Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

KIRJAILIJA, toimittaja Laura Friman kolumnoi Ylen Kulttuurikoktailissa (12.1.2022) otsikolla: Milleniaalit brändäsivät raittiuden, itse olen alkoholille kiitollinen suunnilleen kaikesta

Friman oli päättänyt pitää korkin vuoden kiinni, mutta todennut jo ensimmäisen kuukauden lopussa, ettei maksa vaivaa. Ilmeisesti tämän kokemuksen innoittamana hän kirjoitti kolumninsa, jossa ruotii sober curious -ilmiötä.

OLEN Frimania viisi vuotta vanhempi, myöskin toimittaja ja kirjailija, jolla on takana omalle ikäluokalleni tyypillinen kostea nuoruus ja aikuisuus.

OLEN siis elänyt samassa alkoholikuplassa kuin Friman, ja kirjoitin aikanaan monta alkoholimyönteistä juttua Ilta-Sanomiin ja Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen. Jos Sober curious -ilmiö olisi syntynyt silloin, olisin varmasti voinut kirjoittaa samantyyppisen kolumnin vastareaktiona raikkaille raitistelijoille.

OLIN varma, että ilman alkoholia elämäni olisi tylsää, minä olisin tylsä, enkä kelpaisi raittiina. Kunnes minusta alkoi tuntua siltä, että alkoholista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

ALOIN myös miettiä, millaista olisi elämä ilman alkoholia. Minusta tuli siis sober curious.

NELJÄKYMMENTÄ täytettyäni panin korkin kiinni ja silmäni avautuivat: elämästä ei tullutkaan kuivaa, vaan entistä värikkäämpää.  Nukuin loistavasti, aloin herätä pirteänä ja hyväntuulisena, minusta onnellisempi, energisempi ja hyvinvoivempi.

TOKI välillä ottaa päähän ja tulee lunta tupaan, mutta ei tulisi mieleenkään heikentää omaa fyysistä ja henkistä kuntoa vetämällä nollaukset pullosta.

KOSKA tunnen omasta kokemuksestani kolikon molemmat puolet, koen tarpeelliseksi poksauttaa pari alkoholikuplaa Firmanin kolumnista.


Kupla 1: Urakehitys ja seksielämä ovat alkoholin ansiota


LAURA Friman kirjoittaa olevansa alkoholille kiitollinen suunnilleen kaikesta, seksielämästä uraan saakka. Hän ei usko, että ”olisi uskaltanut lähestyä vetäviä ihmisiä romanttisesti tai verkostoitumismielessä, ellei olisi saanut puristaa turvaleluna toisessa kädessä viinilasin jalkaa tai lähmäistä tuoppia”.

KUITENKIN meillä kaikilla on ollut aika, jolloin emme käyttäneet alkoholia. Lapsuus ja ehkä vielä varhaisnuoruuskin. Miten silloin solmimme sosiaalisia kontakteja, saimme ystäviä ja mahdollisesti ihastuimme ja pussasimme ensimmäistä kertaa? Vasta, kun alkoholi on kuvioissa, siitä tulee pelastusrengas, turvalelu, jota ilman ei pärjää.

ALKOHOLI voi tosiaan olla avuksi ujolle ja sosiaalisesti estyneelle ihmiselle, mutta toisaalta elämästä tulee rikkaampaa, kun rohkeasti kohtaa torjutuksi tulemisen pelkonsa ja alkaa harjoitella selvinpäin flirttaamista. Ensimmäinen kerta on aina vaikein, sen jälkeen helpottaa.

MITÄ seksiin tulee, se on paljon, paljon parempaa selvinpäin ja orgasmit voimistuvat.

VERKOSTOITUMISTILAISUUDESSA ei sovi näkyvästi humaltua, joten ehkä Laura tosiaan vain kantaa niissä mukaan viinilasia tai tuoppia turvaleluna. Siinä tapauksessa holiton juoma viinilasista tai tuopista ajaisi saman asian.

SELVINPÄIN välttyy hermomyrkyn aiheuttamilta virhearvioilta ja löytää suuremmalla todennäköisyydellä sopivamman kumppanin.

ON totta, että paljon hauskoja hetkiä on koettu humalassa, mutta olen kiitollinen siitä, että onnistuin jättämään alkoholin.

ON kuitenkin myös paljon asioita, joista en ole kiitollinen alkoholille, kuten:

1. Kadotetut lompakot, kännykät ja muisti.

2. Krapulat ja morkkikset, joissa olen kärvistellyt arviolta yli tuhat viikonloppua elämästäni.

3. Ne kerrat, kun olen ollut eksynyt ja paniikissa sokkeloisessa yökerhossa ymmärrettyäni olevani liian humalassa pitääkseni itsestäni huolta.

4. Ne kerrat, kun nuorena heräsin bussikuskin koputteluun päätepysäkillä keskellä yötä ja keskellä kylmintä talvea. Aikana, jolloin ei ollut edes kännyköitä.

5. Kaikki ne ikävät ja osin traumaattisetkin kokemukset, joita alkoholin vaikutuksen alaisena olen kokenut, ja joilta olisin välttynyt, jos olisin ollut selvinpäin.

Kupla 2: Alkoholin käyttäminen on kapinallista

FRIMAN kirjoittaa: “Sitä paitsi tehokkuuskeskeisessä ja wellness-marinoidussa maailmassa vapaaehtoinen hermomyrkyn imeminen tuntuu nykyään jopa raikkaan kapinalliselta kannanotolta.”

KUULOSTAA pahasti selittelyltä, kun päätös pitää korkki vuoden kiinni ei pitänyt.

TEHOKKUUSKESKEISYYDELLÄ ei ole mitään tekemistä sober curious -ilmiön tai raittiin elämän kanssa, kuten ei myöskään raikkaudella ja kapinallisuudella alkoholin käytön kanssa.

PÄINVASTOIN: moni alkoholin jättänyt on ollut armoton suorittaja ja uraohjus, joka on piiskannut itseään väsymyksestä huolimatta aina vain parempiin tuloksiin niin töissä kuin crossfitissäkin. Viikonloppuisin on ollut pakko nollata kierrokset ja stressi alkoholilla.

KUN ei enää säännöllisesti tuhoa yöuniaan etanolilla, saa enemmän palauttavaa unta, hermosto rauhoittuu ja kierrokset tasaantuvat. Aivot ovat virkeämmät ja luovemmat, joten ehkä sitä voi tosiaan saada enemmän aikaan raittiina, mutta ei välttämättä. Joskus on kausia, jolloin tarvitsee enemmän lepoa, ja soberisti, raitis ihminen voi antaa itsensä levätä hyvällä omalla tunnolla, koska tietää, ettei väsymys ole itseaiheutettua.

FRIMANIN väite alkoholin käyttämisestä kapinallisena on suuressa ristiriidassa sen kanssa, että hän ei itse lopulta kestänytkään ympäristön painetta juoda alkoholia, vaan lopetti raittiin vuotensa ennen ensimmäisen kuukauden loppua.

KAIKKI aikuiset suomalaiset, jotka eivät käytä alkoholia, ovat aivan taatusti joutuneet selittelemään valintaansa ja hyvin luultavasti myös kokeneet myös painostusta juoda.

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopuksi on vielä korjattava pari väärää tietoa Frimanin kolumnista:

TINDERISSÄ pubiruusut (misogynistinen termi) eivät häviä fitness-prinsessoille (edelleen misogynistinen), päinvastoin. Itse asiassa Tinderissä menestyvät parhaiten maksimissaan keskiasteen koulutuksen suorittaneet naiset, jotka eivät sylje tuoppiin. Jos erehdyt rehellisesti lisäämään kuvaukseesi ”en käytä alkoholia”, osumia tulee selvästi vähemmän. Tämä väite perustuu omiin kokemuksiin ja muiden raittiiden kertomaan.

Toinen asia, jota on aivan pakko kommentoida:

FRIMANIN tulkinta Sober curious -termistä on vähintäänkin erikoinen: ”raittius kiinnostaa, mutta ei tarpeeksi”.

MINÄ väitän, että sober curious tarkoittaa nimenomaan alkoholia käyttävien tai käyttäneiden, mutta raittiutta harkitsevien tai kokeilevien uteliaisuutta vaihtoehtoista, raitista elämää kohtaan.

TERMI toimii myös itsesuojeluna: on helpompaa sanoa olevansa sober curious kuin raitis, sillä jälkimmäinen voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita lähipiirissä.

RAITISTELU, soberismi vaatii rohkeutta tässä alkoholiuskovaisten maassa. Vaikka sober curious -ilmiö onkin nyt pinnalla, se ei tarkoita sitä, että keski-ikäinen dokaaminen olisi nyt kapinallista. Julkinen raitistelu vaatii pokkaa ja on kapinallisinta, mitä Suomessa voi tehdä.

FRIMAN toimittajana varmasti tietää median uutiskriteerit. Jos enemmistö suomalaisista olisi pannut korkin kiinni, siitä ei tehtäisi juttuja.

Ira Koivu, Sober curious vuodesta 2011, soberisti vuodesta 2015

**

Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, ota ensiaskeleet ja tutustu Soberistin maksuttomaan minivalmennukseen.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]