Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan.

ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä alkoholittomat punaviinit maistuvat mehulta. Parhaissa holittomissa punkuissa ensimmäinen siemaus lupaa paljon, mutta seuraava onkin jo pettymys. Kolmas onkin jo mehukattia.
Jostain syystä alkoholittoman punaviinin valmistus tuntuu olevan vaikeaa. Aivan varmasti joku päivä tämäkin haaste ratkaistaan, mutta sitä ennen haluan jakaa teille oman holittoman lempipunkkuni reseptin.

ÄITINI keksi sen vahingossa – minun mielestäni (ainakin toistaiseksi) maailman parhaan alkoholittoman punaviinin. Hän oli meillä viikonloppukylässä ja mehusti minulle ja tyttärelleni aronia-aitamme marjoista mehua. Minä maistoin sitä vahingossa laimentamattomana, kun en tiennyt sen olevan tuhtia tiivistettä.

MIKÄ onnekas virhe se olikaan! Tiivisteen tuoksu ja maku oli kuin parhaassa punaviinissä: marjaisa, täyteläinen ja juuri sopivan hapokas ja tanniininen.
Sittemmin en koskaan ole laimentanut aroniamehua, vaan kaadan sitä punaviinilasiin ja nautin hyvän juuston kanssa tai sellaisenaan. Jos söisin vielä punaista lihaa, tämä alkoholiton punaviini sopisi mainiosti myös sen kylkeen.

Varoituksen sana on kuitenkin tarpeen: opin hyvin nopeasti, ettei laimentamatonta mehua pidä juoda tyhjään vatsaan. Siitä tulee nopeasti todella huono olo, ihan vain parista siemauksesta.
Siksi juonkin sitä vain ruoan päätteeksi jälkiruokana, tai laimennan vedellä, jos ruokailusta on kulunut aikaa. En myöskään suosittele juomaan isoja määriä kerrallaan laimentamatonta, tai vain vähän laimennettua mehua. Maksimissaan puoli desiä tai desi kerrallaan.

NÄILLÄ ohjeistuksilla suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ehkä maailman helpointa reseptiä, jonka jaan alla. Olen maistattanut marja-aroniasta tehtyä holitonta punkkua ystävillä, ja kaikki ovat yllättyneet, miten hyvää se on. Mikä parasta: siinä, toisin kuin kauppojen holittomissa, ei ole lainkaan lisättyä sokeria eikä lisäaineita. Siinä on vain hyvä maku ja ulkonäkö, ja roppakaupalla terveysvaikutuksia.

ALIARVOSTETTU marja-aronia on varsinainen vitamiinipommi ja siinä on enemmän antioksidantteja kuin missään muussa marjassa tai hedelmässä. Aroniat sisältävät runsaasti antioksidanttisia polyfenoleja, jotka voivat hillitä matala-asteista tulehdusta ja suojaavat soluja vapaiden radikaalien haitoilta.  Näin ollen marja-aronian säännöllinen nauttiminen saattaa pienentää riskiä sairastua diabetekseen, syöpään tai sydän- ja verisuonisairauksiin.

MARJAT olisi toki paras syödä sellaisenaan, jolloin kaikki edellä mainitut vitamiinit ovat niissä tallessa, mutta nopea mehustus tuskin tuhoaa kaikkia aronian terveysvaikutuksia. Ja kyllähän hyvästä mausta tuleva hyvä mielikin kohentaa terveyttämme!

TÄSSÄ jakoon resepti, jolle annoin nimen äitini mukaan:

Annukan maailman paras alkoholiton punkku

AINEKSET

Marja-aroniaa (itse mehustan niitä parin litran erissä)

OHJE

Huuhtele marjat lävikössä kylmän veden alla

Laita marjat mehustimeen tai höyrystimeen
Itse en omista mehustinta, vaan laitan marjat isoon siivilään ja höyrystän ne kattilassa. Vettä laitan kattilaan pari kolme desiä.

Keitä, kunnes marjat ovat pehmenneet ja muussaa niistä vielä mehut irti esimerkiksi perunasurvimella.

Pullota ja laita viileään.

Nauti (täydellä vatsalla tai laimennettuna)!

Soberistiterveisin,

Ira