Äitiys ei suojele päihderiippuvuudelta, vaan päinvastoin lisää riskiä

Äitiyden ja äidinrakkauden kuvitellaan jotenkin suojaavan naista alkoholismilta. Eihän hyvä äiti voisi ikinä laittaa alkoholia lapsensa edelle, eihän?

Minä uskon, että nykyaikana äitiys nimenomaan on riski.

Yksinäisyys ja yhteisön ulkopuolelle jääminen ovat riskitekijöitä alkoholismin tai minkä vain addiktion syntymiseen. Addiktiossa ei ole kyse vain biologiasta, alkoholistigeenistä tai edes siitä, kuinka usein tai paljon juo alkoholia. Voi olla suurkuluttaja, mutta ei addikti. Voi olla, että juo vain vähän, mutta on täysin riippuvainen.

MONI muistaa rottakokeen, jossa rotta pantiin yksin virikkeettömään häkkiin, jossa sillä oli kaksi juomaletkua: toisesta se sai vettä, toisesta heroiini-kokaiiniseosta. Hyvin pian rotta joi itsensä hengiltä. Tällä kokeella perusteltiin addiktion kemiallista syntyä

Tutkija, psykologi Bruce Alexander teki toisenlaisen kokeen: hän laittoi rotat ”rottaparatiisiin”, jossa oli paljon leikkitovereita ja erilaisia virikkeitä sekä mahdollisuus harrastaa seksiä. Puistossa oli samat kaksi juomaletkua, joista toisesta sai vettä ja toisesta heroiini-kokaiiniseosta. 

Rottapuiston rotat kokeilivat luonnollisesti molempia pulloja, mutta nepä eivät pitäneetkään huumevedestä. Pääosin rotat karttoivat sitä, eikä yksikään rotta kuollut. Siinä missä eristetyt, onnettomat rotat addiktoituivat, onnellisessa rottayhteisössä elävät rotat eivät addiktoituneet.

MINÄ join paljon enemmän ja humalahakuisemmin opiskeluaikoinani kuin myöhemmin tultuani äidiksi. Opiskeluaikana alkoholiin ei kuitenkaan tullut riippuvuussuhdetta, koska elämä oli niin virikkeellistä, vapaata ja täynnä sosiaalista toimintaa. 
Kuuluin opiskelijayhteisöön.

Kun sitten olin tullut äidiksi, eronnut ja olin pienen lapsen yh-äiti jumissa neljän seinän sisällä, aloin täyttää yksinäisiä hetkiä viinillä. Naps, yhtäkkiä tuntui, että viinilasista tuli tärkein ystävä ja ilonlähde. Silloin siitä tuli ongelma.

MEILLÄ Suomessa äidit jätetään yksin lasten kanssa. On turha syyllistää äitejä, että nämä eivät pyydä apua ja vaativat itseltään liikaa, kun todellisuudessa yhteiskuntamme vaatii sitä. Täällä on ihannoitavaa pärjätä yksin, ja eikä heikko-osaisia yh-äitejä katsota lempein silmin.
Päinvastoin: äidin on oltava reipas, menestyvä ja positiivinen. Valittaa ei saa, se on rasittavaa uhriutumista.

Kaikilla on kiire omien töidensä ja perheensä kanssa.
Vielä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla perhe ja suku asuivat toistensa välittömässä läheisyydessä. Naiset hoitivat yhdessä lapsia ja kotia. Kaikki osallistuivat lasten kasvatukseen. Kaupungistuminen ja teollistuminen hajotti perheyhteisöt, ja äidit jäivät yksin neljän seinän sisälle pienten lasten kanssa.

Joka ei ole sitä kokenut, voin kertoa: se on rankkaa ja usein aika tylsää. Vaikka lastaan rakastaa enemmän kuin mitään muuta, ihminen kaipaa myös toisen aikuisen älyllistä seuraa. Ja luonnollisesti myös fyysistä läheisyyttä. On eri asia olla yksin kotona kuin yksin kotona lapsen kanssa.

AIKUINEN yksinäinen on vapaa tekemään jotain muuta, lähtemään vaikka kävelylle, elokuviin tai minne vain. Mutta pienen lapsen äiti on sidottu kotiin. Ei lasta voi jättää yksin kotiin nukkumaan.

Tiedostan olevani kuitenkin etuoikeutettu: vanhempani ovat auttaneet lapsenhoidossa ja muutenkin olen aina kokenut, että apua saa sieltä suunnalta, jos tarvitsee. Minulla on hyvä koulutus, ammatti ja ystäviä. Näin ollen olen kuitenkin ollut osa yhteisöä, vaikkakin jumissa lapsen kanssa kotona. Siksi saatoin havahtua alkoholiongelmaan ajoissa.

EI ole olemassa tutkimus- tai tilastotietoa siitä, kuinka yleistä pienten lasten äitien ongelmajuominen on, mutta se tiedetään, että se on lisääntynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Paitsi yksinäisyys myös tottumukset ja ympäröivä yhteiskunta ovat lisänneet naisten ongelmajuomista. Täällä viini ja skumppa kuuluvat ihan kaikkiin tilaisuuksiin, eikä sitä kyseenalaisteta.

ELÄMME mielikuvamainonnan idyllit mielessämme, mutta todellisuus on jotain muuta.
Joka kymmenes nainen on alkoholin suurkuluttaja. Naisten kuluttaman alkoholin osuus on kasvanut 50 vuodessa 12 prosentista 27 prosenttiin. Naisten eniten alkoholia käyttävä ikäryhmä, 15-29 vuotiaat, käyttää nyt alkoholia lähes samanverran kuin miehet keskimäärin käyttivät vuonna 1968 (Suomi juo -raportti 2018)

Naisten alkoholinkäyttö on kasvanut tasaiseen tahtiin kaikissa ikäryhmissä. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa.

Eihän se ole mikään ihme, että ikäluokkani naiset juovat kotona tultuaan äideiksi. Mehän olimme baarissa vähän väliä opiskeluaikoina. Vähintään keskiviikkona piti jo päästä ”yksille”. Eikä ne yhdet koskaan olleet yksiä.

Sitten kun tullaan äideiksi, ei päästä enää baariin. Juominen jatkuu kotona. Oluttuoppi on vaihtunut laatuviiniin, joka juodaan kauniista, kyseiselle viinille suositellusta lasista. Verhoilemme juomistamme kalliiseen viiniharrastukseen ja kulinarismiin. Osalle toki viini on vain mauste, mutta yhä useammalle se on todellisuudessa se pääruoka.

NAISET kuitenkin salaavat päihdeongelman miehiä pitempään ja kynnys hoitoon hakeutumiseen on heille korkeampi. Syy salailuun on häpeä: hyvä äiti ei juo. Äidit myös pelkäävät lastensa huostaanottoa.

Sain itse kokea ihan omakohtaisesti, että salailuun on painavat perusteet: kirjoitettuani kirjan Vapaa viinistä ja annettuani lukuisia haastatteluja, löysin itseni pian oikeussalista taistelemasta tuolloin 12-vuotiaan tyttäreni huoltajuudesta lähes 11 vuoden lähivanhemmuuden jälkeen.

Todistusaineistona minua vastaan käytettiin Anna-lehden artikkelia, jossa kerroin juomishistoriastani.

Voitin taistelun, mutta olen vakuuttunut, että siinä myllytyksessä heikompiosainen äiti olisi hävinnyt, vaikka faktat olisivat hänen puolellaan.

ALKOHOLISTIÄITEJÄ tutkinut Tiina Törmä kirjoittaa väitöskirjassaan, että jos ihminen on riippuvainen sosiaalituista, hän on helposti viranomaisten armoilla, ja silloin voi vain toivoa, että kohdalle osuu hyvä ihminen.

Köyhä päihdehistorian omaava yh-äiti on suurennuslasin alla, ja helpommin kontrolloitavissa kuin hyvintoimeentulevan ydinperheen alkoholistiäiti.

YHTEISKUNNAN olisi syytä muuttaa asenteitaan naisten alkoholismia kohtaan. Ympäristön paineiden ja tuomitsemisen pelossa ongelma muhii piilossa, ja pääsee pahenemaan pitkälle ennen kuin siihen puututaan.

Äitiys ei siis suojele naista, vaan on pikemminkin riski riippuvuuden kehittymiselle. Yksinäisyys lisää riskiä addiktoitua ja äitiys estää avun hakemisen tai ainakin pitkittää ongelmaa. Jotta alkoholiongelmaiset äidit uskaltaisivat hakea apua, asenneilmapiirin tulisi muuttua radikaalisti.

Riippuvuuteen apua hakevat tarvitsevat empatiaa, eivät halveksuntaa ja häpeällistä leimaa otsaansa.

Ira Koivu

Tekstiä on päivitetty 16.1.2021

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]