli “ansaittua”.

Luulin omaavani eurooppalaiset juomatavat, lasi viiniä sopii jokaiseen tilanteeseen ja paikkaan. Romantisoin tilanteet elämässäni, “hyvä leffa ja viini”, “mökille! olutta, tonkkaviiniä, konjakkia”, “onnistuneet kaupat = skumppaa!”. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Olin aina ajatellut että henkilö jolla on alkoholiongelma on likainen, haiseva ja asuu siltojen alla.

Minulla on pukuja, tuoksun HugoBossille ja omistan suurkaupungin yksiöni.

Koin herätyksen kun huomasin alkoholin tulleen kotiini. Olin alkanut juomaan itsekseni. Ajattelin alkoholia ja sen juomista lähes koko ajan. Tuntui, että mikään muu ei saanut minua innostumaan kuin tieto “juhlista” (= alkoholi). Ymmärsin, että en enää hallinnut juomistani.

Löysin tukea verkosta, kirjoista ja AA-kerhosta. Päätin etten pelkää elämääni, kohtaan sen skarppina oli vastassani sitten mitä tahansa. Päätin etten enään pakoile vaan pidän huolta itsestäni (koska, kukapa muukaan sen tekisi).Päätin tehdä elämäni ”parhaimman tylsimmän päätöksen” Lopetin alkoholin käytön.Paras päätökseni aikoihin. Eikä tässä oikeasti ole tylsää ollut, päinvastoin.

Toivotan sinulle vahvuutta, tukea ja voimaa rakastaa itseäsi.

Terveisin: Johannes

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]