Äitiys ei suojele päihderiippuvuudelta, vaan päinvastoin lisää riskiä

Äitiyden ja äidinrakkauden kuvitellaan jotenkin suojaavan naista alkoholismilta. Eihän hyvä äiti voisi ikinä laittaa alkoholia lapsensa edelle, eihän?

Minä uskon, että nykyaikana äitiys nimenomaan on riski.

Yksinäisyys ja yhteisön ulkopuolelle jääminen ovat riskitekijöitä alkoholismin tai minkä vain addiktion syntymiseen. Addiktiossa ei ole kyse vain biologiasta, alkoholistigeenistä tai edes siitä, kuinka usein tai paljon juo alkoholia. Voi olla suurkuluttaja, mutta ei addikti. Voi olla, että juo vain vähän, mutta on täysin riippuvainen.

MONI muistaa rottakokeen, jossa rotta pantiin yksin virikkeettömään häkkiin, jossa sillä oli kaksi juomaletkua: toisesta se sai vettä, toisesta heroiini-kokaiiniseosta. Hyvin pian rotta joi itsensä hengiltä. Tällä kokeella perusteltiin addiktion kemiallista syntyä

Tutkija, psykologi Bruce Alexander teki toisenlaisen kokeen: hän laittoi rotat ”rottaparatiisiin”, jossa oli paljon leikkitovereita ja erilaisia virikkeitä sekä mahdollisuus harrastaa seksiä. Puistossa oli samat kaksi juomaletkua, joista toisesta sai vettä ja toisesta heroiini-kokaiiniseosta. 

Rottapuiston rotat kokeilivat luonnollisesti molempia pulloja, mutta nepä eivät pitäneetkään huumevedestä. Pääosin rotat karttoivat sitä, eikä yksikään rotta kuollut. Siinä missä eristetyt, onnettomat rotat addiktoituivat, onnellisessa rottayhteisössä elävät rotat eivät addiktoituneet.

MINÄ join paljon enemmän ja humalahakuisemmin opiskeluaikoinani kuin myöhemmin tultuani äidiksi. Opiskeluaikana alkoholiin ei kuitenkaan tullut riippuvuussuhdetta, koska elämä oli niin virikkeellistä, vapaata ja täynnä sosiaalista toimintaa. 
Kuuluin opiskelijayhteisöön.

Kun sitten olin tullut äidiksi, eronnut ja olin pienen lapsen yh-äiti jumissa neljän seinän sisällä, aloin täyttää yksinäisiä hetkiä viinillä. Naps, yhtäkkiä tuntui, että viinilasista tuli tärkein ystävä ja ilonlähde. Silloin siitä tuli ongelma.

MEILLÄ Suomessa äidit jätetään yksin lasten kanssa. On turha syyllistää äitejä, että nämä eivät pyydä apua ja vaativat itseltään liikaa, kun todellisuudessa yhteiskuntamme vaatii sitä. Täällä on ihannoitavaa pärjätä yksin, ja eikä heikko-osaisia yh-äitejä katsota lempein silmin.
Päinvastoin: äidin on oltava reipas, menestyvä ja positiivinen. Valittaa ei saa, se on rasittavaa uhriutumista.

Kaikilla on kiire omien töidensä ja perheensä kanssa.
Vielä 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla perhe ja suku asuivat toistensa välittömässä läheisyydessä. Naiset hoitivat yhdessä lapsia ja kotia. Kaikki osallistuivat lasten kasvatukseen. Kaupungistuminen ja teollistuminen hajotti perheyhteisöt, ja äidit jäivät yksin neljän seinän sisälle pienten lasten kanssa.

Joka ei ole sitä kokenut, voin kertoa: se on rankkaa ja usein aika tylsää. Vaikka lastaan rakastaa enemmän kuin mitään muuta, ihminen kaipaa myös toisen aikuisen älyllistä seuraa. Ja luonnollisesti myös fyysistä läheisyyttä. On eri asia olla yksin kotona kuin yksin kotona lapsen kanssa.

AIKUINEN yksinäinen on vapaa tekemään jotain muuta, lähtemään vaikka kävelylle, elokuviin tai minne vain. Mutta pienen lapsen äiti on sidottu kotiin. Ei lasta voi jättää yksin kotiin nukkumaan.

Tiedostan olevani kuitenkin etuoikeutettu: vanhempani ovat auttaneet lapsenhoidossa ja muutenkin olen aina kokenut, että apua saa sieltä suunnalta, jos tarvitsee. Minulla on hyvä koulutus, ammatti ja ystäviä. Näin ollen olen kuitenkin ollut osa yhteisöä, vaikkakin jumissa lapsen kanssa kotona. Siksi saatoin havahtua alkoholiongelmaan ajoissa.

EI ole olemassa tutkimus- tai tilastotietoa siitä, kuinka yleistä pienten lasten äitien ongelmajuominen on, mutta se tiedetään, että se on lisääntynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Paitsi yksinäisyys myös tottumukset ja ympäröivä yhteiskunta ovat lisänneet naisten ongelmajuomista. Täällä viini ja skumppa kuuluvat ihan kaikkiin tilaisuuksiin, eikä sitä kyseenalaisteta.

ELÄMME mielikuvamainonnan idyllit mielessämme, mutta todellisuus on jotain muuta.
Joka kymmenes nainen on alkoholin suurkuluttaja. Naisten kuluttaman alkoholin osuus on kasvanut 50 vuodessa 12 prosentista 27 prosenttiin. Naisten eniten alkoholia käyttävä ikäryhmä, 15-29 vuotiaat, käyttää nyt alkoholia lähes samanverran kuin miehet keskimäärin käyttivät vuonna 1968 (Suomi juo -raportti 2018)

Naisten alkoholinkäyttö on kasvanut tasaiseen tahtiin kaikissa ikäryhmissä. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa.

Eihän se ole mikään ihme, että ikäluokkani naiset juovat kotona tultuaan äideiksi. Mehän olimme baarissa vähän väliä opiskeluaikoina. Vähintään keskiviikkona piti jo päästä ”yksille”. Eikä ne yhdet koskaan olleet yksiä.

Sitten kun tullaan äideiksi, ei päästä enää baariin. Juominen jatkuu kotona. Oluttuoppi on vaihtunut laatuviiniin, joka juodaan kauniista, kyseiselle viinille suositellusta lasista. Verhoilemme juomistamme kalliiseen viiniharrastukseen ja kulinarismiin. Osalle toki viini on vain mauste, mutta yhä useammalle se on todellisuudessa se pääruoka.

NAISET kuitenkin salaavat päihdeongelman miehiä pitempään ja kynnys hoitoon hakeutumiseen on heille korkeampi. Syy salailuun on häpeä: hyvä äiti ei juo. Äidit myös pelkäävät lastensa huostaanottoa.

Sain itse kokea ihan omakohtaisesti, että salailuun on painavat perusteet: kirjoitettuani kirjan Vapaa viinistä ja annettuani lukuisia haastatteluja, löysin itseni pian oikeussalista taistelemasta tuolloin 12-vuotiaan tyttäreni huoltajuudesta lähes 11 vuoden lähivanhemmuuden jälkeen.

Todistusaineistona minua vastaan käytettiin Anna-lehden artikkelia, jossa kerroin juomishistoriastani.

Voitin taistelun, mutta olen vakuuttunut, että siinä myllytyksessä heikompiosainen äiti olisi hävinnyt, vaikka faktat olisivat hänen puolellaan.

ALKOHOLISTIÄITEJÄ tutkinut Tiina Törmä kirjoittaa väitöskirjassaan, että jos ihminen on riippuvainen sosiaalituista, hän on helposti viranomaisten armoilla, ja silloin voi vain toivoa, että kohdalle osuu hyvä ihminen.

Köyhä päihdehistorian omaava yh-äiti on suurennuslasin alla, ja helpommin kontrolloitavissa kuin hyvintoimeentulevan ydinperheen alkoholistiäiti.

YHTEISKUNNAN olisi syytä muuttaa asenteitaan naisten alkoholismia kohtaan. Ympäristön paineiden ja tuomitsemisen pelossa ongelma muhii piilossa, ja pääsee pahenemaan pitkälle ennen kuin siihen puututaan.

Äitiys ei siis suojele naista, vaan on pikemminkin riski riippuvuuden kehittymiselle. Yksinäisyys lisää riskiä addiktoitua ja äitiys estää avun hakemisen tai ainakin pitkittää ongelmaa. Jotta alkoholiongelmaiset äidit uskaltaisivat hakea apua, asenneilmapiirin tulisi muuttua radikaalisti.

Riippuvuuteen apua hakevat tarvitsevat empatiaa, eivät halveksuntaa ja häpeällistä leimaa otsaansa.

Ira Koivu

Tekstiä on päivitetty 16.1.2021

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]