Kun kaveri lopettaa juomisen, se ei tarkoita, että sinun täytyy

Kun lopettaa alkoholinkäytön, ympäristö saattaa reagoida voimakkaasti.

Viimeisen kuukauden aikana olen nähnyt muutaman Facebook-postauksen, joissa joku hehkuttaa innoissaan aikaa, jonka on ollut tipatta, absolutisti, vapaa alkoholista. Ja joka kerta postaajan seinä täyttyy onnitteluiden lisäksi negatiivissävyisistä kommenteista: miksi noin radikaali päätös? Mitä haittaa on kohtuukäytöstä? Minä en ainakaan lopeta, mitäs hauskaa sitten on!

Tämä on alkoholista itsensä vapauttaneille hyvin tuttua. Syykin on ymmärrettävä: kun joku muuttaa käytöstään terveellisempään suuntaan ja tekee isoja päätöksiä, se tekee ympärillä oleville hankalan olon: pitäisikö minunkin? En tahdo! Ahdistaa! Kuka nyt juo kanssani?

Samaa kokevat muutkin, jotka tekevät valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja. Kun kaveri alkaa vegaaniksi tai vain kasvissyöjäksi, niin kyllä sekin saattaa pistää miettimään omaa lautasta ja nostaa ikäviä tunteita pintaan.

Olen useissa haastatteluissa, kirjoituksissani ja kirjassa Vapaa viinistäkin sanonut, että pelkäsin kavereiden kaikkoavan viinistä vapautumiseni vuoksi. Olen myös kertonut, että huoli oli turha: kaverit pysyivät ja uusiakin tuli.

Kun aikaa on kulunut, on todettava, että muuttuivat ne kaverisuhteet kuitenkin.

Ensinnäkin joistain kavereista tuli nyt läheisempiä kuin ennen, ja toisten kanssa ei enää ole kovinkaan paljon puhuttavaa. Jotkut eivät kehtaa juoda, kun toinen ei juo, ja näemme siksi harvemmin. Minun kanssani ollaan, kun halutaan itsekin olla tipatta, ja kun halutaan juoda kunnolla, mennään toisten kanssa.

Kaksi ystävää pisti välit poikki kokonaan, vieläkään en ihan ymmärrä miksi.

Mutta kun jokin ovi sulkeutuu, toinen avautuu. On tullut uusia ystäviä, sellaisistakin, jotka ovat aina olleet elämässä mukana, mutta jostain syystä eivät niin lähellä.

Se että alkoholinkäytön lopettaminen muuttaa ja jopa katkaisee ihmissuhteita, kertoo, kuinka merkittävä sija alkoholilla on kulttuurissamme ja ideologiassamme. Skumppalasillisen tai tuopillisen symbolinen merkitys on valtava: skumppa kruunaa kaiken ja tuopin äärellä keskustellaan syntyjä syviä (mitä ei ilmeisesti voi tehdä, jos lasissa on vaikka vettä). Meillä on myös voimakkaita negatiivisia uskomuksia liittyen ihmisiin, jotka eivät käytä alkoholia.

Siksi ei ole helppoa hypätä veneestä ja ruveta raittiiksi. Eikä asiaa tee helpommaksi se, että joutuu jatkuvasti puolustamaan päätöstään ja jopa vähättelemään sen hienoutta, ettei toisille tulisi paha mieli.

Muistan hyvin millaista myllerrystä ajatuksissa ja tunteissa kävin ensimmäisen absolutistisen vuoden: olin rakastunut uuteen elämääni, mutta myös vereslihalla ja suojaton: ikään kuin vastasyntynyt. Halusin hehkuttaa onneani, mutta samaan aikaan pelkäsin, että muut eivät hyväksy. Että minut leimataan takakireäksi raivoraittiiksi, joka haluaa raitistaa kaikki muutkin.

Se oli herkkää aikaa.

Siksi toivoisin, että ihmiset miettisivät ennen kuin alkavat tivata perusteluja toisten ihmisten omaa elävää koskeville päätöksille. Toki saa kysyä, mutta on eri asia kysyä vilpittömän uteliaasti, kuin uhmakkaasti kohtuukäyttöä puolustaen.

Toivoisin myös, että mahdollisimman moni raitistunut uskaltaisi avoimesti puolustaa päätöstään ja asettaisi ihmisille rajat jämäkästi, itseään ja päätöstään kunnioittaen. Ei enää selittelyjä ja muiden omatuntojen rauhoittelua, vaan tehdään selväksi, että asia ei kuulu muille. ”Tämä on minun elämäni ja minun päätökseni. Ei sinun.”

Sehän vapauttaa samalla myös kyselijän: hän saa edelleenkin juoda.

Ylipäätään ihmiset saisivat olla puuttumatta toisten valintoihin, mikäli ne eivät vahingoita muita. Jos toisen ratkaisu herättää voimakkaita tunteita, niin on ehkä syytä pysähtyä miettimään miksi. Vastaus ja alkusyy nimittäin löytyy sieltä omasta päästä.

Kevät tulee, annetaan kaikkien kukkien kukkia 
Ira Koivu

Ps. Vapaa viinistä kirjasta on viimein tulossa e-kirja! Julkaisupäivä ei vielä ole tiedossa, mutta annan kuulua kun tiedän.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]