Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy.

“En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen”, Liisa kertoo.

Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan.

”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, ja kotiin päästyä tissuttelin yksin. Monikaan ei välttämättä uskoisi minusta, kuinka paljon join. Nyt kun olen lopettanut juomisen, en ehkä välitä julistaa sitä muille.”

Liisa ehti juoda kahdeksan vuotta ongelmallisesti ennen kuin pisti korkin kiinni joulukuun 2020 alussa.
Hänen tarinansa alkoholin kanssa on tuttu monelle: nuorena alkoholia käytettiin runsaasti mutta sosiaalisesti, myöhemmin kohtuullisesti perheenäitinä.

Ongelmaksi alkoholi muodostui vasta, kun Liisa jäi eläkkeelle.

JOIN AINA LOPETTAAKSENI

Pian Liisa joi joka arki-ilta. Pikkuhiljaa juomisen aloittaminen aikaistui ja lopulta Liisa aloitti jo puolelta päivin ja jatkoi juomista iltapäivänokosten jälkeen.
”Aamuyöllä heräsin märkänä hiestä ja vannoin, etten enää ikinä juo. Mutta kun aamu koitti ja ahdistus vyöryi päälle, siihen tarvittiin taas lisää lääkettä.”

”Olen aina ollut hieman ahdistunut, lapsesta alkaen. Aloin jo aika varhain käyttää alkoholia lääkkeenä ahdistukseen. Kun sitten jäin eläkkeelle, ei ollut mitään rajoituksia juomisen suhteen”, hän muistelee.

Liisa kertoo juoneensa aina viimeistä kertaa, lopettaakseen: ”Join aina vain tämän kuukauden, tai tämän kerran, mutta en saanut lopetettua sitä kierrettä.”
Jälkikäteen hän pohtii, että ongelma hiipi hiljaa ja salaa, ja kun hän siihen viimein havahtui, ei ulospääsyä ollut.  

”Tiedostin, että en voi lopettaa. Se oli hirveää. En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen.”

“VAPAA VIINISTÄ -KIRJA KOLAHTI”

Liisa yritti monta kertaa pyristellä alkoholin otteesta tahdonvoimalla, mutta ei pystynyt pysymään päätöksessään. Hän ei hakenut apua päihdeongelmaansa, koska pelkäsi leimautumista pienellä paikkakunnalla.

Eräänä päivänä Liisa kävi terveyskeskuksessa tarkastuksessa, ja sairaanhoitaja kysyi alkoholinkäytöstä. Yllättäen Liisa kertoi totuuden: alkoholinkäyttö on päivittäistä eikä hän saa sitä loppumaan.

Sairaanhoitaja lähetti Liisan MIEpään eli mielenterveys- ja päihdepalveluun terapiaan. Se ei kuitenkaan johtanut muutokseen. ”Ehkä en ollut vielä valmis, tai se ei ollut tarpeeksi tehokasta”, Liisa pohtii nyt.

Sitten Liisa törmäsi Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -kirjaan kirjastossa ja nappasi sen lainaan.

”Se kolahti. Sitä lukiessa tunsin, että kirjoittaja todella tietää mistä puhuu. Lainasin sen monta kertaa ja päätin, että ostan oman, mutta siinä vaiheessa osasin kirjan jo ulkoa” Liisa nauraa.

“SOBERISTIN PÄIHDEHOIDOSSA SAA RAITISTUA SALAA”

Syksyllä 2020 Liisa näki Soberistin postauksia tulevasta verkkovalmennuksesta ja odotti sen lanseerausta kuin kuuta nousevaa. Kun kurssin sivu lopulta julkaistiin, Liisa kauhistui hintaa.

”Laitoin viestiä hinnasta ja Ira Koivu vastasi, että laskepas, kuinka paljon sinulla menee alkoholiin kuukaudessa. No minähän laskin, ja kauhistuin vielä enemmän!”

Niinpä Liisa lähti mukaan Soberistin verkkovalmennukseen ja toukokuun alussa hänelle tuli puoli vuotta täyteen soberistina, raittiina. Liisa ei usko, että olisi pystynyt raitistumaan ilman verkkovalmennusta.

”Soberistin päihdehoiton konsepti on loistava! Asun pienellä paikkakunnalla, enkä olisi ikinä kehdannut mennä A-klinikalle apua hakemaan.  Siellähän olisi voinut olla tuttuja. Minnesota-hoitoon minulla ei olisi ollut varaa, jos sinne olisin halunnut. Soberistin verkkovalmennuksessa saa raitistua salaa, eikä tarvitse leimautua alkoholistiksi.”

”Kurssin on rakentanut ja sitä vetää Vapaa viinistä -kirjan kirjoittanut henkilö, joka on itse kokenut saman ja tietää mistä on kyse. Lisäksi tässä on hienoa, ettei tarvitse lähteä minnekään, vaan kaikki tapahtuu kotoa käsin tabletilta tai tietokoneen ruudulta. Voi tavata ja saada vertaistukea muilta saman kokeneilta, vaikka asutaan eri puolilla suomea. Meillä on sellainen soberistien salaseura,” Liisa nauraa.

“TÄMÄ VERKKOKURSSI PELASTI ELÄMÄNI”

”Nyt kun tiedän mitä kaikkea kurssi pitää sisällään, ajattelen, että se hintansa väärti – ja enemmänkin. Sillä saa niin paljon kaikkea: kurssimateriaalit, yhteisön tuen, asiantuntijalivet ja vertaistapaamiset.”

Liisa kokee, että elämä on muuttunut paremmaksi raitistumisen myötä. Soberismi on tuonut mukanaan paremmat yöunet ja ilon.

”Voin elää joka päivä tuntien hyvää omaatuntoa, ylpeyttä itsestäni. Olen aivan eri tavalla läsnä lastenlasten kanssa. Kun vielä join, oli hirveä kiire saada heidät nukkumaan.”

Mitä ajattelet tulevaisuudesta?

Tämä on loppuelämäni päätös. Olen soberisti koko loppuelämäni, ja elämä tulee koko ajan paremmaksi.
Vaikka tämä kuulostaakin nyt julistamiselta, ajattelen, että tämä kurssi pelasti elämäni.


Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]