Korona mahdollisti naisille suunnatun, modernin päihdehoidon metodin kehitystyön

Viestintäyrittäjä, Vapaa viinistä -kirjailija Ira Koivu kehitti Business Finlandin häiriörahoituksella naisille suunnatun, verkossa toimivan vaihtoehdon riippuvuudenhoitoon.

Raitistumisen ei tarvitse olla vaikeaa, se voi olla myös helppoa ja ihanaa. Ja kun ihminen on vapauttanut itsensä riippuvuudesta, hän on vapaa soberisti – ei alkoholisti, joka ei saa juoda”, sanoo viestintäyrittäjä & valmentaja Ira Koivu.

Koivu vapautti itsensä alkoholista ja siihen syntyneestä riippuvuudesta vuonna 2015 ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016).
Kun kirjasta alkoi tulvia palautetta lukijoilta, jotka raitistuivat kirjan avulla, Koivu ymmärsi, että moni on kaivannut uutta lähestymistapaa alkoholiongelmaan.

– Perinteinen päihdehoito ei toimi kaikille, eivätkä ne, joilla kulissit ovat vielä pystyssä, halua kertoa ongelmastaan työnantajalle tai lääkärille – saati mennä 12 askelen ryhmiin.

Koivu alkoi suunnitella Vapaa viinistä -verkkovalmennusta jo vuosia sitten, mutta se ei edennyt, koska oli priorisoitava ne työt, jotka toivat leivän yksinhuoltajan pöytään. Vasta Covid-pandemia mahdollisti ja pakotti toimintaan.
Maanantaina 16.3.2020 julkaistiin hallituksen päättämät koronatoimet, ja samana päivänä Koivun yritys, Viestintätoimisto Muna vai kana Oy, menetti 21 500 euroa peruttuina valmennuksina.

– Minulla ei ole taipumusta jäädä tuleen makaamaan, joten ryhdyin nopeasti toimimaan tilanteen korjaamiseksi. Tunsin, että nyt on aika toteuttaa se, johon aiemmin ei ole ollut aikaa eikä resursseja.

Koivu haki ja sai Business Finlandilta häiriötilanteen kehitysrahoitusta ja sen tuloksena syntyi Soberisti – kokonaisuus, joka pitää sisällään verkkosivuston, –kurssin, verkossa toimivan tukiyhteisön sekä Vapaa viinistä kirjan päivitetyn painoksen e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukijana on Koivu itse.

PELOTTELUN SIJAAN ILOA VAPAUDESTA

Verkkokurssi valmistui pilotoitavaksi lokakuussa. Tulokset kertovat, että metodi toimii: pilottiryhmä on pitänyt korkin kiinni jo pitkälti toista kuukautta ja tuntevat, että se myös pysyy kiinni.
Joukossa on naisia, jotka ovat aiemmin kokeilleet AA:n ryhmiä ja hakeneet apua A-klinikalta.  

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus tuli myyntiin joulukuun alussa ja ensimmäiset jäsenet ovat myös onnistuneet pistämään korkin kiinni.

Helposti ja ilolla -metodissa raitistutaan omavoimaisesti ja lähdetään tekemään kokonaisvaltaista, omaa hyvinvointia edistävää muutostyötä sekä sisäisesti että ulkoisesti.  Metodi perustuu erilaisuuden ja riippuvuuden syntymekanismin ymmärtämiseen sekä muutosjohtamiseen ja positiiviseen psykologiaan.

Kohderyhmänä ovat viinikoukkuun jääneet naiset, joilla kulissit ovat yhä pystyssä.

– Nämä naiset ovat itseohjautuvia, hyvät kognitiiviset taidot omaavia yksilöitä, jotka mieluummin jatkavat salassa juomista, kuin lähtevät hoidon pariin tai 12 askelen vertaistukiryhmiin. Eli sellaisia, kuin itsekin olen, Koivu kertoo.

– Soberisti osoittaa, että pahoista asioista voi syntyä myös hyvää. Pandemian ansiosta voin auttaa auttaa naisia vapaaksi viinikoukusta ja samalla olen rakentanut kuluttajille suunnatun, aivan uudenlaisen palvelun, jota eivät pandemiat heilauttele. Eli se tuo myös taloudellista turvaa pienelle perheelleni. Sanoisin, että tässä on win-win-tilanne!

Soberistin perustaja, Ira Koivu ei kuitenkaan aio tehdä Soberistia yksin, vaan näkee, että Soberisti kasvaa ja kehittyy, ja tulevaisuudessa (koronan jälkeen) tulee myös paikallis-lähitoimintaa eri puolelle Suomea.

Mukana verkkovalmennuksen valmentajakaartissa on jo nyt tunnettuja yrittäjänaisia: päihde- ja taideterapeutti Piia Sumupuu, psykoterapeutti Emilia Kujala, stressivalmentaja Miia Huitti ja maailmalla tunnettu, Amazon bestseller, ketoguru” Elviira Krebber.

Lisää tietoa: https://soberisti.com/                                          

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]