Olen raitistunut väärin


Kehittämäni Helposti ja ilolla -metodi toimii ja vapauttaa naisia alkoholiriippuvuudesta, mutta joidenkin mielestä se on pelottavaa ja vaarallista. Jos ei ole raitistunut vaikkapa 12 askelen menetelmällä, on raitistunut väärin.

Kun vapautin itseni alkoholiriippuvuudesta viisi vuotta sitten ja aloin heti kirjoittamaan kirjaa kokemuksistani, suomalaisen päihdehoidon piirissä oltiin skeptisiä: Miten se jo tossa vaiheessa kirjoittaa kirjan, ihan varmasti retkahtaa. Ei tule onnistumaan.

Todellisuudessa retkahtamisen riskiä ei missään vaiheessa ollut. Iloitsin vapaudesta ja raittiuden tuomasta hyvinvoinnista – ja ruokin sitä iloa jatkuvasti. Missään vaiheessa en pelännyt retkahtamista, ja kun ihminen on peloton, ei riskiä ole.

Koska kirjoitin Vapaa viinistä -kirjan raitistumisprosessin alussa, tuntemani innostus ja ilo uudesta elämästä alkoholista vapaana välittyy lukijoille – ja varmaankin juuri siksi moni lukija on saanut siitä voimaa raitistumiseen.

Tänä vuonna lanseeraamani Soberisti ja sen Helposti ja ilolla -verkkovalmennus on tähän mennessä toiminut kaikilla.

Tämän pitäisi olla iloinen asia, mutta jostain syystä joidenkin tahojen mielestä se on pelottavaa ja väärin.

Eilen minua lähestyi eräs tunnettu henkilö, jota olen tähän mennessä pitänyt avarakatseisena järki-ihmisenä. Hän tyrmäsi ja suorastaan tuomitsi kehittämäni raitistumismetodin: ”Minusta ajatuksesi raitistumisesta ovat tosi pelottavia. Alkoholismi on sairaus, joka määrittää elämää loppuelämän. Sinun metodissasi ikään kuin kielletään sen häpeällinen puoli, ja näin korostetaan häpeällisyyttä.”

Vastasin, että kyllä, ihminen voi olla alkoholisti (tai alkoholiriippuvainen, alkoholiongelmainen), jos alkoholi määrittää elämää. Mutta siinä vaiheessa, kun se ei enää määritä, eikä juomisen halua ole, ihminen on vapaa, raitis, soberisti. Jokainen saa mielestäni itse määritellä tilansa, ja jos haluaa laittaa itsensä pieneen lokeroon, niin siitä vain. Mutta jos ei halua, ei tarvitse.

Minun missioni on nimenomaan hälventää sitä häpeää, jota etenkin naiset kokevat alkoholiriippuvuudestaan. Rikkoa tabu, jotta avun hakeminen ja raitistuminen olisi helpompaa. Että naiset uskaltaisivat raitistua jo ennen kuin ongelma on päässyt todella pahaksi.

Olen aina valmis keskustelemaan erilaisista näkemyksistä avoimin mielin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa raitistua. Mutta tässä tapauksessa kävi nopeasti ilmi, että viestin lähettäjä ei todellisuudessa halunnut keskustella, vaan pikemminkin vaientaa minut.

Minua oli kyllä jo aiemmin varoitettu, että jotkut tahot saattavat hyökätä voimakkaastikin minua vastaan. Yhden toipumisaatteen nimeen vannovia löytyy yhteiskunnan kaikista rappusista, eivätkä he välttämättä katso suopeasti tahoa, joka puhuu spontaanista eli ilman tukiryhmiä tapahtuvasta raitistumisesta.
Esimerkiksi AA:ssa ja ylipäätään 12 askelen toiminnassa omavoimaisuus koetaan röyhkeäksi ja suorastaan vaaralliseksi.

Tämän ymmärtää, kun tietää AA:n syntyhistorian: se on yläluokkaisen yhdysvaltalaisen valkoisen miehen, pörssimeklari Bill Wilsonin 1930-luvulla kehittämä metodi yläluokkaisille valkoisille miehille.
Naisilla ei ollut AA:n kokouksiin mitään asiaa, ja jos nainen käytti alkoholia, hän oli täysin epäonnistunut ihminen, ei edes nainen.

AA oli alistavan osapuolen luomus kaltaisilleen: miehille, jotka olivat sairastuneet egoistiseen omavaltaisuuteen ja kuvittelivat olevansa Jumalia. Wilson keksi, että heidän piti nöyrtyä Jumalan edessä päästäkseen alkoholiriippuvuudesta. Ylisuuri ego piti nujertaa, jotta voi parantua.
AA toimikin miehille, mutta ei heilläkään kaikille.

AA.n opit ovat yhä samat kuin perustamisvuonnaan yli kahdeksan vuosikymmentä sitten.

Aika harva, jos yksikään nainen tuolloin, tai edes tänä päivänä kuvittelee olevansa Jumala. Ei ole jalustaa, jolta nainen pitäisi pudottaa.

Alkoholiongelmainen nainen ei tarvitse lisää nöyryyttä ja retkahtamisella pelottelua, vaan lempeyttä, itsemyötätuntoa ja rakkautta. Toipuvan naisen pitää oppia pistämään omat tarpeensa muiden edelle ja opetella vetämään rajat – lempeästi mutta lujasti.

Pitää opetella tervettä itsekkyyttä, josta lopulta hyötyvät myös naisen lähimmäiset. Lentokoneessakin käsketään laittamaan happinaamari ensin itselle ja vasta sitten lapselle. Jos ei pidä huolta omasta hyvinvoinnistaan, ei voi ennen pitkää pitää huolta muistakaan.

Minä en olisi ikinä raitistunut, jos minun olisi pitänyt käydä ryhmissä ja pelätä retkahtamista, jos en kävisi. En olisi raitistunut, jos olisin ajatellut, että olen alkoholisti ja ikuisesti sairas. Että joutuisin kantamaan alkoholistin leimaa otsassani koko elämäni, vaikka olisin ollut raitis 40 vuotta.

Eihän entinen tupakoitsijakaan ole kuivilla oleva tupakoitsija. Hän on savuton.
Niinpä minä vapauduttuani alkoholista, olen raitis, soberisti.

Toisin kuin yhden toipumistavan metodi, kehittämäni metodi perustuu tutkittuun tietoon ja omiin kokemuksiin. Se ottaa myös huomioon ihmisten erilaisuuden: kaikki eivät motivoidu samoista asioista.

On paljon ihmisiä, joille toimii esimerkiksi AA, mutta on myös niitä, joille se ei toimi. Soberistin kohderyhmänä ovat naiset, joka ei koe AA:n sanomaa omakseen eivätkä saa perinteisestä päihdehoidosta apua ongelmaansa. He ovat henkisesti vahvoja, itseohjautuvia yksilöitä, jotka motivoituvat vapaudesta ja ilosta, ja jotka haluavat mieluummin toimia yksin, kun ryhmässä.

AA toimii erityisesti sellaisille henkilöille, joille tärkeintä on ryhmän tuki ja vakaus. Muutosvastarinta on tässä ihmisryhmässä suurinta, koska vakautta priorisoivat pelkäävät yllättäviä muutoksia. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että Soberistin kaltainen, aivan uusi ja moderni ajatusmaailma voi pelottaa ja laukaista voimakkaan reaktion.

Meillä on Suomessa valtavasti ihmisiä, jotka kaipaavat apua riippuvuuteensa. Minä toivon, että annettaisiin kaikkien kukkien kukkia ja annettaisiin ihmisten itse määritellä itsensä ja oma tilansa. Ja toivotettaisiin tervetulleeksi päihdehoidon kentälle kaikki tahot, jotka haluavat auttaa.
Sallittaisiin myös ilolla ja spontaanisti raitistuminen.

Toivoisin myös, että suomalainen päihdehoitokenttä tekisi enemmän yhteistyötä, eikä mustasukkaisesti kilpailisi ”asiakkaista” eli ihmisistä, jotka tarvitsevat apua.
Apua ei koskaan voi olla tarjolla liikaa.

Ira Koivu
Soberistin perustaja

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Lukijapalaute: Raitistuin Vapaa viinistä -kirjasta välittyvän ilon avulla

Soberistin sähköpostiin kilahti ilahduttava lukijapalaute Ilkalta, joka oli lukenut uutisen Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennuksen laajenemisesta myös miehille. Kiitämme palautteesta ja siitä, että saimme myös julkaista sen! Hei! Minäkin kyselin viime syksynä, voisiko kurssi olla myös miehille. (Toim. huom. silloin ei vielä ollut mahdollista) Minulle kuitenkin riitti Ira Koivun ansiokas kirja, jonka luin ja […]

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa. OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen […]

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Black Friday -huipputarjous voimassa 25.11.2022 klo 00:01 saakka!

Soberisti tuo Mustaan perjantaihin 25.11. huipputarjouksen!

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin. Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin: Menetelmä A Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa […]

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

SOBERISTI-RETRIITTI 18.-20.11.2022

Tule marraskuussa Kiipulaan viettämään ihanaa soberistia eli päihteistä vapaata viikonloppua hengenheimolaistesi kanssa! Nyt toista kertaa järjestettävällä Soberisti-retriitillä on luvassa merkityksellisiä keskusteluja, vertaistukea, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, hyvää ruokaa ja seuraa, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä! MISSÄ: Kiipula, Turenki(Kiipulantie 507, 14200 Turenki)Autokyyti Turengin asemalta ja asemallejärjestyy niille, jotka tulevat junalla. KENELLE: Soberisti-retriitti on tarkoitettu alkoholista […]

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholismin hoitovaihtoehdot vuonna 2022

Alkoholiriippuvuutta voidaan yleisyytensä perusteella kutsua jopa kansansairaudeksi. Yleisyytensä vuoksi alkoholismin hoito on myös yksi Googlen ja muiden hakukoneiden suosituimmista hakutermeistä – ja hyvin todennäköisesti siksi myös sinä luet tätä artikkelia juuri nyt. Potilaan lääkärilehden mukaan alkoholiriippuvuus koskettaa noin 5–10 prosenttia suomalaisista. Todellisuudessa lukema on suurempi, sillä osa alkoholiriippuvaisista ei koskaan hae itselleen hoitoa. Jotkut juovat […]

Ensimmäinen soberisti juhannus

Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen) Ihanaa, soberistia juhannusta!! Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen. Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi. Vaikka olisit […]

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa elämään? Näin raitistuneet vastasivat.

Vastaa kyselyyn ja voita!

Vastaa kyselyyn ja voita!

Soberisti tekee minitutkimusta raitistumisen hyödyistä: Oletko jättänyt alkoholin? Mitä positiivisia muutoksia olet havainnut raitistuttuasi? Vastaa kyselyyn 14.3. klo 23.59 mennessä, ja voit voittaa Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni -äänikirjan! Arvonta suoritetaan tiistaina 15.3. Facebookilla ja Instagramilla ei ole mitään tekemistä arvonnan kanssa. Henkilöiden nimiä ja yhteystietoja ei tallenneta rekistereihin eikä julkisteta […]

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

Kun keski-ikäinen kokee hermomyrkyn imemisen kapinallisena, ollaan alkoholikuplan ytimessä

SUURI enemmistö suomalaisista käyttää alkoholia. Siinä ei ole mitään raikasta saati kapinallista, kuten ei Frimannin alkoholipropagandaa tihkuvassa kolumnissakaan. Se oli kuin tunkkainen tuulahdus 2000-luvulta.

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

Lopetin alkoholinkäytön ja hämmästyin

EN edes harkinnut hakevani apua työterveydestä. Jos olisin mennyt työterveyteen asiani kanssa, olisin lentänyt samantien alkoholin “normaalikäyttäjästä” ongelmakäyttäjäksi ja mikä pahinta: minut olisi kategorisoitu alkoholisti-lokeroon. En kuitenkaan nähnyt muuta samaistumispintaa alkoholistiin liitetettävien ominaisuuksien kanssa, kuin että käytin liikaa alkoholia enkä pystynyt hallitsemaan käyttöä.

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

“Mummo raittiiks -rojekti” onnistui Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin avulla

Olin elänyt jo vuosia alkoholin vankina. Eläkkeelle jäätyäni alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.
Kun ei enää tarvinnut miettiä aamuista töihin lähtöä, juominen alkoi olla jokailtaista. Joskus aloitin jo päivällä.

Nyt olen saanut mielenrauhan, iloa elämä

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

“Elämässä on taas iloa, naurua ja vapautta”

Tiina, 49, on ollut vuoden soberisti. Tiina kertoo miten hän onnistui pääsemään eroon alkoholista, ja miten se vaikutti elämään.

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Soberisti-retriitti 19.–21.11.2021

Retriitillä on luvassa mm. merkityksellisiä keskusteluja, mindfulnessia, ulkoilua Kiipulan luonnonkauniissa ympäristössä, itsemyötätuntoharjoitteita, hyvää ruokaa ja seuraa, uintia, saunomista, tarinankerrontaa ja hyvässä lykyssä uusia ystäviä!

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Alkoholin käytön lopettaminen muka helppoa ja hauskaa?

Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on. Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin […]

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Yksi Facebook-tykkäys auttoi Tiinan vuosia myöhemmin eroon alkoholista

Tiina, 48, on ollut soberisti lokakuusta 2020, jolloin hän pääsi eroon alkoholista.  Hän on menestyvä yrittäjä, jonka alkoholinkäytöstä ei ollut kukaan huolissaan, paitsi Tiina ja Tiinan 17-vuotias tytär. Hän ei toikkaroinut humalassa julkisesti, ei sammunut vääriin paikkoihin tai aiheuttanut noloja tilanteita. Tiina rentoutui töiden jälkeen korkkaamalla oluen, tai valuttamalla viiniä hanapakkauksesta lasiin. Sitten mentiin miehen […]

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

Verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68: “Konsepti on loistava, saa raitistua salaa!”

”Mulla tämä toimii”, toteaa Soberistin verkkovalmennuksen avulla raitistunut Liisa, 68. Hän on nyt ollut reilut puoli vuotta soberisti, ja uskoo, että sellaisena myös pysyy. Vain lähipiiri tietää Liisan alkoholiongelmasta ja siitä, että hän ei enää juo. Liisa ei ole varma, aikooko koskaan kertoakaan muille ongelmastaan tai edes raitistumisestaan. ”Elin pitkään kaksoiselämää: seurassa olin kuin muutkin, […]

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa?

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen. Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin. Vielä seitsemän […]

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

Myös päihderiippuvaisilla naisilla on oikeus saada hoitoa

12 askelen maailma on miehinen maailma. Sanomalehtiä lukiessa tulee tunne, ettei muita keinoja raitistua olekaan. Suomalainen päihdehoitokenttä on ennen kaikkea miesten maailma. Koska miesnäkökulma jyllää vahvasti päihdepolitiikassa, kerrottakoon että edellisen lauseen on sanonut mies, Dosentti Pekka Saarnio. Näin asialle ehkä saadaan painoarvoa. Viimeisen puolen vuoden aikana on käynyt harvinaisen selväksi, että myös mediassa, tarkemmin sanoen […]

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

Soberistin tarina: ”Perustelin juomisen jatkamista sillä, että kaikkihan tissuttelee viikonloppuisin”

OLEN 39-vuotias nainen.Suhteeni alkoholiin on lähes aina ollut hyvin ristiriitainen: alkoholi on edustanut minulle ”kainalosauvaa”, jolla olen lääkinnyt kuormitusta, stressiä ja ahdistus- ja paniikkioireita. Toisaalta minulla on traumoja läheisteni alkoholinkäytöstä, joten olen samalla vihannut alkoholia. OLIN ”viikonloppu-viinittelijä”, mutta lomalla viiniä, lonkeroa ja siideriä meni myös pitkin viikkoa fiilistelyn merkeissä. Nollasin työviikon viinillä joka perjantai ja lauantai. […]