4 vuotta viinistä vapaa, miltä nyt tuntuu?

Tänään itsenäisyyspäivän aamuna havahduin muistelemaan, että milloinkas raittiuteni vuosipäivä tulikaan täyteen. No sehän oli tullut jo noin viikko sitten!
Näemmä I am sober -sovelluksesta olivat ilmoitukset pois päältä enkä saanut merkkietapista muistutusta.

Oli tietenkin heti tarkistettava, kuinka paljon olen säästänyt näiden neljän vuoden aikana rahaa, joka ennen olisi kulunut viiniin. Summa on aika vaikuttava, vaikka en juurikaan harrastanut baareja enkä yökerhoja: 14 640 euroa!

Alkoholiin käytettyä aikaa on säästynyt 1464 tuntia eli kaksi kuukautta!

Tuota säästettyä summaa ei kyllä pankkitilillä näy, mutta sen sijaan meillä on tyttären kanssa nykyään ihana omakotitalo, jossa on takka ja iso suojaisa ”Narnia-piha” jossa myös kauan kaivattu jättitrampoliini. Unelman täyttymys eli oma hevonen, Chegall aka Putte täyshoitotallissa ja oma yritys, Viestintätoimisto Muna vai kana Oy, jossa saa toteuttaa itseään.

On mielenrauhaa, koska alkoholi ei enää vangitse ajatuksia ja keskittymistä. On itseluottamusta, koska ei ole enää mitään salattavaa tai hävettävää. On tunteita, koska niitä ei ole lamauttanut hermomyrkyllä.

Raittiudesta on tullut normaalitila, ja siksi onkin kummallista, että olen viimeisen vuoden aikana nähnyt muutaman kerran unta, jossa olen umpikännissä. Etsin  ystäviäni sokkeloisesta yökerhosta ja olen paniikissa, koska tiedän etten kykene pitämään huolta itsestäni. Herättyäni olen helpottunut, että se oli vain unta.

Mistä unet mahtavat kertoa? Pelkäänkö alitajuisesti vielä sortuvani?

En ole kaivannut alkoholia lainkaan enkä todellaan aio luopua tästä vapaudesta. Onneksi unien ja todellisuuden välillä on vissi ero. Vaikka emme voi hallita alitajuntaa, voimme hallita toimintaamme ja tehdä valintoja. Minä valitsen raittiuden ja vapauden.

Riippuvuus on siitä outo juttu, että vaikka olisimme henkisesti vapaita, solumme muistavat ja muistuttavat.
Olen kokenut tämän syksyn aikana myös ”haamunikkoja” eli nikotiininhimoja, vaikka lopetin tupakoinnin jo paljon ennen raitistumista. Kuitenkaan en kaipaa tupakkaa. Ajatuskin savun hengittämisestä on vastenmielinen. Keho on kuitenkin jostain syystä muistutellut fyysisestä nikotiiniriippuvuudesta, joka silloin joskus oli.

Miltä raittius tuntuu nyt, kun sitä on takana neljä vuotta?

Ei oikeastaan enää juuri miltään, se on normaali olotila. Siksipä välillä on ihan muistutettava itseään siitä, kuinka ahdistunut ja onneton olin riippuvaisena – vaikka sitä ei ulospäin kukaan nähnytkään. Luen välillä uudestaan Vapaa viinistä -kirjaa kokeakseni uudestaan sen onnen ja ilon, jota koin uudestisyntyneenä.
Saan yhä onnenpipanoita pienistä asioista, joita en edes huomannut ollessani riippuvainen. Tietystä taivaansävystä, huurteisista marjoista aamupalassani, aamuista jolloin herään pirteänä ja iloisena.

Enää ei tarvitse selitellä, koska kaikki tietävät, että en käytä alkoholia. Ja ne uudet tuttavuudet, jotka eivät tiedä, eivät tyrkytä. Tuntuu siltä, että suomalaisten suhtautuminen raittiuteen on neljän vuoden aikana muuttunut positiivisemmaksi.

Mutta pakko tunnustaa, että silmäni ovat avautuneet liittyen päihderiippuvuuksien hoitoon Suomessa. Olin kirjan julkaisun jälkeen yhteydessä useisiin päihdetyötä tekeviin tahoihin ja tarjouduin avuksi. Ehdotin, että voisin käydä kertomassa omaa tarinaani ja puhumassa siitä, missä vaiheessa alkoholi on ongelma ja mitä kaikkea hienoa seuraa siitä, kun ei käytä alkoholia. Yksikään ei tarttunut tarjoukseen.

Sittemmin olen saanut kuulla päihdealan sisäpiiriläiseltä, että kanssani ei haluta tehdä yhteistyötä, koska olen raitistunut väärin. Olisi kuulemma pitänyt raitistua 12 askelen ohjelman ja vertaistuen avulla.

Verkkokurssi jäissä

Kun olin tekemässä Vapaudu viinistä -verkkokurssia ja havaitsin pian, että yksikään taho ei uskalla ostaa sitä esimerkiksi osaksi työterveyshuoltoa ja ennakoivaa päihdehoitoa, koska en edusta virallista tahoa.

Yritin selittää, että kohderyhmänä on ne, joilla kulissit ovat pystyssä ja jotka mieluummin raitistuvat salaa omin neuvoin kuin ryhmässä, mutta vastaus oli ei.

Alkoholiongelmaisia kohdellaan yhtenä homogeenisenä joukkona, vaikka meistä on moneksi. Siksi ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa raitistua. Osa meistä tarvitsee ryhmän tukea raitistumiseen, ja osa toimii mieluummin yksin kuin ryhmässä.

Kun kävi ilmi että verkkokurssia pitäisi markkinoida yksin ja yksityishenkilöille, päätin selvittää kursin panos-tuotos-suhteen. Teetin kyselyn: kuinka paljon ihmiset olisivat valmiita maksamaan verkkokurssista, joka auttaisi vapautumaan riippuvuudesta. Vastauksia tuli muutama ja summat joita oltiin valmiita maksamaan, olivat hyvin pieniä, muutaman kymmenen euroa.
Kun laskin mitä kurssi minulta vaatisi: vähintään kuukauden työpäivät + päälle verkkosivuston kulut sekä kurssien aikana tarjottu virtuaalituki, pistin projektin jäihin. Siitäkin huolimatta että olin jo panostanut siihen aikaa ja rahaa ja uskoin, että siitä olisi oikeasti apua monelle.

Muutama on kysellyt kurssin perään ja olen joutunut kertomaan totuuden: minulla ei tässä elämäntilanteessa (yh-äiti, yksinyrittäjä) ole mahdollisuuksia lähteä toteuttamaan sitä yksinäni. Katsotaan uudestaan, jos tilanne joskus muuttuu!

Mutta hyviä uutisia tähän loppuun: yksi taho lähestyi minua jokin aika sitten, nimittäin Suomen Syöpäyhdistys ry. He pyysivät minua mukaan syöpäkampanjaan, koska alkoholi tunnetusti lisää merkittävästi mm. naisten rintasyöpäriskiä.
Minä sanoin tietenkin kyllä  Jahka kampanja käynnistyy, jaan siitä tietoa Vapaa viinistä -Facebook-sivulla.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ira Koivu,
Viinistä vapaa

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]