Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

KIRJAILIJA, toimittaja Laura Friman kolumnoi Ylen Kulttuurikoktailissa (12.1.2022) otsikolla: Milleniaalit brändäsivät raittiuden, itse olen alkoholille kiitollinen suunnilleen kaikesta

Friman oli päättänyt pitää korkin vuoden kiinni, mutta todennut jo ensimmäisen kuukauden lopussa, ettei maksa vaivaa. Ilmeisesti tämän kokemuksen innoittamana hän kirjoitti kolumninsa, jossa ruotii sober curious -ilmiötä.

OLEN Frimania viisi vuotta vanhempi, myöskin toimittaja ja kirjailija, jolla on takana omalle ikäluokalleni tyypillinen kostea nuoruus ja aikuisuus.

OLEN siis elänyt samassa alkoholikuplassa kuin Friman, ja kirjoitin aikanaan monta alkoholimyönteistä juttua Ilta-Sanomiin ja Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen. Jos Sober curious -ilmiö olisi syntynyt silloin, olisin varmasti voinut kirjoittaa samantyyppisen kolumnin vastareaktiona raikkaille raitistelijoille.

OLIN varma, että ilman alkoholia elämäni olisi tylsää, minä olisin tylsä, enkä kelpaisi raittiina. Kunnes minusta alkoi tuntua siltä, että alkoholista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

ALOIN myös miettiä, millaista olisi elämä ilman alkoholia. Minusta tuli siis sober curious.

NELJÄKYMMENTÄ täytettyäni panin korkin kiinni ja silmäni avautuivat: elämästä ei tullutkaan kuivaa, vaan entistä värikkäämpää.  Nukuin loistavasti, aloin herätä pirteänä ja hyväntuulisena, minusta onnellisempi, energisempi ja hyvinvoivempi.

TOKI välillä ottaa päähän ja tulee lunta tupaan, mutta ei tulisi mieleenkään heikentää omaa fyysistä ja henkistä kuntoa vetämällä nollaukset pullosta.

KOSKA tunnen omasta kokemuksestani kolikon molemmat puolet, koen tarpeelliseksi poksauttaa pari alkoholikuplaa Firmanin kolumnista.


Kupla 1: Urakehitys ja seksielämä ovat alkoholin ansiota


LAURA Friman kirjoittaa olevansa alkoholille kiitollinen suunnilleen kaikesta, seksielämästä uraan saakka. Hän ei usko, että ”olisi uskaltanut lähestyä vetäviä ihmisiä romanttisesti tai verkostoitumismielessä, ellei olisi saanut puristaa turvaleluna toisessa kädessä viinilasin jalkaa tai lähmäistä tuoppia”.

KUITENKIN meillä kaikilla on ollut aika, jolloin emme käyttäneet alkoholia. Lapsuus ja ehkä vielä varhaisnuoruuskin. Miten silloin solmimme sosiaalisia kontakteja, saimme ystäviä ja mahdollisesti ihastuimme ja pussasimme ensimmäistä kertaa? Vasta, kun alkoholi on kuvioissa, siitä tulee pelastusrengas, turvalelu, jota ilman ei pärjää.

ALKOHOLI voi tosiaan olla avuksi ujolle ja sosiaalisesti estyneelle ihmiselle, mutta toisaalta elämästä tulee rikkaampaa, kun rohkeasti kohtaa torjutuksi tulemisen pelkonsa ja alkaa harjoitella selvinpäin flirttaamista. Ensimmäinen kerta on aina vaikein, sen jälkeen helpottaa.

MITÄ seksiin tulee, se on paljon, paljon parempaa selvinpäin ja orgasmit voimistuvat.

VERKOSTOITUMISTILAISUUDESSA ei sovi näkyvästi humaltua, joten ehkä Laura tosiaan vain kantaa niissä mukaan viinilasia tai tuoppia turvaleluna. Siinä tapauksessa holiton juoma viinilasista tai tuopista ajaisi saman asian.

SELVINPÄIN välttyy hermomyrkyn aiheuttamilta virhearvioilta ja löytää suuremmalla todennäköisyydellä sopivamman kumppanin.

ON totta, että paljon hauskoja hetkiä on koettu humalassa, mutta olen kiitollinen siitä, että onnistuin jättämään alkoholin.

ON kuitenkin myös paljon asioita, joista en ole kiitollinen alkoholille, kuten:

1. Kadotetut lompakot, kännykät ja muisti.

2. Krapulat ja morkkikset, joissa olen kärvistellyt arviolta yli tuhat viikonloppua elämästäni.

3. Ne kerrat, kun olen ollut eksynyt ja paniikissa sokkeloisessa yökerhossa ymmärrettyäni olevani liian humalassa pitääkseni itsestäni huolta.

4. Ne kerrat, kun nuorena heräsin bussikuskin koputteluun päätepysäkillä keskellä yötä ja keskellä kylmintä talvea. Aikana, jolloin ei ollut edes kännyköitä.

5. Kaikki ne ikävät ja osin traumaattisetkin kokemukset, joita alkoholin vaikutuksen alaisena olen kokenut, ja joilta olisin välttynyt, jos olisin ollut selvinpäin.

Kupla 2: Alkoholin käyttäminen on kapinallista

FRIMAN kirjoittaa: “Sitä paitsi tehokkuuskeskeisessä ja wellness-marinoidussa maailmassa vapaaehtoinen hermomyrkyn imeminen tuntuu nykyään jopa raikkaan kapinalliselta kannanotolta.”

KUULOSTAA pahasti selittelyltä, kun päätös pitää korkki vuoden kiinni ei pitänyt.

TEHOKKUUSKESKEISYYDELLÄ ei ole mitään tekemistä sober curious -ilmiön tai raittiin elämän kanssa, kuten ei myöskään raikkaudella ja kapinallisuudella alkoholin käytön kanssa.

PÄINVASTOIN: moni alkoholin jättänyt on ollut armoton suorittaja ja uraohjus, joka on piiskannut itseään väsymyksestä huolimatta aina vain parempiin tuloksiin niin töissä kuin crossfitissäkin. Viikonloppuisin on ollut pakko nollata kierrokset ja stressi alkoholilla.

KUN ei enää säännöllisesti tuhoa yöuniaan etanolilla, saa enemmän palauttavaa unta, hermosto rauhoittuu ja kierrokset tasaantuvat. Aivot ovat virkeämmät ja luovemmat, joten ehkä sitä voi tosiaan saada enemmän aikaan raittiina, mutta ei välttämättä. Joskus on kausia, jolloin tarvitsee enemmän lepoa, ja soberisti, raitis ihminen voi antaa itsensä levätä hyvällä omalla tunnolla, koska tietää, ettei väsymys ole itseaiheutettua.

FRIMANIN väite alkoholin käyttämisestä kapinallisena on suuressa ristiriidassa sen kanssa, että hän ei itse lopulta kestänytkään ympäristön painetta juoda alkoholia, vaan lopetti raittiin vuotensa ennen ensimmäisen kuukauden loppua.

KAIKKI aikuiset suomalaiset, jotka eivät käytä alkoholia, ovat aivan taatusti joutuneet selittelemään valintaansa ja hyvin luultavasti myös kokeneet myös painostusta juoda.

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopuksi on vielä korjattava pari väärää tietoa Frimanin kolumnista:

TINDERISSÄ pubiruusut (misogynistinen termi) eivät häviä fitness-prinsessoille (edelleen misogynistinen), päinvastoin. Itse asiassa Tinderissä menestyvät parhaiten maksimissaan keskiasteen koulutuksen suorittaneet naiset, jotka eivät sylje tuoppiin. Jos erehdyt rehellisesti lisäämään kuvaukseesi ”en käytä alkoholia”, osumia tulee selvästi vähemmän. Tämä väite perustuu omiin kokemuksiin ja muiden raittiiden kertomaan.

Toinen asia, jota on aivan pakko kommentoida:

FRIMANIN tulkinta Sober curious -termistä on vähintäänkin erikoinen: ”raittius kiinnostaa, mutta ei tarpeeksi”.

MINÄ väitän, että sober curious tarkoittaa nimenomaan alkoholia käyttävien tai käyttäneiden, mutta raittiutta harkitsevien tai kokeilevien uteliaisuutta vaihtoehtoista, raitista elämää kohtaan.

TERMI toimii myös itsesuojeluna: on helpompaa sanoa olevansa sober curious kuin raitis, sillä jälkimmäinen voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita lähipiirissä.

RAITISTELU, soberismi vaatii rohkeutta tässä alkoholiuskovaisten maassa. Vaikka sober curious -ilmiö onkin nyt pinnalla, se ei tarkoita sitä, että keski-ikäinen dokaaminen olisi nyt kapinallista. Julkinen raitistelu vaatii pokkaa ja on kapinallisinta, mitä Suomessa voi tehdä.

FRIMAN toimittajana varmasti tietää median uutiskriteerit. Jos enemmistö suomalaisista olisi pannut korkin kiinni, siitä ei tehtäisi juttuja.

Ira Koivu, Sober curious vuodesta 2011, soberisti vuodesta 2015

**

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]