Unohda tipaton tammikuu, kokeile kuivaa kevättä!

Kokeile tänä vuonna tipattoman tammikuun sijaan kuivaa kevättä. Terveyshyödyt ovat moninkertaiset.

Tämä on se aika, kun moni suomalainen valkaisee nenäänsä kuukauden ajan. Alkoholista pidättäytyminen on toki terveyden kannalta hyvä asia, mutta monelle tipaton tammikuu on suorastaan vaarallinen.

Jos alkoholiin on syntynyt voimakas kiintymyssuhde, kuukauden tipattomuus vain voimistaa sitä. Joulukuussa sitä antaa itsensä lotrata huolettomammin, koska pianhan se korkki on kiinni kokonaisen kuukauden.

Sitten kun tipaton on päällä, lasketaan päiviä, kuinka kauan on vielä kärvisteltävä. Hekumoidaan ajatuksella, mitä ja minkä kanssa sitten juodaan, kun taas saa korkata. Henkinen riippuvuus voi tästä voimistua entisestään.

Jos kuukauden kuivaa jaksoa kompensoi nesteyttämällä itseään etanolilla sitäkin reilummin joulu- ja helmikuussa, kääntyvät haitat suuremmiksi kuin hyödyt. Alkoholi myös nousee nopeammin päähän kuukauden tipattoman jälkeen, ja siksi saattaa tulla ylilyöntejä ja vaaratilanteita.

TIPATTOMAN kuukauden hyödyt ovat muutenkin kyseenalaiset. Jos alkoholia on käyttänyt pidempään paljon ja säännöllisesti, ei keho ehdi palautua kuukauden aikana tarpeeksi, jotta tuntisi ja ymmärtäisi, miten paljon alkoholi on vaikuttanut omaan jaksamiseen ja mielialaan.

Mikä pahinta: tipattoman kuukauden viettäjät voivat kuvitella tietävänsä, miltä tuntuu raitis elämä. Näin ollen tipaton tammikuu voi ylläpitää vääriä oletuksia elämästä ilman alkoholia.

Maksa toki saa lepoa 30 päivän aikana, ja aloittaa toipumisen ellei ole jo syntynyt peruuttamatonta vahinkoa. Mutta rasvamaksaa aiheuttaa alkoholin lisäksi myös huono ravinto ja liika sokeri – ja tipattoman kuukauden aikana onkin riski korvata alkoholi sokeriherkuilla. Näin ollen rasvamaksa on ja pysyy silloinkin.

ON TOTTA, että unenlaatu paranee heti, kun jättää alkoholin, mutta hermosolujen uudistuminen ja toipuminen vaatii pidemmän ajan raitista elämää palautuakseen. Kuukauden aikana ei vielä pääse siihen vaiheeseen, jossa mieli alkaa valoistua ja ilo pulputa. Aivot tarvitsevat pidemmän loman hermomyrkystä.

Minä pidin tipattomia tammikuita ties kuinka monta kertaa, ja aina tuli vedettyä ennen ja jälkeen kaksin käsin. Ja lähes aina helmikuun ensimmäiset humalat menivät överiksi, koska toleranssi oli heikentynyt.

Luulin, että raitis elämä on kuivaa ja ankeaa, ja ajattelin, että raitistuminen olisi sosiaaliselle elämälle kuolemantuomio. Mielikuvissani raittiiksi ryhtyvälle kasvaa tiukka nuttura päähän ja käteen Raamattu, jolla paukutetaan muita uskottomia.

KUNNES vuonna 2011 kokeilin neljän kuukauden tipatonta. Olin löytänyt tutkimuksen, jossa todettiin, että neljä kuukautta on maaginen raja, jonka jälkeen kohtuuton käyttäjä voi opetella kohtuukäyttäjäksi. Neljän kuukauden tipattomalla aivoihin syntyneet “alkoholipolut” ehtivät haihtua.
Ehtoina oli, että täytyy olla alle 40-vuotias eikä taustalla saa olla katkaisuhoitoa.

Oli helppoa laittaa korkki kiinni, kun palkintona olisi juomisen jatkuminen kohtuukäyttäjänä. Jälkikäteen ajatus huvittaa; miten ihmeessä humalahakuisesta voisi ikinä tulla kohtuukäyttäjä. Minä tykkäsin nousuhumalan tunteesta. Siitä, kun asiat tuntuvat luistavan paremmin.

On silti hyvä, että uskoin voivani muuttua kohtuukäyttäjäksi, koska sen ansiosta olin neljä kuukautta korkki kiinni ja silmäni avautuivat alkoholin ja raittiin elämän suhteen. Alkoholikupla puhkesi.

SEN mistä puhun, ymmärtää vasta, kun on ollut juomatta neljä kuukautta.

Olo oli fantastinen ja ystävänikin kyselivät, olenko rakastunut vai mitä, kun hehkun onnea. Ihmiset hakeutuivat seuraani, koska sykin korkeilla värähtelytaajuuksilla.

En ollut tuolloin vielä valmis tekemään lopullista päätöstä, mutta siemen pysyvään elämänmuutokseen istutettiin sinä aikana.

Neljä vuotta myöhemmin panin korkin lopullisesti kiinni, eikä ole kaduttanut. Raitistuminen oli elämäni paras päätös ja olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden kyseenalaistaa yhteiskunnassamme vallitsevan alkoholi-ideologian, ja uskalsin raitistua.

KOSKA haluan panna hyvän kiertoon, haastan sinut mukaan kuivaan kevääseen! Kokeile miltä tuntuu olla neljä kuukautta tipatta Et menetä mitään, mutta säästät rahaa ja rahaa, ja fyysinen ja henkinen hyvinvointisi paranevat huikeasti.

Lähde mukaan, ja haasta myös muita! Käytä aihetunnistetta #kuivakevät

Perustin pari vuotta sitten Facebookiin Kuiva kevät -ryhmän, ja nyt päivitin sen tälle vuodelle Kuiva kevät 2022. Liity ryhmään ja käytä sitä hyväksesi!
Ryhmässä voi jakaa ja saada vinkkejä ja tsemppausta tipattomaan eloon.

Ihanaa, kuivaa kevättä!

Ira


Ps. En uskalla luvata että itse ehtisin siellä olla tänä vuonna aktiivisena, mutta toivon, että ryhmään saadaan sen verran ihmisiä ettei minun läsnäoloani tarvita.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun:  viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]