Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Julkaistu 4/21

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista. 

Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita.

Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen kanssa saunaan ja loppuilta istuttiin kotisohvalla lasi kädessä.

Alkoholinkäyttö lisääntyi vuosien myötä pikkuhiljaa ja Tiina alkoi tiedostaa, että siitä oli tulossa ongelma.

Tiina pääsi eroon alkoholista lokakuussa 2020
Tiina, 48 on ollut soberisti lokakuusta 2020.

Halu päästä eroon alkoholista heräsi

Ongelman tiedostamisen myötä Tiinalle heräsi halu päästä eroon alkoholista, mutta muutos ei tapahtunut hetkessä.

– Koitin vähentää juomista ja pidin tipattomia tammikuita. Kerran pudotin painoa ja tsemppasin neljä viikkoa ilman alkoholia, Tiina muistelee.

Kun Yleltä tuli vuonna 2015 Sata päivää -ohjelma, jossa julkkikset pistivät korkin kiinni sadaksi päiväksi, Tiina tarttui haasteeseen.

– Tosin se jäi minulta 99:ään päivään, koska oli jotkut juhlat, joita ei voinut jättää väliin. Se olikin katastrofi, koska toleranssi oli mennyt ja tulin liian humalaan.

Seuraavana vuonna ilmestyi Ira Koivun Vapaa viinistämiten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -kirja, ja Tiina osti sen heti yöpöydälleen.

– Silloin juomisen kanssa ei ollut vielä niin paha tilanne, että olisin ollut valmis lopettamaan, mutta kävin aika pian tykkäämässä Vapaa viinistä -Facebook-sivusta.

Se tykkäys johti vuosia myöhemmin suureen elämänmuutokseen.

Mies ei tullut riippuvaiseksi, mutta Tiina tuli

Tiina jatkoi kotona tissuttelua ja tiedosti itsekin, että alkoholia kului jo aivan liikaa: yhdessä miehen kanssa he kuluttivat viikossa pari kolmen litran viinitonkkaa ja päälle saunaoluet ja lonkerot. “Ja me siis saunomme joka ilta, kun on saatu työt tehtyä, Tiina tarkentaa.

– Tissuttelimme sunnuntaista torstaihin, perjantaina ja lauantaina juominen oli humalahakuista. Juomista selitettiin sillä, että piti nollata rankka työviikko. Torstain kauppareissulla varauduttiin siihen, että juomaa varmasti riittää viikonloppuna.

Mies ei tuntunut tulevan alkoholista riippuvaiseksi, mutta Tiina havaitsi, ettei voinut olla yhtä päivää erossa alkoholista ilman, että se tuntui vaikealta. Alkoholi pyöri mielessä jatkuvasti. Illan ensimmäistä lasillista odotti pitkin päivää.

Hän ymmärsi olevansa avun tarpeessa, mutta ei ollut vielä valmis tekemään lopullista päätöstä.

– Halusin opetella alkoholin kohtuukäyttöä – kävin jopa hypnoosissa, joka auttoi aikanaan jättämään tupakan. Mutta se ei auttanut eroon alkoholista.

Tieto Soberisti®-metodista ja verkkovalmennuksesta oli käännekohta, joka auttoi eroon alkoholista

Melko pian Tiinalle kävi selväksi, ettei kohtuukäyttö ole realistinen vaihtoehto. Hän oli pitänyt lukuisia tipattomia ja aina odottanut kuivan kauden viimeistä päivää kuin kuuta nousevaa. Kun sitten viimein sai korkata, menetetty aika otettiin nopeasti kiinni ja juominen jatkui vanhaan malliin.

Havahdus ja viimeinen niitti päätöksen lykkäämiselle tapahtui, kun tytär ilmaisi huolensa vanhempiensa juomisesta.

Tiinasta tuntui pahalta ja hänen ensireaktionsa oli puolustautuminen.

– Hävetti, ja vähättelin asiaa; ei me nyt niin paljon juoda. Mutta kyllä se kolahti, Tiina muistelee

Samoihin aikoihin Tiinalle tuli ilmoitus, että Vapaa viinistä -Facebook-sivu on muuttunut Soberistiksi, ja siellä haettiin alkoholista riippuvaiseksi tulleita naisia pilottiryhmään testaamaan Soberisti-metodia ja Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennusta.

Tiina tunsi, että tämä on hänen juttuunsa. Hän mietti kuitenkin päivän pari, ja laittoi sitten sähköpostia.

Kun vastausta ei heti kuulunut, hän kävi jo työterveyshuollossakin kysymässä olisiko mahdollista saada maksusitoumus A-klinikan nettipalveluun. Ei ollut, mutta onneksi sähköpostissa odotti tieto, että Tiina oli valittu Soberistin pilottiryhmään.

– Päivääkään en ole katunut liittymistä, Tiina toteaa.

Kun Tiina pääsi eroon tissuttelusta, alkoi tapahtua

Tätä haastattelua tehdessä Tiina on ollut raittiina 215 päivää. Sinä aikana hän on säästänyt 4300 €, joka ennen olisi mennyt alkoholiin. Aikaa on säästynyt tissuttelulta 538 tuntia. Nämä tiedot hän tarkisti mobiilisovelluksestaan, jonka latasi heti puhelimeen aloittaessaan uuden elämän.

Samalla kun alkoholi poistui kuvioista, Tiina huomasi saavansa lisää energiaa, ja niinpä vapautuneelle ajalle tuli muuta käyttöä: hän muun muassa maalasi keittiön, laittoi sinne myös laminaatit, remontoi suihkuhuoneen ja saunan.

– Ja nyt ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen puutarha ja kasvimaa ovat kunnossa! Mitään näitä en olisi saanut tehtyä, jos olisin tissutellut.

Tiinan raitistuminen on vaikuttanut miehenkin juomiseen. Viiniä ei ole sen jälkeen ostettu kotiin samaan malliin.

– Hän on ollut vain kaksi kertaa humalassa sinä aikana, kun minä olen ollut soberisti. Tyttärelle ei isän juominen ole ilmeisesti niin paha asia. Kun isä nollasi tilanteen, me ystävällisesti tyttären kanssa ohjattiin hänet nukkumaan, Tiina naurahtaa.

Verkkovalmennus on introvertille toimiva tapa raitistua

Tiina ei enää haaveile kohtuukäytöstä. Hänelle on käynyt selväksi, että kaikki – hän itse ja koko perhe – voivat paremmin, kun hän on soberisti.

Aamut ja illat ovat nykyisin hyvin erilaiset kuin ennen. Aikaa ja energiaa on tullut lisää, ja siitä on hyötyä myös yrittäjä-Tiinalle.

– Tämä on Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus on ollut minulle erittäin toimiva tapa päästä eroon alkoholista. Minulla ei työn puolesta ole mahdollista lähteä fyysisiin vertaistukiryhmiin, ja olisi siihen ollut ihan henkinen kynnyskin, Tiina pohtii.

– Tärkeää on ollut myös se, että verkkovalmennuksen ote raitistumiseen on positiivinen. Siinä ei tuputeta yhtä tapaa ja ajatusta. Ja virtuaalitapaamisten vertaistuki ja kannustava ilmapiiri ovat auttaneet vaikeina hetkinä. Mikä parasta, siellä ei ole tullut koskaan sellainen olo, että olisi huono ihminen, tai tarvitsisi hävetä.

Tiina kertoo olevansa introvertti, ja siksi hänelle oli iso kynnys osallistua ensimmäistä kertaa Soberistin verkkovalmennukseen kuuluvaan zoom-tapaamiseen.

– Se oli hirveän jännittävää, jopa pelottavaa, mutta oli se silti helpompaa, kuin jos olisi ollut fyysinen tapaaminen, Tiina muistelee nauraen.

Myös perheen tuki on ollut tärkeää. Tytär on kertonut olevansa ylpeä äidistä, ja mies on kehunut ja ihmetellyt vaimon mielen lujuutta: ”noin vain se pystyy jättämään alkoholin”.

Vyöhyketerapeuttikin oli huomannut muutoksen Tiinassa jo kolmen viikon soberismin jälkeen, vaikka Tiina ei ollut kertonut hänelle mitään.

– Hän kysyi, että mitä on tapahtunut, olet ihan eri näköinen. Silmät olivat jo silloin kirkastuneet ja kasvojen turvotus kadonnut, Tiina muistelee.

Mikä muu on muuttunut sen jälkeen, kun pääsit eroon alkoholista?

– Nukun loistavasti ja ilo ja nauru ovat tulleet takaisin. Yhtään ei ole ikävä sitä entistä tukkoista ja pöhnäistä oloa, Tiina toteaa.

Eroon alkoholista Soberisti-metodilla ja Vapaaksi viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksella

Soberisti-metodi ja Vapaaksi viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus on kehitetty sinulle, joka haluat eroon alkoholista, mutta et koe olevasi alkoholisti tai tarvitsevasi fyysisiä vertaistukiryhmiä.


Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]