“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Vapaudu viinistä -kurssilainen Tiina, 49, kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

“Tänään on tämän soberistin 1-vuotissynttärit.”


OLEN ollut nyt vuoden soberisti. Mitäpä tähän sanomaan muuta kuin, että olen ihan hemmetin ylpeä itsestäni.

Aika on mennyt älyttömän nopeasti, ainakin näin taaksepäin katsellessa. Alkuun oli vaikeita ja haikeita hetkiä, mutta kun niistä selvisi, tuli helpompaa.

Alkoholinkäyttöni oli ennen lopettamista jokailtaista. Join töiden jälkeen punaviiniä, olutta, lonkeroa ja siideriä. Viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin alkoholia kului hyvinkin reippaasti.

Elämä oli hyvin työ- ja alkoholikeskeistä harmaata suorittamista aamusta seuraavaan viinilasiin.
Olin yrittänyt vähentää ja lopettaa monta kertaa siinä onnistumatta.

YÖPÖYDÄLLÄ minulla oli puoliksi luettuna Ira Koivun Vapaa viinistä -kirja (ollut jo sen julkaisusta 2016 asti) ja Facebookissa olin seurannut Vapaa viinistä -sivustoa jo pitkään.

Yhtäkkiä elokuussa 2020 sivuston nimi vaihtui Soberistiksi ja syyskuun lopussa bongasin, että Vapaa viinistä-kirjasta oli tullut uusi painos ja online-kurssille haettiin pilotoijia.

Ajattelin heti, että haen sinne mukaan, mutta heti perään hautasin ajatuksen. Lopulta kuitenkin uskaltauduin kirjoittamaan hakemuksen ja lähetin sen Iralle.

MUISTAN vieläkin, kuinka sen viestin kirjoittaminen sattui. Mutta samaan aikaan oli jollain tapaa myös suuri helpotus myöntää riippuvuus ensimmäistä kertaa – ja vielä ihan vieraalle ihmiselle.

Vastausta odottavan aika oli todella pitkä, ja aloin jo pohtia muita vaihtoehtoja. Avuntarve oli yhtäkkiä pakottava: heti, kun oli itselleen ongelman oikeasti myöntänyt, oli kova hätä saada apua heti.

Onneksi en ehtinyt saada työterveydestä maksusitoumusta, koska minut hyväksyttiin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin pilottiryhmään.


MITEN PÄÄSIN EROON ALKOHOLISTA

Olen pohtinut sitä, miksi tällä kertaa onnistuin laittamaan korkin kiinni, ja vieläpä suhteellisen helposti. Suurimpina tekijöinä on varmasti ollut riittävän monet pohjakosketukset ja epäonnistuneet yritykset alkoholinkäytön vähentämisessä ja lopettamisessa. Päätös oli vahva jo heti alusta.

Olin myös tiedostanut, että kohtuukäyttäjäksi minusta ei ole. Käyttö ryöstäytyy hyvin nopeasti takaisin entisiin uomiin.

TOINEN tekijä on ollut Vapaudu viinistä -kurssi ja erityisesti sen viikoittaiset zoom-tapaamiset, joissa olen saanut vertaistukea hyviin ja huonoihin hetkiin.

Vaikka meitä ei alkuun kovin montaa osallistujaa ollutkaan, koin, ja koen edelleen tapaamiset todella tärkeiksi kokemusten jakamisen takia. Vain toinen samassa tilanteessa oleva voi ihan täysin ymmärtää mitä kaikkea tässä matkalla käy läpi.

KOLMAS minulle tärkeä asia matkalla onnistumiseen on ollut mies ja lapset, varsinkin 17- vuotias tyttäreni, joka ehkä eniten kärsi juomisestani. Hän on ollut erittäin kannustava ja ylpeä saavutuksestani.

Iso huolehtimisen taakka on pudonnut hänen harteiltaan, kun ei tarvitse enää miettiä missä kunnossa äiti on, kun hän tulee kavereilta kotiin.

PARAS palaute mitä olen saanut, tuli tyttäreltäni tänään. Hän sanoi, että olen hänen idolinsa, koska olen nykyään läsnä ja aina apuna ja tukena, jos ja kun joku heistä minua tarvitsee. Ja että olen selvinnyt niin monesta hankaluudesta ja setvinyt monen monia vaikeuksia.

Liikutuin niin, että itku tuli. Aiemmin en tosiaankaan ollut läsnä, vaan aina ajatukset seuraavassa viinilasissa.

Nyt kun lapset alkavat olla jo isoja ja pärjäävät omillaan, on mukava suunnitella miehen kanssa omia juttuja, reissuja ja yhteisiä harrastuksia. En tiedä kuinka kosteaksi elämä olisi mennyt, jos en olisi lopettanut juomista. Kauhistuttaa pelkkä ajatuskin.

MITEN ELÄMÄ MUUTTUI, KUN RAITISTUIN

Tämä mennyt vuosi on ollut melko huikea. Olen oppinut itsestäni paljon uutta, olen muuttunut ihan fyysisestikin, mutta suurin muutos on tapahtunut ehdottomasti pään sisällä.

Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta.

Vaikeita hetkiäkin oli tosiaan alkutaipaleella enemmän, mutta koitin aina pitää mukana ajatusta siitä, mikä tässä hetkessä muuttuu paremmaksi, jos nyt juon lasin viiniä. Yleensä mieliteko meni melko nopeasti ohi, kunhan ei jäänyt ajatuksissaan mielitekoon jumiin.

ALKUUN käytin reilusti holittomia vaihtoehtoja eri tilanteissa, mutta nyt olen huomannut, että niidenkin käyttö on vähentynyt ihan itsestään. Vesi ja limu riittää hyvin.

Totta kai elämä tuo eteen aina välillä jos jonkinnäköistä haastetta, murhetta ja vaikeuksia mutta kurssikaveri-Liisan sanoin: “Yksi asia on hyvin: olen soberisti”

Olen niin kiitollinen siitä, että sain kokonaan uuden elämän: on aika ennen 30. lokakuuta 2020, ja aika sen jälkeen. 

KIITOS kurssikavereille korvaamattomasta vertaistuesta, jatketaan matkaa yhdessä toisiamme tukien sekä hyvinä että vähän huonompinakin hetkinä.  

Lopuksi täytyy vielä kerran kiittää Ira Koivua, että tämän kurssin kehitit ja minut pilottiin valitsit. Se muutti minun elämäni ihan totaalisesti. Olen ikuisesti kiitollinen.

Kiitos ❤️

Terv. Tiina

30.10.2021

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun:  viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]