Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy.


Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan.

”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, ja kotiin päästyä tissuttelin yksin. Monikaan ei välttämättä uskoisi minusta, kuinka paljon join. Nyt kun olen lopettanut juomisen, en ehkä välitä julistaa sitä muille.”

Liisa ehti juoda kahdeksan vuotta ongelmallisesti ennen kuin pisti korkin kiinni joulukuun 2020 alussa.
Hänen tarinansa alkoholin kanssa on tuttu monelle: nuorena alkoholia käytettiin runsaasti mutta sosiaalisesti, myöhemmin kohtuullisesti perheenäitinä.

Ongelmaksi alkoholi muodostui vasta, kun Liisa jäi eläkkeelle.

En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen, Liisa kertoo.

JOIN AINA LOPETTAAKSENI

Pian Liisa joi joka arki-ilta. Pikkuhiljaa juomisen aloittaminen aikaistui ja lopulta Liisa aloitti jo puolelta päivin ja jatkoi juomista iltapäivänokosten jälkeen.
”Aamuyöllä heräsin märkänä hiestä ja vannoin, etten enää ikinä juo. Mutta kun aamu koitti ja ahdistus vyöryi päälle, siihen tarvittiin taas lisää lääkettä.”

”Olen aina ollut hieman ahdistunut, lapsesta alkaen. Aloin jo aika varhain käyttää alkoholia lääkkeenä ahdistukseen. Kun sitten jäin eläkkeelle, ei ollut mitään rajoituksia juomisen suhteen”, hän muistelee.

Liisa kertoo juoneensa aina viimeistä kertaa, lopettaakseen: ”Join aina vain tämän kuukauden, tai tämän kerran, mutta en saanut lopetettua sitä kierrettä.”
Jälkikäteen hän pohtii, että ongelma hiipi hiljaa ja salaa, ja kun hän siihen viimein havahtui, ei ulospääsyä ollut.  

”Tiedostin, että en voi lopettaa. Se oli hirveää. En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen.”

“VAPAA VIINISTÄ -KIRJA KOLAHTI”

Liisa yritti monta kertaa pyristellä alkoholin otteesta tahdonvoimalla, mutta ei pystynyt pysymään päätöksessään. Hän ei hakenut apua päihdeongelmaansa, koska pelkäsi leimautumista pienellä paikkakunnalla.

Eräänä päivänä Liisa kävi terveyskeskuksessa tarkastuksessa, ja sairaanhoitaja kysyi alkoholinkäytöstä. Yllättäen Liisa kertoi totuuden: alkoholinkäyttö on päivittäistä eikä hän saa sitä loppumaan.

Sairaanhoitaja lähetti Liisan MIEpään eli mielenterveys- ja päihdepalveluun terapiaan. Se ei kuitenkaan johtanut muutokseen. ”Ehkä en ollut vielä valmis, tai se ei ollut tarpeeksi tehokasta”, Liisa pohtii nyt.

Sitten Liisa törmäsi Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -kirjaan kirjastossa ja nappasi sen lainaan.

”Se kolahti. Sitä lukiessa tunsin, että kirjoittaja todella tietää mistä puhuu. Lainasin sen monta kertaa ja päätin, että ostan oman, mutta siinä vaiheessa osasin kirjan jo ulkoa” Liisa nauraa.

“SOBERISTIN PÄIHDEHOIDOSSA SAA RAITISTUA SALAA”

Syksyllä 2020 Liisa näki Soberistin postauksia tulevasta verkkovalmennuksesta ja odotti sen lanseerausta kuin kuuta nousevaa. Kun kurssin sivu lopulta julkaistiin, Liisa kauhistui hintaa.

”Laitoin viestiä hinnasta ja Ira Koivu vastasi, että laskepas, kuinka paljon sinulla menee alkoholiin kuukaudessa. No minähän laskin, ja kauhistuin vielä enemmän!”

Niinpä Liisa lähti mukaan Soberistin verkkovalmennukseen ja toukokuun alussa hänelle tuli puoli vuotta täyteen soberistina, raittiina. Liisa ei usko, että olisi pystynyt raitistumaan ilman verkkovalmennusta.

”Soberistin päihdehoiton konsepti on loistava! Asun pienellä paikkakunnalla, enkä olisi ikinä kehdannut mennä A-klinikalle apua hakemaan.  Siellähän olisi voinut olla tuttuja. Minnesota-hoitoon minulla ei olisi ollut varaa, jos sinne olisin halunnut. Soberistin verkkovalmennuksessa saa raitistua salaa, eikä tarvitse leimautua alkoholistiksi.”

”Kurssin on rakentanut ja sitä vetää Vapaa viinistä -kirjan kirjoittanut henkilö, joka on itse kokenut saman ja tietää mistä on kyse. Lisäksi tässä on hienoa, ettei tarvitse lähteä minnekään, vaan kaikki tapahtuu kotoa käsin tabletilta tai tietokoneen ruudulta. Voi tavata ja saada vertaistukea muilta saman kokeneilta, vaikka asutaan eri puolilla suomea. Meillä on sellainen soberistien salaseura,” Liisa nauraa.

“TÄMÄ VERKKOKURSSI PELASTI ELÄMÄNI”

”Nyt kun tiedän mitä kaikkea kurssi pitää sisällään, ajattelen, että se hintansa väärti – ja enemmänkin. Sillä saa niin paljon kaikkea: kurssimateriaalit, yhteisön tuen, asiantuntijalivet ja vertaistapaamiset.”

Liisa kokee, että elämä on muuttunut paremmaksi raitistumisen myötä. Soberismi on tuonut mukanaan paremmat yöunet ja ilon.

”Voin elää joka päivä tuntien hyvää omaatuntoa, ylpeyttä itsestäni. Olen aivan eri tavalla läsnä lastenlasten kanssa. Kun vielä join, oli hirveä kiire saada heidät nukkumaan.”


Mitä ajattelet tulevaisuudesta?


Tämä on loppuelämäni päätös. Olen soberisti koko loppuelämäni, ja elämä tulee koko ajan paremmaksi.
Vaikka tämä kuulostaakin nyt julistamiselta, ajattelen, että tämä kurssi pelasti elämäni.

Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.