Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy.

“En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen”, Liisa kertoo.

Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan.

”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, ja kotiin päästyä tissuttelin yksin. Monikaan ei välttämättä uskoisi minusta, kuinka paljon join. Nyt kun olen lopettanut juomisen, en ehkä välitä julistaa sitä muille.”

Liisa ehti juoda kahdeksan vuotta ongelmallisesti ennen kuin pisti korkin kiinni joulukuun 2020 alussa.
Hänen tarinansa alkoholin kanssa on tuttu monelle: nuorena alkoholia käytettiin runsaasti mutta sosiaalisesti, myöhemmin kohtuullisesti perheenäitinä.

Ongelmaksi alkoholi muodostui vasta, kun Liisa jäi eläkkeelle.

JOIN AINA LOPETTAAKSENI

Pian Liisa joi joka arki-ilta. Pikkuhiljaa juomisen aloittaminen aikaistui ja lopulta Liisa aloitti jo puolelta päivin ja jatkoi juomista iltapäivänokosten jälkeen.
”Aamuyöllä heräsin märkänä hiestä ja vannoin, etten enää ikinä juo. Mutta kun aamu koitti ja ahdistus vyöryi päälle, siihen tarvittiin taas lisää lääkettä.”

”Olen aina ollut hieman ahdistunut, lapsesta alkaen. Aloin jo aika varhain käyttää alkoholia lääkkeenä ahdistukseen. Kun sitten jäin eläkkeelle, ei ollut mitään rajoituksia juomisen suhteen”, hän muistelee.

Liisa kertoo juoneensa aina viimeistä kertaa, lopettaakseen: ”Join aina vain tämän kuukauden, tai tämän kerran, mutta en saanut lopetettua sitä kierrettä.”
Jälkikäteen hän pohtii, että ongelma hiipi hiljaa ja salaa, ja kun hän siihen viimein havahtui, ei ulospääsyä ollut.  

”Tiedostin, että en voi lopettaa. Se oli hirveää. En olisi koskaan uskonut, että minusta tulee alkoholiriippuvainen.”

“VAPAA VIINISTÄ -KIRJA KOLAHTI”

Liisa yritti monta kertaa pyristellä alkoholin otteesta tahdonvoimalla, mutta ei pystynyt pysymään päätöksessään. Hän ei hakenut apua päihdeongelmaansa, koska pelkäsi leimautumista pienellä paikkakunnalla.

Eräänä päivänä Liisa kävi terveyskeskuksessa tarkastuksessa, ja sairaanhoitaja kysyi alkoholinkäytöstä. Yllättäen Liisa kertoi totuuden: alkoholinkäyttö on päivittäistä eikä hän saa sitä loppumaan.

Sairaanhoitaja lähetti Liisan MIEpään eli mielenterveys- ja päihdepalveluun terapiaan. Se ei kuitenkaan johtanut muutokseen. ”Ehkä en ollut vielä valmis, tai se ei ollut tarpeeksi tehokasta”, Liisa pohtii nyt.

Sitten Liisa törmäsi Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -kirjaan kirjastossa ja nappasi sen lainaan.

”Se kolahti. Sitä lukiessa tunsin, että kirjoittaja todella tietää mistä puhuu. Lainasin sen monta kertaa ja päätin, että ostan oman, mutta siinä vaiheessa osasin kirjan jo ulkoa” Liisa nauraa.

“SOBERISTIN PÄIHDEHOIDOSSA SAA RAITISTUA SALAA”

Syksyllä 2020 Liisa näki Soberistin postauksia tulevasta verkkovalmennuksesta ja odotti sen lanseerausta kuin kuuta nousevaa. Kun kurssin sivu lopulta julkaistiin, Liisa kauhistui hintaa.

”Laitoin viestiä hinnasta ja Ira Koivu vastasi, että laskepas, kuinka paljon sinulla menee alkoholiin kuukaudessa. No minähän laskin, ja kauhistuin vielä enemmän!”

Niinpä Liisa lähti mukaan Soberistin verkkovalmennukseen ja toukokuun alussa hänelle tuli puoli vuotta täyteen soberistina, raittiina. Liisa ei usko, että olisi pystynyt raitistumaan ilman verkkovalmennusta.

”Soberistin päihdehoiton konsepti on loistava! Asun pienellä paikkakunnalla, enkä olisi ikinä kehdannut mennä A-klinikalle apua hakemaan.  Siellähän olisi voinut olla tuttuja. Minnesota-hoitoon minulla ei olisi ollut varaa, jos sinne olisin halunnut. Soberistin verkkovalmennuksessa saa raitistua salaa, eikä tarvitse leimautua alkoholistiksi.”

”Kurssin on rakentanut ja sitä vetää Vapaa viinistä -kirjan kirjoittanut henkilö, joka on itse kokenut saman ja tietää mistä on kyse. Lisäksi tässä on hienoa, ettei tarvitse lähteä minnekään, vaan kaikki tapahtuu kotoa käsin tabletilta tai tietokoneen ruudulta. Voi tavata ja saada vertaistukea muilta saman kokeneilta, vaikka asutaan eri puolilla suomea. Meillä on sellainen soberistien salaseura,” Liisa nauraa.

“TÄMÄ VERKKOKURSSI PELASTI ELÄMÄNI”

”Nyt kun tiedän mitä kaikkea kurssi pitää sisällään, ajattelen, että se hintansa väärti – ja enemmänkin. Sillä saa niin paljon kaikkea: kurssimateriaalit, yhteisön tuen, asiantuntijalivet ja vertaistapaamiset.”

Liisa kokee, että elämä on muuttunut paremmaksi raitistumisen myötä. Soberismi on tuonut mukanaan paremmat yöunet ja ilon.

”Voin elää joka päivä tuntien hyvää omaatuntoa, ylpeyttä itsestäni. Olen aivan eri tavalla läsnä lastenlasten kanssa. Kun vielä join, oli hirveä kiire saada heidät nukkumaan.”

Mitä ajattelet tulevaisuudesta?

Tämä on loppuelämäni päätös. Olen soberisti koko loppuelämäni, ja elämä tulee koko ajan paremmaksi.
Vaikka tämä kuulostaakin nyt julistamiselta, ajattelen, että tämä kurssi pelasti elämäni.


Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]