5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.
Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä.

Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009)

Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän!

Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu ajattelun voimaan ja positiiviseen psykologiaan. Menetelmässä kyseenalaistetaan kaikki mitä olemme ennen ajatelleet tupakasta ja tupakoivista ihmisistä – ja selitetään addiktion syntymekanismi niin, että lukijan silmät todella aukeavat asian suhteen.

Korkki kiinni! (alkup. No more Hangovers, 2009) -kirjassa Carr soveltaa samaa metodia alkoholiriippuvuudesta vapautumiseen. Hän käy kirjassa läpi syitä siihen, miksi ylipäätään juomme alkoholia, ja opastaa sitten askel askeleelta, kuinka voimme vapautua alkoholin otteesta. 

Kirjaa ei ole tarkoitettu vain alkoholin suurkuluttajille vaan kaikille, jotka käyttävät alkoholia. Ainutlaatuinen metodi paljastaa alkoholiin liittyvät illuusiot, poistaa psykologisen riippuvuuden ja vapauttaa lukijan nauttimaan täysillä elämästä selvinpäin, ilman alkoholia.

Allen Carrin kehittämä metodi on ollut monen alkoholin jättämisestä kirjoittaneen innoittajana niin Suomessa kuin maailmallakin.

**
Allen Carr 2.9.1934-29.11.2006) oli brittiläinen kirjailija, joka kirjoitti useita kirjoja tupakoinnin lopettamisesta ja nikotiiniriippuvuudesta vapautumisesta. Allen Carr oli aiemmin menestyvä tilintarkastaja, jonka elämää varjosti tupakointi. Hän poltti pahimmillaan jopa sata savuketta päivässä yli 30 vuoden ajan, ja yritti lopettaa tupakanpolton lukemattomia kertoja, kunnes hän vuonna 1983 keksi menetelmänsä.

 

Ira Koivu: Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä, 2016)

Ensimmäisen kerran vuonna 2016 julkaistu teos on mahdollisesti maailman ensimmäinen sober curious -kirja.

Toimittaja Ira Koivu havahtui vuonna 2011 tulleensa riippuvaiseksi viinistä. Lasillinen silloin tällöin oli muuttunut pullolliseksi joka ilta, ja eräänä aamuna hän heräsi paniikissa ymmärrettyään, ettei enää hallitse tilannetta.

Vaikka hän päätti pyhästi aamulla, ettei illalla juo, iltapäivällä mieli oli muuttunut ja jalat veivät kotimatkalla töistä Alkon kautta kotiin.

Kulissit olivat vielä pystyssä: työt aikakauslehdessä ja arki kotona hoituivat, mutta Ira ei enää voinut enää kieltää sitä tosiasiaa, että viini vei naista.

Hän ei enää pystynyt pysymään selvinpäin edes yhtä iltaa.

Ira kuitenkin löysi keinon, jolla hän sai katkaistua tissuttelukierteen omin voimin, ja kirjoitti anonyymia blogia kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Kun Ira alkoi saada lukijapalautetta, hän ymmärsi, ettei todellakaan ole yksin ongelmansa kanssa. Ongelmansa salaavia, kulissit pystyssä pitäviä on Suomessa paljon.

Vuonna 2015 Ira Koivu jätti alkoholin lopullisesti. Koivu kirjoitti kokemuksistaan kirjan Vapaa viinistä: miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016).

Vapaa viinistä on kirjallinen vertaistuki, iloa kupliva voimakirja, jonka avulla lukemattomat suomalaiset ovat vapauttaneet itsensä alkoholista.

Kun Koivu kirjoitti kirjan ensimmäistä painosta, hän ehti olla raittiin vain reilut puoli vuotta, kun kirja piti jo jättää kustantajalle syksyn sesonkia varten. Vuonna 2020 kirjasta julkaistiin täydennetty painos, jossa on uusia tarinoita, tuoreita tutkimustuloksia ja Koivun kokemuksia viiden raittiin vuoden ajalta. Uusi painos julkaistiin myös e- ja äänikirjana.

**
Ira Koivu (s. 1975) on valtiotieteen maisteri ja toimittaja, joka teki pitkän uran mediamaailmassa Helsingissä, kunnes vuonna 2016  irtisanoutui työstään päätoimittaja-viestintäpäällikkönä, muutti Hämeenlinnaan ja perusti viestintätoimisto Muna vai kana Oy:n.
Vuonna 2020 hän kehitti Soberisti® -onlinepalvelun, joka auttaa toimintakykyisiä alkoholiriippuvaisia muutosjohtamaan itseään vapaaksi riippuvuudesta.

 

Clare Pooley: The Sober Diaries: How one woman stopped drinking and started living (2017)

Tämän kirjan todella soisi tulevan suomennetuksi. Clare Pooleyn ja Ira Koivun raitistumistarinoilla on paljon yhtymäkohtia: samana vuonna, kun Vapaa viinistä -kirja ilmestyi Suomessa, Clare Pooley alkoi kirjoittaa Iso-Britanniassa anonyymia blogia: Mummy Was a Secret Drinker. Tästä blogista julkaistiin kolme vuotta myöhemmin kirja The Sober Diaries.

Vuonna 2013 Clare Pooley oli uransa huipulla: Cambridgesta valmistunut toimitusjohtaja yhdessä maailman suurimmista mainostoimistoista. 18 kuukautta myöhemmin hänestä oli tullut ylipainoinen, masentunut, keski-ikäinen kolmen lapsen äiti, joka joi enemmän kuin pullon viiniä ja vietti iltansa googlaamalla “Olenko alkoholisti?”

Lopulta hän sai voimaa pyrkimykseensä kääntää elämänsä suunnan, pisti korkin kiinni ja aloitti blogin kirjoittamisen.

Kirjassa seurataan Claren elämää vuoden ajan siitä hetkestä, kun hän lopettaa juomisen.
Blogista tulee hetkessä menestys ja Clare saa siitä lisää voimaa päätöksensä tueksi. Hänellä on niin paljon seuraajia, ettei repsahtaminen tule kyseeseen: hän tuntee vastuuta seuraajistaan, mutta samalla saa heistä myös tukea. Kuten silloin, kun hän saa tietää sairastuneensa rintasyöpään.
Vuoden loppuun mennessä Clare on viinaton ja syövätön, kilot ovat karisseet ja elämästä on tullut monin verroin rikkaampaa, terveellisempää ja palkitsevampaa, kuin koskaan aiemmin.

Claren tyyli kirjoittaa on rehellinen, hauska ja viisas. Kirja kertoo paitsi hänen omaa hyvin henkilökohtaista ja rehellistä tarinaansa myös tutkittua tietoa, neuvoja raitistuville sekä vastauksia kysymyksiin, kuten: Mistä tiedän, juonko liikaa? Miten pärjään juhlissa? Mitä sanon ystäville ja perheelle? Miten selviän himoista?

Mikäli englanniksi lukeminen sujuu, kirja löytyy mm. Amazonista. Mutta toivokaamme, että jokin kustantamo vielä tarttuu tähän ja suomentaa Claren ihanan, lämpimän ja viisaan kirjan, joka todella kannustaa kokeilemaan elämää raittiina, selvinpäin.

 

Annie Grace: Selvin päin — Löydä riippumattomuuden onni (S&S 2020, ensijulkaisu 2018)

(Alkup: This Naked Mind: Control Alcohol, Find Freedom, Discover Happiness & Change Your Life, 2018)

26-vuotiaana Annie Grace oli monikansallisen yrityksen historian nuorin varatoimitusjohtaja, ja silloin hänen juomauransa alkoi tosissaan. 35-vuotiaana hän oli globaalissa markkinoinnissa vastuussa 28 maasta. Lähes kahden viinipullon juomisesta yössä tuli rituaali.

Annie Gracen ammatillinen menestys tuli henkilökohtaisella hinnalla, jota hän ei enää halunnut maksaa. Hän tiesi, että alkoholi ei enää palvellut häntä. Hän ei kuitenkaan halunnut kärsiä läpi elämän päivittäisessä taistelussa raittiudesta, tuntien itsensä puutteelliseksi ja yrittää jatkuvasti välttää kiusauksia.

Grace uudisti oman suhteensa alkoholiin, vei alkoholilta voiman ja muutti uskomuksiaan viinasta palkkiona.

Annie Gracen vuonna 2018 julkaistu teos on ollut best selleri monessa maassa. S&S-kustantamo osti sen käännösoikeudet ja julkaisi teoksen suomeksi 2020.

Annie Grace esittelee kirjassaan viimeisimmän tieteen pohjalta alkoholinkäytön psykologiset ja neurologiset osatekijät ja paljastaa kulttuuriset, sosiaaliset ja teolliset tekijät, jotka tukevat alkoholiriippuvuutta meissä kaikissa.

Kirja avaa lukijan silmät näkemään alkoholin hätkähdyttävään rooliin kulttuurissamme ja sen, kuinka alkoholismin ja toipumisen leimautuminen estää ihmisiä saamasta tarvitsemaansa apua.

Tämän kirjan ytimessä on Annien oma poikkeuksellinen ja suorapuheinen henkilökohtainen tarina, joten teos antaa tiedon lisäksi vertaistukea.

**

Hanna Tikander ja Wilma Ruohisto: Selvinpäin – Erään bilettäjän tarina (Truestory 2022)

Selvin päin – Erään bilettäjän tarina on vauhdikas kertomus nuoruudesta ja juhlimisesta – sekä suomalaisen päihdekulttuurin radikaalista muutoksesta.

Hanna on skumppaa rakastava bilettäjä, kunnes hän alkaa huomata, ettei alkoholi teekään hänelle hyvää. Juhlatilanteissa ahdistus valtaa mielen ja krapulapäivien masennus leviää arkeen.

Miten alkoholista tulee Hannalle, tavallisen ja hyvinvoivan sipoolaisperheen kasvatille, iso ongelma? Mitä tunnetta Hanna humalaan oikein pakenee? Ajatus päihteettömästä elämästä on vieras, mutta vaikuttaa oikealta.

Suosittu podcast- ja somevaikuttaja kertoo tarinansa raitistumisesta mitään säästelemättä tai peittelemättä. Vaikka kipeitä aiheita käsitellään, matka ei ole synkkä vaan hersyvän hauska ja vauhdikas.

**

Hanna Tikander (s. 1994) on toinen Mimmit sijoittaa -mediayhtiön perustajista sekä suosittu podcast-juontaja ja vaikuttaja. Wilma Ruohisto (s. 1995) on toimittaja ja kolumnisti.

 

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

“Olen saanut Soberistin valmennuksessa voimavaroja, motivaatiota ja minäpystyvyyden tunteen vaikuttaa omaan hyvinvointiini”

OLEN Liisa, 59-vuotias yliopistotutkija ja -opettaja. Havahduin varmaankin jo kymmenkunta vuotta sitten siihen, että käytin liikaa alkoholia. OLIN ollut lähes raitis 40-vuotiaaksi saakka, mutta avioero, rankat elämänvaiheet ja alkoholistiperheen traumaattisten lapsuusmuistojen herääminen saivat minut tarttumaan oluttölkkiin näinkin myöhään. Riippuvuuteni kehittyi pikkuhiljaa, noin 10–15 vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana voi puhua jo ongelmasta, sillä tissuttelin […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Tarjous päättyy torstaina 30.11.!

Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin kaamostarjous päättyy! Nyt pääset mukaan 792 eurolla (66 €/kk), perjantaina on taas normaalihinta 992 €. SOBERISTIN palveluun ei vielä ole mahdollista saada palveluseteleitä tai maksusitoumuksia, ja on ymmärrettävää, ettei läheskään kaikilla halukkailla ole varaa kerralla maksaa kurssia. ASIAKASKYSELYIDEN perusteella kurssi maksaa itsensä takaisin 2-3 kuukaudessa, kun asiakkaat pääsevät eroon alkoholista, eikä […]

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

Kaikkia alkoholiriippuvuudesta toipuvia/toipuneita ei voida niputtaa aivosairaiksi alkoholisteiksi

YHTEISKUNNASSAMME elää voimakas käsitys siitä, päihderiippuvuus on krooninen (parantumaton) aivosairaus. Tämän näkemyksen mukaan jo varhainen ongelmakäyttö on merkki siitä, että yksilö sairastaa kroonista alkoholismisairautta ja on alkoholisti. Aivosairauspuhe näkyy paitsi sosiaalisen median keskusteluissa myös ihan tavallisissa kohtaamisissa arjessa ja perinteisessä mediassa. Jopa ALKON etusivulla kerrotaan, että alkoholiriippuvuus on aivojen sairaus. EI OLE harvinaista, että varhaiseen ongelmakäyttöönsä […]