Sami Tarmio: “Lopetin alkoholinkäytön kuin seinään”

ALKOHOLIONGELMA on ollut osa minua 15-vuotiaasta asti. Ihastuin alkoholiin tuomaan olotilaan ensimmäisestä kokeilusta, joka oli myös viedä henkeni. Siitä asti olen taistellut riippuvuuden ristiaallokossa.

OLIN täysi-ikäisyyden kynnyksellä vuosituhannen vaihteessa, jolloin ainakin silloiseen kotikuntaani suorastaan virtasi itärajan takaa salakuljetettua pirtua. Perjantai-illan viettoon kuului kavereiden kanssa kokoontuminen yhteen pirtupullon äärelle. Nousuhumala kesti noin tunnin, ja sen jälkeen seurasi tolkuton humalatila.
Jo lukioiässä viikonlopulta jääneitä viinoja käytiin juomassa keskellä viikkoa koulun hyppytunneilla. Viskipullo kuului jossain vaiheessa myös koulurepun vakiovarustukseen.

NUORENA alkoholi oli erottamaton osa viikonloppua ja myöhemmin kolmekymppisenä yksinyrittäjänä erottamaton osa elämääni. Minulla oli tapana juoda työnteon ohessa siinä määrin, että viikoittaisia annoksia kertyi helposti yli kaksisataa. Jossain vaiheessa työnteko jäi alkoholin jalkoihin ja päihderiippuvuus jätti jälkeensä kymmenien tuhansien eurojen velat ja terveyshuolet.

VIIMEISET kolme vuotta olen käytännössä joko juonut, tai ollut hoitolaitoksessa akuutilla katkolla tai pidemmässä kuntoutuksessa. Lopulta elimistöni oli jo niin huonossa kunnossa, että alkoholi ei enää yksinkertaisesti mennyt kurkusta alas, tai ainakaan pysynyt sisällä.

OLEN saanut alkoholiongelmaan viimeisen viidentoista vuoden aikana apua kymmeniltä ammattilaisilta lukuisissa eri hoitopaikoissa. Lääkärit ovat ihmetelleet, että vielä pystyn kävelemään ja muistan nimeni. He antoivat eliniänodotteeksi muutamia vuosia. Ennuste ei saanut minua edes harkitsemaan lopettamista.

Ensimmäiset päivät ilman alkoholia

HEINÄKUUN 4. päivä vuonna 2022 heräsin aamuyöllä yöjunan hytistä jossain Oulun ja Kemin välisellä rataosuudella ja ihmettelin, missä olin. Ensimmäisenä etsin automaattisesti alkoholia ja löysinkin huojennuksekseni avaamattoman oluttölkin. 

JOTAIN kuitenkin tapahtui, sillä pideltyäni oluttölkkiä hetken kädessäni, laitoin sen takaisin paikalleen, otin siitä valokuvan ja hain ravintolavaunusta kuuman kahvin.
Ensimmäiset päivät ilman alkoholia eivät todellakaan olleet helppoja, viikoista puhumattakaan – olinhan juonut yli puoli vuotta päivittäin ja lopettanut käytön tyhmän rohkeasti “seinään”, ilman lääkkeitä ja ammattiapua.

NOIN kuukauden juomattomuuden jälkeen huomasin kirjastossa sattumalta Ira Koivun Soberistikirjan Vapaudu viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni, ja kaikista epäilyistä ja ennakkoluuloista huolimatta päätin lainata sen. Huomasin jo kotibussissa kirjaa selaillessani hämmästyksekseni, että joku ajatteli alkoholin aiheuttamista ongelmista ja niistä vapautumisesta juuri samoin kuin minä.

TIEDÄN varmuudella sen, että ilman perhettäni ja vuosien saatossa saamiani pieniä päihteettömyyden tiedonmurusia en olisi selvinnyt, mutta uskon, että Iran metodeihin aikaisemmin tutustuneena olisin säästänyt valtavat määrät rahaa ja ennen muuta elänyt aivan erilaista, täydempää elämää, jota nyt kutsun soberismiksi.

MIKÄLI sinulla on edes hieman sellainen olo, että alkoholi näyttelee elämässäsi tarpeettoman suurta roolia, suosittelen sinua täydestä sydämestäni tutustumaan Soberisti-metodiin ja antamaan sille mahdollisuuden muuttaa elämääsi merkittävästi ja pysyvästi. 

VAKUUTAN, että alkoholista vapautuminen ja soberisti-elämäntapa todella on pysähtymisen ja kaiken vaivannäön arvoista!

Sami Tarmio

*******

Sami Tarmio on 39-vuotias kangasalalainen luonnon, hyvän kirjallisuuden ja musiikin ystävä.
Samin perheeseen kuuluvat puoliso ja tytär.
Nuoruutensa Tarmio työskenteli muun muassa rakennusapumiehenä ja haudankaivajan lapiomiehenä. Yliopisto-opinnot jäivät kesken mielenterveyshaasteiden vuoksi ja sen jälkeen Tarmio ajautui kirja-alalle ensin kirjakaupan myyjäksi sekä useamman eri kustantamon markkinointi- ja myyntitiimeihin ja myöhemmin itsenäiseksi kirja-alan yrittäjäksi.
Samio on paininut kymmeniä vuosia alkoholin ja mielenterveysongelmien kanssa ja käynyt läpi kymmeniä hoitojaksoja.
Viime vuosina Tarmio on kirjoittanut mielenterveys- ja päihdeongelmista muun muassa Mielenterveyden keskusliiton julkaisuihin sekä koonnut omakohtaista tietokirjaa pakko-oireisesta häiriöstä.

Tarmio on koulutettu kokemusasiantuntija erikoisalueenaan päihdeongelmat ja pakko-oireinen häiriö. Parhaillaan hän opiskelee mindfulness-ohjaajaksi. Tulevaisuuden haaveena on yhdistää intohimo ja kokemusperusta kirjallisuusterapian osaajana päihde- ja mielenterveyskuntoutuksessa.

Tarmio aloittaa marraskuussa Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -onlinevalmennuksen miesten ryhmän vetäjänä.Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]