Työterveyspalvelua ei koeta matalan kynnyksen palveluksi

Suomessa on arviolta 600 000 suurkuluttajaa, joista valtaosa työelämässä. Suurkuluttajista iso osa on todennäköisesti alkoholista vähintään lievästi riippuvaisia, toiset ovat vaarassa tulla riippuvaiseksi. Soberistin työkykypalvelu on matalan kynnyksen tuki työelämässä oleville henkilöille, jotka ovat havahtuneet alkoholin ongelmakäyttöön ja/ tai lievään riippuvuuteen.

VARHAISESSA vaiheessa tilanteeseensa havahtuneiden ongelma ei vielä näy ulospäin, jos henkilöllä muuten on elämäntavat kunnossa. Tästä syystä varhaisessa vaiheessa ei tule tilannetta, jossa työnantaja pääsisi ottamaan asian puheeksi. Puheeksi ottaminen tullee kuitenkin eteen jossain vaiheessa ongelman pahentuessa.

Lauenneella riippuvuudella on taipumus voimistua, joten apua olisi hyvä saada motivaatiopiikin iskiessä. Kun ihmisen oma motivaatio on korkealla, on toipuminenkin helpompaa ja onnistumisprosentti moninkertainen verrattuna hoitoon pakotettujen tilanteeseen.

ASIAKKAAMME OVAT TYÖELÄMÄSSÄ, MUTTA EIVÄT MENE TYÖTERVEYTEEN

MONI työnantaja uskoo, että työterveys on matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisevä päihdepalvelu, mitä se ei kokemustemme mukaan ole.
Asiakkaamme ovat kaikki työelämässä, mutta yksikään heistä ei olisi mennyt työterveyteen ongelmansa kanssa leimautumisen pelossa.

On selvää, että alkoholinkäyttö vaikuttaa työntekijän hyvinvointiin, työkykyyn ja työn laatuun jo varhaisessa vaiheessa. Työnantajan kannattaa, ja työnantaja on myös velvoitettu tarjoamaan matalan kynnyksen tukea ennaltaehkäisevästi.

VARHAINEN tuki alkoholinkäytön lopettamiseen on tutkimusten mukaan tehokasta. On myös työnantajan kannalta perusteltua ja kannattavaa panostaa varhaiseen tukeen, koska ajoissa lopetettu alkoholin ongelmakäyttö minimoi työn laadun heikkenemisen, sekä kustannukset ”sairauspoissaolopäivissä”.  Lisäksi varhaiseen tukeen panostaminen säästää työterveyskuluissa sillä keskivaikea masennus ja työuupumus on usein kytköksissä alkoholin suurkulutukseen. Mitä varhemmin alkoholin ongelmalliseen käyttöön saadaan tehokas interventio, sitä helpommin ja varmemmin ongelma on selätettävissä.

SOBERISTI tarjoaa varhaista tukea ongelmakäytön lopettamiseksi. Asiakas saa muutosvalmennusta, tietoa ja voimavarakeskeistä tukea alkoholivapaaseen elämäntapaan. Koulutetut asiakkaamme arvostavat sitä, että menetelmä perustuu moderniin tutkittuun tietoon ja kokemuksiin. Soberistin palveluun kuuluvat myös fasilitoidut vertaistapaamiset asiantuntija-kokemusasiantuntijavalmentajan vetäminä.

Leimautumisen pelko estää avun hakemisen

VAIKKA alkoholiongelmasta on alettu puhua sairautena ”kuin mikä tahansa muu sairaus”, alkoholin ongelmalliseen käyttöön liittyy mielenterveysbarometrin mukaan edelleen voimakas stigma. Ongelmaansa varhain itse havahtuneet (tukea tarvitsevat) henkilöt eivät ota asiaa puheeksi työterveydessä, eivätkä hakeudu perinteisten päihdepalvelujen (esim. päihdehoitaja, työterveyslääkäri tai AA) piiriin, koska näissä leimaava sairauspuhe ja diagnosointi ovat usein vahvat.

MONI olisi valmis ottamaan tukea vastaan ongelmakäytön tai riippuvuuden selättämiseksi, mutta he kaipaavat toisenlaista lähestymistapaa ongelmaansa. He eivät identifioidu aivosairaiksi alkoholisteiksi, eivätkä tarvitse laitoshoitoa. Asiakaspalautteen mukaan Soberistin työkykypalvelun yhtenä parhaista puolista pidetään anonyymia tukea, josta ei tule merkintää potilasrekistereihin.

SOBERISTIN asiakkaiden alkoholiongelma on lähes poikkeuksetta syntynyt äärimmäisen kuormittavassa elämäntilanteessa, johon alkoholi on tullut selviytymis- ja pakokeinoksi. Alkoholin käyttömäärä on vuosien mittaan lisääntynyt vaivihkaa toleranssin kasvaessa. Asiakkaamme katsovat oikeudekseen sanoittaa tilanteensa omin sanoin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ongelman vakavuuden vähättelyä, eikä sitä, että asiakkaat kieltäisivät ongelmansa. Soberistin työkykypalvelu suosii täysraittiutta, emmekä suosittele kohtuukäyttöä. Suurin osa asiakkaista onnistuukin laittamaan korkin kokonaan ja pysyvästi kiinni.

Soberistin työkykypalvelu vastaa päihde- ja riippuvuusstrategian vaateisiin

PERINTEISILLÄ päihdepalveluilla on oma paikkansa, mutta ne eivät sovi kaikille.
Nykyiset päihdepalvelut eivät välttämättä houkuta varhaisia havahtujia, koska stigma & alkoholistiksi diagnosointi ovat niissä usein vahvoja.

Voi myös olla, että perinteisten päihdepalveluiden vertaisryhmissä ainoa asia, mikä yhdistää asiakkaita, on alkoholiongelma. Soberistin vertaisryhmissä asiakkaita yhdistää moni asia: alkoholiongelma, ikä (useimmiten keski-ikäisiä), raskas elämäntilanne, johon alkoholi on tullut lääkkeeksi sekä sosioekonominen asema (työssäkäyviä, koulutettuja henkilöitä).

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN Päihde- ja riippuvuusstrategian mukaan on kehitettävä uusia asiakaslähtöisiä, saavutettavia, oikea-aikaisia matalan kynnyksen palveluja ongelmallisen alkoholinkäytön lopettamiseksi. Soberisti®-työkykypalvelu vastaa näihin tarpeisiin tuottamalla varhaista, matalan kynnyksen saavutettavaa, oikea-aikaista ja asiakaslähtöistä palvelua.

Ympärivuorokauden ja -vuoden avoinna oleva online-valmennus ja -vertaistuki antavat mahdollisuuden tukeen juuri sillä hetkellä, kun motivaatiopiikki iskee.

Piia Koivumäki, YTM, addiktioasiantuntija
Ira Koivu, VTM, muutosjohtamisen asiantuntija

Mikäli haluat kuulla palvelusta työnantajille, voit varata 30 minuutin keskusteluajan kalenterista: https://calendly.com/info-26646/30min