“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia.

OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin viikonloppujen lisäksi jo arki-iltaisinkin.

ETENKIN korona-aika teki juomisen mahdolliseksi, kun työt tehtiin puhtaasti etänä. Tissuttelu alkoi vähitellen muuttua yhä humalahakuisemmaksi. Jos joskus muutama tölkki lonkeroa tai olutta riittikin, niitä alkoi mennä kuusi tai kymmenenkin tölkkiä illassa. Välillä olin viikon tai pari juomatta, kunnes sama tahti jatkui tai kiihtyi. Loppuvaiheessa huomasin, miten juominen eteni sykleissä: muutama viikko selvin päin ja vastaavasti muutama viikko lähes jokailtaista tissuttelua. Viiniä tai väkeviä juomia en harrastanut.

ONGELMANI ei näkynyt muille paitsi puolisolleni, joka ei kuitenkaan juuri puuttunut asiaan. Hän näki vain ne muutamat juodut tölkit, eikä tiennyt, että kaappien kätköissä oli lisää tyhjiä ja täysiä tölkkejä jemmassa. Tissutellessani muutuin hiljaiseksi, viihdyin omissa oloissani lukien tai käsitöitä tehden ja menin aikaisin nukkumaan. Kukaan ei tiennyt, miten humalassa saatoin olla.
En käyttänyt alkoholia muiden ihmisten; työkavereiden, ystävien tai lasteni nähden, ainoastaan yksikseni.

VETÄMÄTÖN olo, alakuloisuus ja ahdistuneisuus alkoivat olla joka-aamuisia tuntemuksia. Ne eivät helpottaneet juurikaan juomattomina aikoina, vaan saivat aloittamaan tissuttelun aina uudelleen. Työhöni juomiseni ei vielä vaikuttanut, sillä saan itsenäisesti päättää tutkimus- ja opetustöiden ajankohdat. Loppuvaiheessa aloin sammuttaa myös työn tuottamaa ylivireyttä ja aivomyrskyä tissuttelemalla.

HAVAHDUIN alkoholiongelmaan jo muutamia vuosia sitten, ja kävin AA-ryhmissä sekä verkko- että lähitapaamisissa. Koin niissä voimakasta ulkopuolisuuden tunnetta, enkä millään voinut allekirjoittaa ja leimata itseäni kapean ihmiskäsityksen mukaisesti alkoholistiksi. Askeltyöskentelyn idea jäi myös hämäräksi. Koin sen tuottavan enemmän pahoin- kuin hyvinvointia ryhmissä, missä ei ollut ammatillista apua saatavilla. Lisäksi olisin kaivannut yhteistä keskustelua — en yksinpuheluja, joissa ihmiset purkivat pahan olonsa toisten niskaan. Lähdin kokouksista entistä kuormittuneempana ja syyllistin siitä itseäni.

VIIME kesänä löysin Piia Koivumäen tutkimusartikkeleita, jotka käsittelivät päihdeongelmaa kokonaisvaltaisesti: osana ihmisen elämänkulkua, ja suhteessa ihmisen kehollisuuteen, henkiseen ja psyykkiseen olemiseen sekä elämäntilanteeseen, -historiaan ja ympäristöön. Tämä näkökulma avasi minulle ihan uusia oivalluksia paitsi oman alkoholin käyttöni alkamisesta ja etenemisestä, myös muutoksen mahdollisuudesta.

KUN huomasin, että Piia toimii asiantuntijana Soberistissa, liityin valmennukseen saman tien.  Nyt olen ollut soberisti kolmisen kuukautta. Olen saanut voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa itse omaan hyvinvointiini, johon päihteettömyys kuuluu yhtenä osana. Käyn psykoterapiassa ja teen päivittäin kehollisia harjoituksia, joiden huomaan auttavan merkittävästi sellaisten tunnetilojen kohtaamiseen ja hyväksymiseen, joita aiemmin turrutin tissuttelulla. Soberistina terapia ja kehoharjoittelu vaikuttavat ihan uudella tavalla.

KOKONAISVALTAISUUS, omien voimavarojen tunnistaminen ja käyttäminen, sekä keskustelut muiden valmennukseen osallistuvien kanssa ovat parasta Soberisti-valmennuksessa. Suosittelen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -valmennusta kaikille, joita kiinnostaa omaehtoinen, vapaaseen valitsijana olemiseen ja kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen pohjautuva tapa elää holitonta, mutta holistista ja hyvinvoivaa elämää.

soberisti verkkokurssi

Vapaudu alkoholista helposti & ilolla -verkkokurssi on sinulle, joka haluat vapaaksi alkoholista, mutta et koe olevasi vielä alkoholisti, etkä halua sellaiseksi leimautua.

Kesto: 1 vuosi, jossa edetään omaan tahtiin.
Sisältää videovalmennuksia, tehtäviä, koulutuksia, tukiyhteisön, viikottaiset vertaistapaamiset etäyhteyksin.

Voit valita kassalla kerta- tai osamaksun.
https://soberisti.com/tuote/kolmen-tahden-paketti/

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Eroon alkoholista helposti ja ilolla – ja tarjoushintaan!

Eroon alkoholista helposti ja ilolla – ja tarjoushintaan!

OLEMME tänä syksynä saaneet viikoittain viestejä ihmisiltä, jotka haluavat eroon alkoholista, ja mukaan vuoden kestävään muutosvalmennukseemme. Alkoholin lisäksi heillä on toinenkin ongelma: heillä ei ole tilillä tarpeeksi rahaa ostaa kurssia, eikä luottokortilla katetta. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. […]

Soberisti ja Digisairaala aloittivat yhteistyön

Soberisti ja Digisairaala aloittivat yhteistyön

Digitaalisia lääkäripalveluja tarjoava Digisairaala ja alkoholiriippuvuuden online-palvelu Soberisti aloittavat yhteistyön. Yhteistyön tarkoituksena on edistää palvelujen tavoitettavuutta ja madaltaa kynnystä avun hakemiseen varhaisen vaiheen alkoholiriippuvuuteen. ­­­­­­­– Asiakkaamme ovat koulutettuja ja työssäkäyviä ihmisiä, jotka ovat havahtuneet riippuvuuteensa suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Heidän ongelmansa ei vielä näy ulospäin, joten he eivät ole valmiita menemään työterveyteen puhumaan tilanteestaan. Soberistin palvelussa […]