Riitta, 58: “En voinut enää lopettaa, vaikka inhosinkin juomistani”

 

“242 päivää raittiutta takana ja aivan uusi elämä alkanut”

OLEN 58 -vuotias hoitoalalla työskentelevä nainen.
Nuorempana alkoholinkäyttöni oli varsin kohtuullista, ja sellainen satunnaiskäyttö jatkui pitkälti aikuisuuteen.

PIKKUHILJAA kuitenkin kävi niin, että viini valtasi tilaa elämässäni enemmän ja enemmän. Aiemmin harrastin paljon liikuntaa, ja sain siitä hyvän olon ja rentoutuksen. Vähitellen viini valtasi liikunnan paikan, ja kuin huomaamatta sai minut koukkuun: jos en juonut, niin ainakin suunnittelin, milloin voin taas juoda.

Lopulta liikunta- ja muutkin harrastukset jäivät, ja alkoholisoiduin.

”SUORITIN” ihan mallikelpoisesti työni ja elämäni, enkä usko, että kovin monikaan tiesi, saati uskoi minun olleen niin koukussa viiniin, kuin todellisuudessa olin.

OLEN luonteeltani positiivinen ihminen, mutta alkoholi muutti minut alakuloiseksi. En nähnyt juuri mitään iloa missään, enkä välittänyt itsestäni. En ajatellut muuta kuin sitä, milloin voin juoda.

EN voinut enää lopettaa, vaikka inhosinkin juomistani niin paljon, että kaadoin loppuviinejä viemäriin. Alkoholi oli täyttänyt ajatukseni kokonaan ja tein epätoivoissani netistä löytämiäni ”Juotko liikaa” -testejä.  Itseinho, väsymys ja ilottomuus lisääntyivät koko ajan. Halusin eroon alkoholista, mutta en tiennyt miten se onnistuisi.

HAIN apua tilanteeseeni muun muassa A-klinikalta, mutta siellä koin, että ongelmaani vähäteltiin: “Voihan sitä nyt muutaman lasin viiniä ottaa, kun työtkin hoituu”.

OSALLISTUIN myös netissä toimivaan AA-ryhmään ja kävin muutaman kerran naistenryhmässä. Varmasti moni saa sieltä apua, mutta minulle se ei sopinut.
En kaivannut enää yhtään syyllistämistä ja menneen vatvomista. Syyllistin jo ihan tarpeeksi itseäni ja häpesin juomistani. En myöskään kokenut luontevaksi hokea olevani alkoholisti. 

HALUSIN vain eroon alkoholista. Halusin raittiiksi ja iloa elämääni.
Sitten onnekseni löysin netistä Soberistin Vapaudu viinistä -verkkovalmennuksen, lähdin siihen mukaan, ja tänään tulee 242 päivää täyteen raittiutta.

OLIN jo alkanut uskoa, etten pääsisi koskaan alkoholista eroon, mutta ihme on tapahtunut: myös ajatukseni ovat viinistä vapaat. Minulla on alkanut aivan uusi elämä tämän soberismin myötä. Pelko, alakulo ja ahdistus ovat poissa. 

TOKIHAN vastoinkäymisiä ja pettymyksiä elämässä aina välillä tulee eteen, mutta suhtautumiseni niihin on muuttunut.

TÄSSÄ metodissa minua auttoivat ilo ja toiveikkuus — ja vahva päätös ja sen ankkuroiminen. Raittiutta vahvistavana tekijänä ovat toimineet myös kurssin materiaalit ja livevalmennukset, joiden nauhoitteita olen kuunnellut uudestaan moneen kertaan. Erityisesti itsemyötätunto-osio on ollut tärkeä.

MINÄ olen päässyt eroon alkoholista ja saanut takaisin elämäniloni, toivon, unelmat ja itsestä huolehtimisen. Myös muut ovat huomanneet muutokseni ja olen voinut jo kertoa tilanteestani. Ehkä avoimuudellani voin auttaa toisiakin toipumaan alkoholista ilolla ja toivolla.

EN voisi enää kuvitella tilannetta, että joisin alkoholia. Elämäni on muuttunut niin ihanaksi, etten halua enää ikinä takaisin siihen synkkyyteen ja epätoivoon. Tapahtui mitä vain, minä pysyn päätöksessäni.

TÄMÄ raitistuminen on prosessi, joka jatkuu loppuelään, ja joka tuo tullessaan niin paljon positiivisia asioita, ettei sitä tahdo todeksi uskoa.

 

Riitta, 58, Soberisti

 

Artikkelia on päivitetty 29.6.2021 klo 16.36 Riitalta saadun uuden palautteen myötä

 

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun:  viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]