Korona mahdollisti naisille suunnatun, modernin päihdehoidon metodin kehitystyön

Viestintäyrittäjä, Vapaa viinistä -kirjailija Ira Koivu kehitti Business Finlandin häiriörahoituksella naisille suunnatun, verkossa toimivan vaihtoehdon riippuvuudenhoitoon.

Raitistumisen ei tarvitse olla vaikeaa, se voi olla myös helppoa ja ihanaa. Ja kun ihminen on vapauttanut itsensä riippuvuudesta, hän on vapaa soberisti – ei alkoholisti, joka ei saa juoda”, sanoo viestintäyrittäjä & valmentaja Ira Koivu.

Koivu vapautti itsensä alkoholista ja siihen syntyneestä riippuvuudesta vuonna 2015 ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016).
Kun kirjasta alkoi tulvia palautetta lukijoilta, jotka raitistuivat kirjan avulla, Koivu ymmärsi, että moni on kaivannut uutta lähestymistapaa alkoholiongelmaan.

– Perinteinen päihdehoito ei toimi kaikille, eivätkä ne, joilla kulissit ovat vielä pystyssä, halua kertoa ongelmastaan työnantajalle tai lääkärille – saati mennä 12 askelen ryhmiin.

Koivu alkoi suunnitella Vapaa viinistä -verkkovalmennusta jo vuosia sitten, mutta se ei edennyt, koska oli priorisoitava ne työt, jotka toivat leivän yksinhuoltajan pöytään. Vasta Covid-pandemia mahdollisti ja pakotti toimintaan.
Maanantaina 16.3.2020 julkaistiin hallituksen päättämät koronatoimet, ja samana päivänä Koivun yritys, Viestintätoimisto Muna vai kana Oy, menetti 21 500 euroa peruttuina valmennuksina.

– Minulla ei ole taipumusta jäädä tuleen makaamaan, joten ryhdyin nopeasti toimimaan tilanteen korjaamiseksi. Tunsin, että nyt on aika toteuttaa se, johon aiemmin ei ole ollut aikaa eikä resursseja.

Koivu haki ja sai Business Finlandilta häiriötilanteen kehitysrahoitusta ja sen tuloksena syntyi Soberisti – kokonaisuus, joka pitää sisällään verkkosivuston, –kurssin, verkossa toimivan tukiyhteisön sekä Vapaa viinistä kirjan päivitetyn painoksen e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukijana on Koivu itse.

PELOTTELUN SIJAAN ILOA VAPAUDESTA

Verkkokurssi valmistui pilotoitavaksi lokakuussa. Tulokset kertovat, että metodi toimii: pilottiryhmä on pitänyt korkin kiinni jo pitkälti toista kuukautta ja tuntevat, että se myös pysyy kiinni.
Joukossa on naisia, jotka ovat aiemmin kokeilleet AA:n ryhmiä ja hakeneet apua A-klinikalta.  

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennus tuli myyntiin joulukuun alussa ja ensimmäiset jäsenet ovat myös onnistuneet pistämään korkin kiinni.

Helposti ja ilolla -metodissa raitistutaan omavoimaisesti ja lähdetään tekemään kokonaisvaltaista, omaa hyvinvointia edistävää muutostyötä sekä sisäisesti että ulkoisesti.  Metodi perustuu erilaisuuden ja riippuvuuden syntymekanismin ymmärtämiseen sekä muutosjohtamiseen ja positiiviseen psykologiaan.

Kohderyhmänä ovat viinikoukkuun jääneet naiset, joilla kulissit ovat yhä pystyssä.

– Nämä naiset ovat itseohjautuvia, hyvät kognitiiviset taidot omaavia yksilöitä, jotka mieluummin jatkavat salassa juomista, kuin lähtevät hoidon pariin tai 12 askelen vertaistukiryhmiin. Eli sellaisia, kuin itsekin olen, Koivu kertoo.

– Soberisti osoittaa, että pahoista asioista voi syntyä myös hyvää. Pandemian ansiosta voin auttaa auttaa naisia vapaaksi viinikoukusta ja samalla olen rakentanut kuluttajille suunnatun, aivan uudenlaisen palvelun, jota eivät pandemiat heilauttele. Eli se tuo myös taloudellista turvaa pienelle perheelleni. Sanoisin, että tässä on win-win-tilanne!

Soberistin perustaja, Ira Koivu ei kuitenkaan aio tehdä Soberistia yksin, vaan näkee, että Soberisti kasvaa ja kehittyy, ja tulevaisuudessa (koronan jälkeen) tulee myös paikallis-lähitoimintaa eri puolelle Suomea.

Mukana verkkovalmennuksen valmentajakaartissa on jo nyt tunnettuja yrittäjänaisia: päihde- ja taideterapeutti Piia Sumupuu, psykoterapeutti Emilia Kujala, stressivalmentaja Miia Huitti ja maailmalla tunnettu, Amazon bestseller, ketoguru” Elviira Krebber.

Lisää tietoa: https://soberisti.com/