Juhliminen ja juhlapyhät selvin päin – Soberistin selviytymisopas

Juhliminen ja juhlapyhät voivat olla haastavia aikoja, erityisesti jos vietät niitä ensimmäistä kertaa selvinpäin.

Monille juhlat tarkoittavat automaattisesti sitä, että käytetään alkoholia, mutta selvinpäin juhliminen avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia nauttia hetkestä, läsnäolosta ja yhteydestä muihin ihmisiin. 


Tässä oppaassa käymme läpi, miten voit valmistautua juhliin, jotka koet ensimmäistä kertaa ilman alkoholia. Tarjoamme konkreettisia vinkkejä selviytymiseen.

Näin selviydyt  juhlapyhistä selvin päin

 1. Muistuta itseäsi siitä, miksi haluat juhlia selvin päin 

Päätöksessä pysymisessä auttaa, että muistutat itseäsi päätöksesi syistä. Palauta siis mieleesi, mistä syystä haluat viettää juhlapyhän selvinpäin. Onko tavoitteenasi panostaa palautumiseen ja lisätä jaksamistasi? Haluatko nauttia hetkestä ja läsnäolosta läheistesi kanssa ja muistaa kaikki hetket? Vai oletko päättänyt jättää alkoholin kokonaan ja alkaa nauttia elämästä soberistina? Mitä konkreettisemman syyn löydät, sen parempi. Mikä tahansa syysi onkaan, pidä se mielessäsi. Näin pysyt motivoituneempana. 

 1. Pohdi etukäteen, mitä vastaat, kun sinulta kysytään, miksi et juo

Tiedosta, että juhlat voivat tuoda mukanaan paineita juoda alkoholia. Suunnittele, miten kohtaat nämä tilanteet ja mitä sanot, jos sinulle tarjotaan alkoholia. Jos sinusta tuntuu vaikealta sanoa, että et juo, koska et halua, voit aivan hyvin käyttää pieniä valkoisia valheita. Voit esimerkiksi kertoa, että sinun tulee ajaa autoa aikaisin seuraavana päivänä, tai että sinulla on lääkekuuri meneillään.

 1. Valitse seurasi viisaasti

Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka tukevat päätöstäsi juhlia ilman alkoholia. Vielä parempi, jos seurueessa on muitakin, jotka juhlivat itsekin selvinpäin. He eivät varmasti kyseenalaista päätöstäsi. 

Muista myös, että sinun ei tarvitse viettää aikaasi seurassa, jossa sinua painostetaan. Aidot ystävät ymmärtävät kunnioittaa päätöstäsi ja haluavat viettää aikaa kanssasi, vaikka lasissasi olisikin alkoholitonta kuplivaa.

 1. Nauti alkoholittomia juomia ja drinkkejä

Muut eivät välttämättä kiinnitä huomiota holittomuuteesi, jos kädessäsi on lasi – eikä sinulla itselläsi ole niin orpo olo kädet tyhjänpantteina. Me olemme tottuneet “minglaamaan” ja kulkemaan juhlissa skumppalasi tai drinkki kädessä.

Jos et halua juoda pelkkää vettä, kokeile erilaisia alkoholittomia oluita, kuohuvia tai drinkkejä. Silloin voit kippistellä muiden mukana ilman, että kukaan huomaa ettet käytä alkoholia. On helpompaa ja rennompaa soluttautua joukkoon “salasoberistina”, kun kädessä on lasillinen holitonta. Moni soberisti nimeää suosikikseen Lehtikuohun. Suosittelemme myös kokeilemaan maailman parhaan alkoholittoman punaviinin reseptiä. 

Festareilla selvin päin

Festareilla nyt ei ainakaan voi olla selvinpäin! Näin saatat ajatella, ja niin ajattelevat melkein kaikki kunnes kokeilevat. Kokemuksesta uskallamme väittää, että itse asiassa festarit on paremmat selvinpäin!

Kun nauttii vain holittomia juomia, voi kaikki aistit kirkkaana nauttia musiikista ja rennosta ilmapiiristä – ja parhaimmillaan myös ihanasta aurinkoisesta säästä ja ulkoilmasta. Se sentään myönnettäköön, että jatkuvaa rankkasadetta ja mutavelliä luultavasti sietää paremmin umpitunnelissa. Toisaalta pää selvänä osaat paremmin hakeutua sateensuojaan tai muistat pukea päällesi sadeviitan.

Selvinpäin vietetyt festarit tuottavat iloa pitkään: sinä muistat seuraavana päivänä ja vielä kuukausia ja vuosia festareiden jälkeenkin keikat, joita olit katsomassa ja hauskat jutut, joita kaverisi ja sinä heititte. Saatat yllättyä, kuinka festarihumu, se ilmapiiri ja musiikki tuottavat ihanan rennon nousuhumalan fiiliksen, vaikka ei ole juonut ollenkaan alkoholia. Ja mikä parasta: siitä ei seuraa laskuhumalaa eikä krapulaa seuraavana päivänä!

Vinkkejä festareille:

 • Pidä mielessä valintasi syyt: Muistuta itseäsi, miksi valitsit olla selvinpäin, ja kuvittele, kuinka paljon enemmän nautit esityksistä ja ystävien seurasta rennossa ilmapiirissä ilman alkoholin aiheuttamaa aivosumua. Miten ihanaa on, kun voi luottaa itseensä ja tietää, että ei kadota lompakkoaan, kännykkäänsä eikä muistiaan. Ajattele myös miten mahtavalta tuntuu herätä energisenä uuteen päivään seuraavana aamuna, varsinkin jos festarit jatkuvat useamman päivän.

 • Pakkaa mukaan vesipullo: Festivaaleilla ei enää tänä päivänä sallita omien juomien tuomista alueelle, joten kannattaa ottaa kunnon juomapullo, jonka tyhjennät vedestä porteilla ja jota voit täyttää festivaalialueella juomapisteillä.

 • Etsi samanhenkistä seuraa: Liity ryhmiin tai foorumeihin, joissa keskustellaan selvinpäin festareilla olemisesta. Näin voit löytää uusia ystäviä ja tukea.

Juhannus selvin päin


Juhannus on perinteisesti yksi Suomen suurimmista juhlista, ja moni on tottunut viettämään juhannusta ystävien kanssa enemmän tai vähemmän humalassa. Siksi erityisesti ensimmäinen juhannus selvin päin voi tuntua erityisen haastavalta.

Vinkkejä alkoholittomaan juhannukseen:

 • Luo uusia perinteitä: Keksi jokin hauska ohjelmanumero juhannusaattoon. Järjestä vaikka pingis- tai tikanheitto-turnaus ulkoilmassa.
  Kokeile perinteisiä juhannustaikoja, ja nauti luonnon kauneudesta ja rennosta yhdessäolosta. Esimerkiksi kokon katsominen tai yöttömän yön ihailu ovat  maagisia kokemuksia ilman alkoholiakin.

 • Nauti selvin päin olosta: Nauti täysin rinnoin kesästä, seurasta ja rennosta fiiliksestä. Nauti kesän tuoksuista ja äänistä.
  Juhannussauna ei vaadi holillista juomaa. Holittomat oluet ovat nykyään todella hyviä ja toimivat samalla tavalla kuin holillinen kiukaalle heitettäessä. Vilvoittelutauolla on ihanaa juoda kylmää holitonta olutta ihon höyrytessä.

  Jos heikko hetki iskee, ajattele, että aamulla kun heräät, voit lähteä virkeänä ja hyvällä fiiliksellä ulos juomaan aamukahvit ja kuunnella lintujen laulua. Ja iloitse: sinulla ei ole krapulaa eikä morkkista!

 • Valitse alkoholittomia vaihtoehtoja: Tarjoa itsellesi ja vieraillesi herkullisia alkoholittomia juomia, kuten mocktaileja tai virvoitusjuomia. Voit myös tehdä ison boolin holitonta mojitoa. Se todistetusti maistuu kaikille!

Joulu selvin päin


Joulu on perinteisesti aikaa, jolloin perhe ja ystävät kokoontuvat yhteen nauttimaan toistensa seurasta, herkuttelemaan ja vaihtamaan lahjoja. Alkoholin sijaan joulu tarjoaa mahdollisuuden keskittyä juhlan todelliseen merkitykseen: yhdessäoloon, antamisen iloon ja rauhallisen tunnelman luomiseen.

Vinkkejä selvin päin vietettyyn jouluun:

 • Korosta ruokaelämyksiä: Panosta herkullisiin, alkoholittomiin juomiin, jotka sopivat yhteen jouluruokien kanssa. Glögi, kuumat mehut ja erikoiskahvit ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

 • Luo uusia perinteitä: Jouluna on loistava tilaisuus luoda uusia perinteitä, jotka eivät keskity alkoholiin. Voit esimerkiksi järjestää elokuvamaratonin, peli-illan tai lähteä yhteiselle kävelyretkelle lumiseen maisemaan.

 • Keskity läheisyyteen ja kiitollisuuteen: Käytä aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa keskustellen ja yhteisiä muistoja luoden. Jaa kiitollisuuden hetkiä siitä, mitä vuoden aikana on saavutettu ja mitä toivot tulevalta vuodelta.

Vappu selvin päin


Vappu, kevään juhla ja opiskelijoiden karnevaali, on toinen hetki, jolloin alkoholilla on usein suuri rooli. Selvinpäin vappua viettäessä voit kuitenkin keskittyä juhlan muihin elementteihin, kuten ulkoiluun, keväisiin herkkuihin ja ystävien seuraan.

Vinkkejä selvin päin vietettyyn vappuun:

 • Suunnittele piknik, joka sopii myös vietettäväksi selvin päin: Vappu on perinteisesti piknikien aikaa. Valmista herkullinen kori lempiruokiasi ja nappaa mukaan runsaasti alkoholittomia juomavaihtoehtoja, kuten simaa, virvoitusjuomia tai alkoholittomia kuohujuomia.

 • Osallistu ulkoilma-aktiviteetteihin: Vappu on mainio tilaisuus nauttia kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä. Järjestä frisbeegolfia, terassikahvittelua tai vaikka kaupunkiseikkailu ystäviesi kanssa.

 • Koristele ja juhli: Vappuun kuuluu olennaisesti iloinen koristelu ja värikkäät asusteet. Panosta ilmapalloihin, serpentiiniin ja muihin koristeisiin luodaksesi juhlatunnelmaa. Järjestä teemabileet tai naamiaiset, joissa alkoholi ei ole keskiössä.

Juhliminen ja juhlapyhät selvin päin eivät ole yhtään tylsempiä kuin alkoholia käyttävänä – pikemminkin päinvastoin. Toki jos olet jättänyt alkoholin kokonaan ja kaipaat sitä, ensimmäisen vuoden juhlapyhät ovat etappeja, jotka ensimmäisen kerran koettuna nostavat haikeutta pintaan. Mutta kun ne on kerran koettu selvin päin, seuraavana vuonna sinulla on jo mukavia muistoja raittiista juhlista, eikä haikeus enää puske pintaan.

Selvin päin juhliminen voi avata silmäsi sille, kuinka paljon enemmän on mahdollista nauttia hetkestä, kun olet täysin läsnä. Voit keskittyä keskittyä juhlan todelliseen ytimeen: yhteiseen aikaan, nauruun, ystäviin, uusiin kokemuksiin ja itse juhlan henkeen. 

Tule mukaan yhteisöön, jossa saat kaikki keinot alkoholittomaan, soberistiin elämään ja joukon samanhenkisiä ihmisiä ympärillesi

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -valmennus on kokonaisvaltainen hyvinvointipaketti, jossa paitsi pistät korkin kiinni, teet sen ilolla ja pysyvästi – ja lähdet kohti omannäköistä unelmaelämää.

Soberisti on sinulle, joka haluat eroon alkoholista mutta et koe olevasi alkoholisti, etkä koe tarvitsevasi fyysisiä vertaistukiryhmiä.