“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki.

Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa.

ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana.

LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. Seurasin Ira Koivun ja Soberistin uutisia, ja lopulta lähetin Ira Koivulle sähköpostia. Siitä lähti yhteistyö.

ALOITIN Soberistissa keväällä 2023. Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta. Huomasin, että toisin kuin useimmissa muissa päihdepalvelujen esittelyissä, Soberistissa ei käytetä ilmaisuja ”alkoholisti” tai ”päihdesairas”, eikä alkoholiriippuvuutta käsitetä sairautena. Päinvastoin Soberistissa puhutaan tietoisesti toisin, kuitenkaan vähättelemättä alkoholiriippuvuuden ongelman vakavaa luonnetta.

MINULLE resonoi erityisesti alkoholiriippuvuuden käsittäminen haastavaan elämäntilanteeseen liittyvänä ongelmana, jossa alkoholista muodostuu yksilölle selviytymiskeino.

TEET VÄITÖSKIRJAA ADDIKTIOIHIN LIITTYEN, KERTOISITKO SIITÄ?

OLEN filosofian väitöskirjatutkija. Väitöskirjan aihe on addiktion ilmiö Lauri Rauhalan holistisen ihmiskäsityksen valossa. Valitsin aiheen kahdesta syystä: ensinnäkin olen ollut kiinnostunut Rauhalan kokonaisvaltaisesta ihmiskäsityksestä pitkään. Se on tullut vastaan opiskellessani mielenterveys- ja päihdealaa. Toisena olen pitkään pohtinut kriittisesti alkoholiriippuvuuden yhä vahvistuvaa (aivo)sairausmallia.

VÄITÖSPROJEKTINI tarkoitus on tuottaa toisenlaista filosofista ja psykososiaalista ajattelu- ja puhetapaa addiktiosta. Ja näin ollen kirkastaa Soberistin taustalla olevaa ihmiskäsitystä ja addiktiokäsitystä.

OLET MYÖS KOKEMUSASIANTUNTIJA, KERTOISIKO OMASTA ALKOHOLIHISTORIASTASI?

ALKOHOLINKÄYTTÖNI oli nuorena samanlaista kuin lähes koko ikäluokallani: käyttö alkoi aikaisin ja oli humalahakuista. Kaksikymppisenä nuoruuden bile- ja baarijuominen kuitenkin jäi, kun aloitin odottamaan esikoistani. Lasten ollessa pieniä elin vuosia täysin raitista elämää. Jossain vaiheessa alkoholin kohtuukäyttö palasi elämääni saunasiiderin merkeissä.  

KOLMEKYMPPISENÄ elämääni tuli monia vaikeuksia. Vaikeiden tilanteiden ja tunteiden käsittely sai minut turvautumaan alkoholiin viikonloppuisin ja pian myös iltaisin rentoutumiskeinona. Jaksoin, kun tiesin, että tulee oma hetkeni, jolloin saan korkata pullon ja rentoutua. Join selviytyäkseni haastavassa elämäntilanteessa.

RUNSAS alkoholin käyttö aiheutti tietysti lisää ongelmia elämääni. Jonkin aikaa kuvittelin pystyväni palaavani kohtuukäyttöön. Epätoivo kuitenkin kasvoi ja lopulta totesin, että alkoholi ei sovi minulle. Syyllisyys ja häpeä painoivat.

“En mahtunut toipuvan alkoholistin muottiin”

NELIKYMPPISENÄ olin totaalisesti kypsynyt tissutteluun ja tein päätöksen lopettamisesta. Lopettamispäätös oli helppo, koska olin pohtinut asiaa pitkään. Se tuntui helpotukselta.
Olen ns. spontaani toipuja eli pääsin alkoholista eroon ilman professionaalista tai vertaistukea.

ALUSSA kaipasin vertaistukea. Tunnustelin AA ryhmää. Muita vertaistukimuotoja ei silloin ollut. Tunnen monia, joille AA:n ideologia ja toimintatavat sopivat ja arvostan monia AA:n periaatteita. Kaikille AA ei kuitenkaan resonoi. Sovittelin itseäni alkoholistin muottiin, mutta en mahdu siihen.

VAIKKA luovuinkin alkoholista kokonaan ja lopullisesti, en halua rakentaa identiteettiäni toipuvan alkoholistin tarinaan.  Minulla oli ja on tarve sanoittaa selviytymistarinani eri kehyksessä – toisenlaisella puheella. En mahtunut toipuvan alkoholistin muottiin.

NYT VIISIKYMPPISENÄ alkoholivapaa elämäni on kestänyt 10 vuotta. En ole retkahtanut kertaakaan. Olen kiitollinen siitä, että minun ei ole tarvinnut taistella. Kostea elämänvaihe kuului elämässäni erääseen tiettyyn kuorimittavaan elämäntilanteeseen, joka jäi lopullisesti taakse. En näe yhtäkään syytä, miksi minun pitäisi alkaa käyttämään alkoholia uudelleen. En näe myöskään yhtäkään syytä, miksi minua pitäisi kutsua toipuvaksi alkoholistiksi.

EN koe olevani toipuva alkoholisti tai kroonisesti päihdesairas. Olen terve fyysisesti, voin psyykkisesti hyvin ja minulla on vahvat henkiset arvot, joiden mukaista elämää elän.  Kymmenen vuoden takainen kuormittava elämäntilanne ja siihen liittyvä repivä arvoristiriita on poistunut elämästäni lopullisesti.

ELÄN elämäni parasta aikaa. Koen tehtäväkseni auttaa erityisesti varhaisesta riippuvuudesta kärsiviä heidän kamppailussaan kohti hyvää elämää. Siksi tutkin addiktion olemusta, opetan päihde- ja mielenterveystyötä sekä toimin Soberistissa. Koska kaikille tuen tarvitsijoille krooninen alkoholismi- ja sairausajattelu ei resonoi, on tarpeen kehittää erilaista ajattelu- ja puhetapaa sekä sen mukaisia palveluja, jotta kaikki alkoholiriippuvuuden kanssa kamppailevat saavat tarvitsemansa tuen.

***

soberisti verkkokurssi


Jos haluat apua alkoholista vapautumiseen, tule mukaan Soberistin vuoden kestävälle muutosmatkalle!

Lue lisää täältä.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]