Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista. 

Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita.

Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen kanssa saunaan ja loppuilta istuttiin kotisohvalla lasi kädessä.

Alkoholinkäyttö lisääntyi vuosien myötä pikkuhiljaa ja Tiina alkoi tiedostaa, että siitä oli tulossa ongelma.

Tiina pääsi eroon alkoholista lokakuussa 2020
Tiina, 48 on ollut soberisti lokakuusta 2020.

Halu päästä eroon alkoholista heräsi

Ongelman tiedostamisen myötä Tiinalle heräsi halu päästä eroon alkoholista, mutta muutos ei tapahtunut hetkessä.

– Koitin vähentää juomista ja pidin tipattomia tammikuita. Kerran pudotin painoa ja tsemppasin neljä viikkoa ilman alkoholia, Tiina muistelee.

Kun Yleltä tuli vuonna 2015 Sata päivää -ohjelma, jossa julkkikset pistivät korkin kiinni sadaksi päiväksi, Tiina tarttui haasteeseen.

– Tosin se jäi minulta 99:ään päivään, koska oli jotkut juhlat, joita ei voinut jättää väliin. Se olikin katastrofi, koska toleranssi oli mennyt ja tulin liian humalaan.

Seuraavana vuonna ilmestyi Ira Koivun Vapaa viinistämiten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -kirja, ja Tiina osti sen heti yöpöydälleen.

– Silloin juomisen kanssa ei ollut vielä niin paha tilanne, että olisin ollut valmis lopettamaan, mutta kävin aika pian tykkäämässä Vapaa viinistä -Facebook-sivusta.

Se tykkäys johti vuosia myöhemmin suureen elämänmuutokseen.

Mies ei tullut riippuvaiseksi, mutta Tiina tuli

Tiina jatkoi kotona tissuttelua ja tiedosti itsekin, että alkoholia kului jo aivan liikaa: yhdessä miehen kanssa he kuluttivat viikossa pari kolmen litran viinitonkkaa ja päälle saunaoluet ja lonkerot. “Ja me siis saunomme joka ilta, kun on saatu työt tehtyä, Tiina tarkentaa.

– Tissuttelimme sunnuntaista torstaihin, perjantaina ja lauantaina juominen oli humalahakuista. Juomista selitettiin sillä, että piti nollata rankka työviikko. Torstain kauppareissulla varauduttiin siihen, että juomaa varmasti riittää viikonloppuna.

Mies ei tuntunut tulevan alkoholista riippuvaiseksi, mutta Tiina havaitsi, ettei voinut olla yhtä päivää erossa alkoholista ilman, että se tuntui vaikealta. Alkoholi pyöri mielessä jatkuvasti. Illan ensimmäistä lasillista odotti pitkin päivää.

Hän ymmärsi olevansa avun tarpeessa, mutta ei ollut vielä valmis tekemään lopullista päätöstä.

– Halusin opetella alkoholin kohtuukäyttöä – kävin jopa hypnoosissa, joka auttoi aikanaan jättämään tupakan. Mutta se ei auttanut eroon alkoholista.

Tieto Soberisti®-metodista ja verkkovalmennuksesta oli käännekohta, joka auttoi eroon alkoholista

Melko pian Tiinalle kävi selväksi, ettei kohtuukäyttö ole realistinen vaihtoehto. Hän oli pitänyt lukuisia tipattomia ja aina odottanut kuivan kauden viimeistä päivää kuin kuuta nousevaa. Kun sitten viimein sai korkata, menetetty aika otettiin nopeasti kiinni ja juominen jatkui vanhaan malliin.

Havahdus ja viimeinen niitti päätöksen lykkäämiselle tapahtui, kun tytär ilmaisi huolensa vanhempiensa juomisesta.

Tiinasta tuntui pahalta ja hänen ensireaktionsa oli puolustautuminen.

– Hävetti, ja vähättelin asiaa; ei me nyt niin paljon juoda. Mutta kyllä se kolahti, Tiina muistelee

Samoihin aikoihin Tiinalle tuli ilmoitus, että Vapaa viinistä -Facebook-sivu on muuttunut Soberistiksi, ja siellä haettiin alkoholista riippuvaiseksi tulleita naisia pilottiryhmään testaamaan Soberisti-metodia ja Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennusta.

Tiina tunsi, että tämä on hänen juttuunsa. Hän mietti kuitenkin päivän pari, ja laittoi sitten sähköpostia.

Kun vastausta ei heti kuulunut, hän kävi jo työterveyshuollossakin kysymässä olisiko mahdollista saada maksusitoumus A-klinikan nettipalveluun. Ei ollut, mutta onneksi sähköpostissa odotti tieto, että Tiina oli valittu Soberistin pilottiryhmään.

– Päivääkään en ole katunut liittymistä, Tiina toteaa.

Kun Tiina pääsi eroon tissuttelusta, alkoi tapahtua

Tätä haastattelua tehdessä Tiina on ollut raittiina 215 päivää. Sinä aikana hän on säästänyt 4300 €, joka ennen olisi mennyt alkoholiin. Aikaa on säästynyt tissuttelulta 538 tuntia. Nämä tiedot hän tarkisti mobiilisovelluksestaan, jonka latasi heti puhelimeen aloittaessaan uuden elämän.

Samalla kun alkoholi poistui kuvioista, Tiina huomasi saavansa lisää energiaa, ja niinpä vapautuneelle ajalle tuli muuta käyttöä: hän muun muassa maalasi keittiön, laittoi sinne myös laminaatit, remontoi suihkuhuoneen ja saunan.

– Ja nyt ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen puutarha ja kasvimaa ovat kunnossa! Mitään näitä en olisi saanut tehtyä, jos olisin tissutellut.

Tiinan raitistuminen on vaikuttanut miehenkin juomiseen. Viiniä ei ole sen jälkeen ostettu kotiin samaan malliin.

– Hän on ollut vain kaksi kertaa humalassa sinä aikana, kun minä olen ollut soberisti. Tyttärelle ei isän juominen ole ilmeisesti niin paha asia. Kun isä nollasi tilanteen, me ystävällisesti tyttären kanssa ohjattiin hänet nukkumaan, Tiina naurahtaa.

Verkkovalmennus on introvertille toimiva tapa raitistua

Tiina ei enää haaveile kohtuukäytöstä. Hänelle on käynyt selväksi, että kaikki – hän itse ja koko perhe – voivat paremmin, kun hän on soberisti.

Aamut ja illat ovat nykyisin hyvin erilaiset kuin ennen. Aikaa ja energiaa on tullut lisää, ja siitä on hyötyä myös yrittäjä-Tiinalle.

– Tämä on Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus on ollut minulle erittäin toimiva tapa päästä eroon alkoholista. Minulla ei työn puolesta ole mahdollista lähteä fyysisiin vertaistukiryhmiin, ja olisi siihen ollut ihan henkinen kynnyskin, Tiina pohtii.

– Tärkeää on ollut myös se, että verkkovalmennuksen ote raitistumiseen on positiivinen. Siinä ei tuputeta yhtä tapaa ja ajatusta. Ja virtuaalitapaamisten vertaistuki ja kannustava ilmapiiri ovat auttaneet vaikeina hetkinä. Mikä parasta, siellä ei ole tullut koskaan sellainen olo, että olisi huono ihminen, tai tarvitsisi hävetä.

Tiina kertoo olevansa introvertti, ja siksi hänelle oli iso kynnys osallistua ensimmäistä kertaa Soberistin verkkovalmennukseen kuuluvaan zoom-tapaamiseen.

– Se oli hirveän jännittävää, jopa pelottavaa, mutta oli se silti helpompaa, kuin jos olisi ollut fyysinen tapaaminen, Tiina muistelee nauraen.

Myös perheen tuki on ollut tärkeää. Tytär on kertonut olevansa ylpeä äidistä, ja mies on kehunut ja ihmetellyt vaimon mielen lujuutta: ”noin vain se pystyy jättämään alkoholin”.

Vyöhyketerapeuttikin oli huomannut muutoksen Tiinassa jo kolmen viikon soberismin jälkeen, vaikka Tiina ei ollut kertonut hänelle mitään.

– Hän kysyi, että mitä on tapahtunut, olet ihan eri näköinen. Silmät olivat jo silloin kirkastuneet ja kasvojen turvotus kadonnut, Tiina muistelee.

Mikä muu on muuttunut sen jälkeen, kun pääsit eroon alkoholista?

– Nukun loistavasti ja ilo ja nauru ovat tulleet takaisin. Yhtään ei ole ikävä sitä entistä tukkoista ja pöhnäistä oloa, Tiina toteaa.

Eroon alkoholista Soberisti-metodilla ja Vapaaksi viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksella

Soberisti-metodi ja Vapaaksi viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus on kehitetty sinulle, joka haluat eroon alkoholista, mutta et koe olevasi alkoholisti tai tarvitsevasi fyysisiä vertaistukiryhmiä.


Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]