Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

(Kuvituskuva)

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista.

HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.
Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana.

VIININ avulla selvisin ahdistavasta arjesta ja työuupumuksesta. Yritin välillä kohtuullistamista, ja pidin taukoja juomisesta. Huomasin kyllä, että tauko vaikutti positiivisesti, mutta sitten aina aloitin uudelleen.

EN tarvinnut alkoholia ollenkaan silloin, kun olin kotiäitinä, opiskelin mielekkäitä asioita ja elämä oli omannäköistä. Mutta kun palasin töihin päiväkotimaailmaan, aloin hyvin pian lääkitä pahaa oloa viinillä. Se alkoi lasillisesta, parista iltaisin, ja pikkuhiljaa määrät alkoivat kasvaa toleranssin kasvaessa.

PÄIVÄKOTITYÖ on minun kaltaiselleni ihmiselle äärimmäisen kuormittavaa: olet koko ajan lasten kanssa läsnä, ruokailetkin heidän kanssaan ja vessaan pääset vain, jos joku ehti vahtia lapsia sillä aikaa. Koko päivän aikana on vain yhdeksän minuutin kahvitauko, jolloin ei tarvitse huomioida lapsia, heidän vanhempiaan ja työtovereita. Häly, kiire ja jatkuva vastuu aiheuttivat kokonaisvaltaisen kuormitustilan

AHDISTI ja väsytti. En enää palautunut töistä ja verenpaineet olivat pahasti koholla.
Mies huomautteli asiasta ja minä säännöstelin juomista. Vähensin ja pidin taukoja, mutta viimeiset kaksi vuotta join joka ilta pullon viiniä. Ja niinä hetkinä, kun en juonut, ajattelin juomista.

VÄHENSIN töitä ja tein vai pätkiä. Kesät otin vapaaksi. Laskin, että saan kesällä itseni palautettua, mutta eihän se aika riittänyt palautumiseen. Päivisin ajattelin töissä, että jumalauta jos hengissä tästä selviän, niin juon kyllä illalla.

ALOIN heräillä aamuöisin, sydän tykytti hulluna ja paino nousi. Olin jatkuvasti surullinen ja ahdistunut. Aamut olivat todella tahmeita. Tunteet heittelivät laidasta laitaan, sain itku- ja raivokohtauksia.

VIIME kesänä pohdin lopettamista. Paastoilin ja koitin keventää. Mutta joulun alla huomasin, että juon taas pullollisen joka ilta. Sairastuin kovaan kuumetautiin ja olin järkyttynyt siitä, etten päässyt ostamaan viiniä lisää. Se havahdutti.

OLIN ostanut Ira Koivun Vapaa viinistä -kirjan ja Alan Carrin Korkki kiinni ja Susanna Rissasen Valon etsijän päiväkirjan, ja luin ne kaikki. Tein paljon sisäistä työtä. Tunnustin itselleni viimein, ettei kohtuullistaminen ja tauot auta. Olin niitä jo kokeillut.

ETSIN Iran Facebookista ja eteen tuli Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssin mainos. Kävin tutustumassa siihen ja ajattelin että huh huh miten on kallis!

YHTENÄ iltana ahdistus kuitenkin oli niin kova, että menin miehen työhuoneeseen ja kysyin mitä hän on mieltä, jos minä ostan sen kurssin. En jaksa enää selvitä yksin. Mies tuki päätöstäni ja sanoi, että osta se.

SITTEN puhuin myös poikien kanssa. Hekin olivat sanoneet, että pitääkö sun aina tuota juoda viiniä.
Vaikka heidän edessään olin aina juonut vain yksi tai kaksi lasillista, ja loput sitten salaa. Kun kerroin heille, että olen jättämässä viinin pois, ja pojat olivat todella helpottuneita.

VUODENVAIHTEESSA olin ostanut kurssin ja join viimeisen kerran ystävän kanssa. Juotiin puoliksi kolme litraa viiniä ja sitten pidimme hautajaiset viinille. Siihen se loppui molemmilta. Nyt on oltu yli puoli vuotta raittiina, soberisti.

JO ensimmäisellä viikolla, loppiaisviikonloppuna tuli valtava vapautus ja helppous: ihanaa mun ei tarvitse hakea viiniä!

VIEROITUSOIREISSA meni tovi. Kahden viikon kohdalla olen kirjannut kurssivihkooni: ”Paras on, että saa unen päästä kiinni. Nukun hyvin, ei ole krapulaa. Haikeus on iskenyt ja ekalla viikolla fyysiset vieroitusoireet. Hikoilua, migreeniä.”

KAHDEN kuukauden kohdalla paukahti unettomuus päälle, kun iski työuupumuksen todellinen tila päälle. Olin yhä töissä, mutta nyt ei enää ollut sitä selviytymiskeinoa, alkoholia. Tuli todella huono olo.

SIINÄ kohdassa ajattelin, että irtisanon itseni. Aloin ensin tehdä kolmipäiväistä työviikkoa, mutta se ei riittänyt.

TOUKOKUUSSA sitten irtisanouduin töistä. On tuntunut ihanalta, ettei tarvitse enää mennä sinne, mutta irtisanoutuminen on myös nostanut pelkoa taloudellisesta selviytymisestä.

NIITÄ tunteita on ollut ja niiden kanssa on täytynyt opetella selviytymään. Oman rajattomuuden tiedostaminen ja sen työstäminen on ollut todella tärkeää: minulla onkin oikeus sanoa ei.
Vieläkin väsähdän helposti ja teen toipumistyötä.

NYT kun olen ollut puoli vuotta raittiina, muutoksia on tapahtunut niin paljon, ettei uskoisikaan. Koko olemukseni on raikastunut ja äitikin totesi, että olen nuorentunut. Olen laihtunut 5–7 kiloa, mieliala on rauhallinen ja tasapainoinen, ei ole enää mitään masennusta. Muisti on parantunut, iho ja mieli on kirkastuneet ja ilo on palannut elämään. Yllättävin muutos oli, ettei hammaskiveä ei ole enää tullut! Aina ennen hammaslääkäri on joutunut rapsuttamaan ne pois.

TEEN somaattisia harjoituksia, jotka tukevat sitä, että voin olla läsnä tässä hetkessä. En enää lähde teinien kiukkukohtauksiin mukaan.

MITÄ tulee kurssin hintaan, sen olin säästänyt jo huhtikuussa, kun en enää juonut.

MINUA on auttanut raitistumisessa eniten kurssimateriaalit, etenkin heti ne alkuvideot ja tehtävät. Tein ne todella huolella. Vuoden sitoutuminen tähän muutosvalmennukseen tuo rauhan. Kun määränpää on pitkällä, ei tule levottomuutta.

EN ole aina päässyt mukaan vertaistapaamisiin, mutta tärkeintä on, että tiedän niiden olevan olemassa. Jos tulee heikko hetki, voi aina pyytää apua vertaisilta ryhmässä.

SE on ollut myös ihanaa, että siellä on niin sydämellisiä, avoimia ja rentoja ihmisiä. Vaikka aihepiiri voi joskus olla rankka, ryhmässä nauretaan paljon. On todella hyväksyvä ilmapiiri.

VIIMEISIN muutos itsessäni on, että olen saanut rohkeutta ja sanoa ääneen, etten enää juo.
Parasta on, ettei enää tarvitse juoda! Vapauden fiilis! Odotan tosissani kesää. On ihanaa, kun tiedän ettei minun tarvitse enää ottaa skumppaa juhlistaakseni sitä.

Kaarina, raittiina 186 päivää

(Kuva on kuvituskuva)

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]