Unohda tipaton tammikuu, kokeile kuivaa kevättä!

Kokeile tänä vuonna tipattoman tammikuun sijaan kuivaa kevättä. Terveyshyödyt ovat moninkertaiset.

Tämä on se aika, kun moni suomalainen valkaisee nenäänsä kuukauden ajan. Alkoholista pidättäytyminen on toki terveyden kannalta hyvä asia, mutta monelle tipaton tammikuu on suorastaan vaarallinen.

Jos alkoholiin on syntynyt voimakas kiintymyssuhde, kuukauden tipattomuus vain voimistaa sitä. Joulukuussa sitä antaa itsensä lotrata huolettomammin, koska pianhan se korkki on kiinni kokonaisen kuukauden.

Sitten kun tipaton on päällä, lasketaan päiviä, kuinka kauan on vielä kärvisteltävä. Hekumoidaan ajatuksella, mitä ja minkä kanssa sitten juodaan, kun taas saa korkata. Henkinen riippuvuus voi tästä voimistua entisestään.

Jos kuukauden kuivaa jaksoa kompensoi nesteyttämällä itseään etanolilla sitäkin reilummin joulu- ja helmikuussa, kääntyvät haitat suuremmiksi kuin hyödyt. Alkoholi myös nousee nopeammin päähän kuukauden tipattoman jälkeen, ja siksi saattaa tulla ylilyöntejä ja vaaratilanteita.

TIPATTOMAN kuukauden hyödyt ovat muutenkin kyseenalaiset. Jos alkoholia on käyttänyt pidempään paljon ja säännöllisesti, ei keho ehdi palautua kuukauden aikana tarpeeksi, jotta tuntisi ja ymmärtäisi, miten paljon alkoholi on vaikuttanut omaan jaksamiseen ja mielialaan.

Mikä pahinta: tipattoman kuukauden viettäjät voivat kuvitella tietävänsä, miltä tuntuu raitis elämä. Näin ollen tipaton tammikuu voi ylläpitää vääriä oletuksia elämästä ilman alkoholia.

Maksa toki saa lepoa 30 päivän aikana, ja aloittaa toipumisen ellei ole jo syntynyt peruuttamatonta vahinkoa. Mutta rasvamaksaa aiheuttaa alkoholin lisäksi myös huono ravinto ja liika sokeri – ja tipattoman kuukauden aikana onkin riski korvata alkoholi sokeriherkuilla. Näin ollen rasvamaksa on ja pysyy silloinkin.

ON TOTTA, että unenlaatu paranee heti, kun jättää alkoholin, mutta hermosolujen uudistuminen ja toipuminen vaatii pidemmän ajan raitista elämää palautuakseen. Kuukauden aikana ei vielä pääse siihen vaiheeseen, jossa mieli alkaa valoistua ja ilo pulputa. Aivot tarvitsevat pidemmän loman hermomyrkystä.

Minä pidin tipattomia tammikuita ties kuinka monta kertaa, ja aina tuli vedettyä ennen ja jälkeen kaksin käsin. Ja lähes aina helmikuun ensimmäiset humalat menivät överiksi, koska toleranssi oli heikentynyt.

Luulin, että raitis elämä on kuivaa ja ankeaa, ja ajattelin, että raitistuminen olisi sosiaaliselle elämälle kuolemantuomio. Mielikuvissani raittiiksi ryhtyvälle kasvaa tiukka nuttura päähän ja käteen Raamattu, jolla paukutetaan muita uskottomia.

KUNNES vuonna 2011 kokeilin neljän kuukauden tipatonta. Olin löytänyt tutkimuksen, jossa todettiin, että neljä kuukautta on maaginen raja, jonka jälkeen kohtuuton käyttäjä voi opetella kohtuukäyttäjäksi. Neljän kuukauden tipattomalla aivoihin syntyneet “alkoholipolut” ehtivät haihtua.
Ehtoina oli, että täytyy olla alle 40-vuotias eikä taustalla saa olla katkaisuhoitoa.

Oli helppoa laittaa korkki kiinni, kun palkintona olisi juomisen jatkuminen kohtuukäyttäjänä. Jälkikäteen ajatus huvittaa; miten ihmeessä humalahakuisesta voisi ikinä tulla kohtuukäyttäjä. Minä tykkäsin nousuhumalan tunteesta. Siitä, kun asiat tuntuvat luistavan paremmin.

On silti hyvä, että uskoin voivani muuttua kohtuukäyttäjäksi, koska sen ansiosta olin neljä kuukautta korkki kiinni ja silmäni avautuivat alkoholin ja raittiin elämän suhteen. Alkoholikupla puhkesi.

SEN mistä puhun, ymmärtää vasta, kun on ollut juomatta neljä kuukautta.

Olo oli fantastinen ja ystävänikin kyselivät, olenko rakastunut vai mitä, kun hehkun onnea. Ihmiset hakeutuivat seuraani, koska sykin korkeilla värähtelytaajuuksilla.

En ollut tuolloin vielä valmis tekemään lopullista päätöstä, mutta siemen pysyvään elämänmuutokseen istutettiin sinä aikana.

Neljä vuotta myöhemmin panin korkin lopullisesti kiinni, eikä ole kaduttanut. Raitistuminen oli elämäni paras päätös ja olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden kyseenalaistaa yhteiskunnassamme vallitsevan alkoholi-ideologian, ja uskalsin raitistua.

KOSKA haluan panna hyvän kiertoon, haastan sinut mukaan kuivaan kevääseen! Kokeile miltä tuntuu olla neljä kuukautta tipatta Et menetä mitään, mutta säästät rahaa ja rahaa, ja fyysinen ja henkinen hyvinvointisi paranevat huikeasti.

Lähde mukaan, ja haasta myös muita! Käytä aihetunnistetta #kuivakevät

Perustin pari vuotta sitten Facebookiin Kuiva kevät -ryhmän, ja nyt päivitin sen tälle vuodelle Kuiva kevät 2022. Liity ryhmään ja käytä sitä hyväksesi!
Ryhmässä voi jakaa ja saada vinkkejä ja tsemppausta tipattomaan eloon.

Ihanaa, kuivaa kevättä!

Ira


Ps. En uskalla luvata että itse ehtisin siellä olla tänä vuonna aktiivisena, mutta toivon, että ryhmään saadaan sen verran ihmisiä ettei minun läsnäoloani tarvita.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]