5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.
Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä.

Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009)

Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän!

Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu ajattelun voimaan ja positiiviseen psykologiaan. Menetelmässä kyseenalaistetaan kaikki mitä olemme ennen ajatelleet tupakasta ja tupakoivista ihmisistä – ja selitetään addiktion syntymekanismi niin, että lukijan silmät todella aukeavat asian suhteen.

Korkki kiinni! (alkup. No more Hangovers, 2009) -kirjassa Carr soveltaa samaa metodia alkoholiriippuvuudesta vapautumiseen. Hän käy kirjassa läpi syitä siihen, miksi ylipäätään juomme alkoholia, ja opastaa sitten askel askeleelta, kuinka voimme vapautua alkoholin otteesta. 

Kirjaa ei ole tarkoitettu vain alkoholin suurkuluttajille vaan kaikille, jotka käyttävät alkoholia. Ainutlaatuinen metodi paljastaa alkoholiin liittyvät illuusiot, poistaa psykologisen riippuvuuden ja vapauttaa lukijan nauttimaan täysillä elämästä selvinpäin, ilman alkoholia.

Allen Carrin kehittämä metodi on ollut monen alkoholin jättämisestä kirjoittaneen innoittajana niin Suomessa kuin maailmallakin.

**
Allen Carr 2.9.1934-29.11.2006) oli brittiläinen kirjailija, joka kirjoitti useita kirjoja tupakoinnin lopettamisesta ja nikotiiniriippuvuudesta vapautumisesta. Allen Carr oli aiemmin menestyvä tilintarkastaja, jonka elämää varjosti tupakointi. Hän poltti pahimmillaan jopa sata savuketta päivässä yli 30 vuoden ajan, ja yritti lopettaa tupakanpolton lukemattomia kertoja, kunnes hän vuonna 1983 keksi menetelmänsä.

 

Ira Koivu: Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä, 2016)

Ensimmäisen kerran vuonna 2016 julkaistu teos on mahdollisesti maailman ensimmäinen sober curious -kirja.

Toimittaja Ira Koivu havahtui vuonna 2011 tulleensa riippuvaiseksi viinistä. Lasillinen silloin tällöin oli muuttunut pullolliseksi joka ilta, ja eräänä aamuna hän heräsi paniikissa ymmärrettyään, ettei enää hallitse tilannetta.

Vaikka hän päätti pyhästi aamulla, ettei illalla juo, iltapäivällä mieli oli muuttunut ja jalat veivät kotimatkalla töistä Alkon kautta kotiin.

Kulissit olivat vielä pystyssä: työt aikakauslehdessä ja arki kotona hoituivat, mutta Ira ei enää voinut enää kieltää sitä tosiasiaa, että viini vei naista.

Hän ei enää pystynyt pysymään selvinpäin edes yhtä iltaa.

Ira kuitenkin löysi keinon, jolla hän sai katkaistua tissuttelukierteen omin voimin, ja kirjoitti anonyymia blogia kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Kun Ira alkoi saada lukijapalautetta, hän ymmärsi, ettei todellakaan ole yksin ongelmansa kanssa. Ongelmansa salaavia, kulissit pystyssä pitäviä on Suomessa paljon.

Vuonna 2015 Ira Koivu jätti alkoholin lopullisesti. Koivu kirjoitti kokemuksistaan kirjan Vapaa viinistä: miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016).

Vapaa viinistä on kirjallinen vertaistuki, iloa kupliva voimakirja, jonka avulla lukemattomat suomalaiset ovat vapauttaneet itsensä alkoholista.

Kun Koivu kirjoitti kirjan ensimmäistä painosta, hän ehti olla raittiin vain reilut puoli vuotta, kun kirja piti jo jättää kustantajalle syksyn sesonkia varten. Vuonna 2020 kirjasta julkaistiin täydennetty painos, jossa on uusia tarinoita, tuoreita tutkimustuloksia ja Koivun kokemuksia viiden raittiin vuoden ajalta. Uusi painos julkaistiin myös e- ja äänikirjana.

**
Ira Koivu (s. 1975) on valtiotieteen maisteri ja toimittaja, joka teki pitkän uran mediamaailmassa Helsingissä, kunnes vuonna 2016  irtisanoutui työstään päätoimittaja-viestintäpäällikkönä, muutti Hämeenlinnaan ja perusti viestintätoimisto Muna vai kana Oy:n.
Vuonna 2020 hän kehitti Soberisti® -onlinepalvelun, joka auttaa toimintakykyisiä alkoholiriippuvaisia muutosjohtamaan itseään vapaaksi riippuvuudesta.

 

Clare Pooley: The Sober Diaries: How one woman stopped drinking and started living (2017)

Tämän kirjan todella soisi tulevan suomennetuksi. Clare Pooleyn ja Ira Koivun raitistumistarinoilla on paljon yhtymäkohtia: samana vuonna, kun Vapaa viinistä -kirja ilmestyi Suomessa, Clare Pooley alkoi kirjoittaa Iso-Britanniassa anonyymia blogia: Mummy Was a Secret Drinker. Tästä blogista julkaistiin kolme vuotta myöhemmin kirja The Sober Diaries.

Vuonna 2013 Clare Pooley oli uransa huipulla: Cambridgesta valmistunut toimitusjohtaja yhdessä maailman suurimmista mainostoimistoista. 18 kuukautta myöhemmin hänestä oli tullut ylipainoinen, masentunut, keski-ikäinen kolmen lapsen äiti, joka joi enemmän kuin pullon viiniä ja vietti iltansa googlaamalla “Olenko alkoholisti?”

Lopulta hän sai voimaa pyrkimykseensä kääntää elämänsä suunnan, pisti korkin kiinni ja aloitti blogin kirjoittamisen.

Kirjassa seurataan Claren elämää vuoden ajan siitä hetkestä, kun hän lopettaa juomisen.
Blogista tulee hetkessä menestys ja Clare saa siitä lisää voimaa päätöksensä tueksi. Hänellä on niin paljon seuraajia, ettei repsahtaminen tule kyseeseen: hän tuntee vastuuta seuraajistaan, mutta samalla saa heistä myös tukea. Kuten silloin, kun hän saa tietää sairastuneensa rintasyöpään.
Vuoden loppuun mennessä Clare on viinaton ja syövätön, kilot ovat karisseet ja elämästä on tullut monin verroin rikkaampaa, terveellisempää ja palkitsevampaa, kuin koskaan aiemmin.

Claren tyyli kirjoittaa on rehellinen, hauska ja viisas. Kirja kertoo paitsi hänen omaa hyvin henkilökohtaista ja rehellistä tarinaansa myös tutkittua tietoa, neuvoja raitistuville sekä vastauksia kysymyksiin, kuten: Mistä tiedän, juonko liikaa? Miten pärjään juhlissa? Mitä sanon ystäville ja perheelle? Miten selviän himoista?

Mikäli englanniksi lukeminen sujuu, kirja löytyy mm. Amazonista. Mutta toivokaamme, että jokin kustantamo vielä tarttuu tähän ja suomentaa Claren ihanan, lämpimän ja viisaan kirjan, joka todella kannustaa kokeilemaan elämää raittiina, selvinpäin.

 

Annie Grace: Selvin päin — Löydä riippumattomuuden onni (S&S 2020, ensijulkaisu 2018)

(Alkup: This Naked Mind: Control Alcohol, Find Freedom, Discover Happiness & Change Your Life, 2018)

26-vuotiaana Annie Grace oli monikansallisen yrityksen historian nuorin varatoimitusjohtaja, ja silloin hänen juomauransa alkoi tosissaan. 35-vuotiaana hän oli globaalissa markkinoinnissa vastuussa 28 maasta. Lähes kahden viinipullon juomisesta yössä tuli rituaali.

Annie Gracen ammatillinen menestys tuli henkilökohtaisella hinnalla, jota hän ei enää halunnut maksaa. Hän tiesi, että alkoholi ei enää palvellut häntä. Hän ei kuitenkaan halunnut kärsiä läpi elämän päivittäisessä taistelussa raittiudesta, tuntien itsensä puutteelliseksi ja yrittää jatkuvasti välttää kiusauksia.

Grace uudisti oman suhteensa alkoholiin, vei alkoholilta voiman ja muutti uskomuksiaan viinasta palkkiona.

Annie Gracen vuonna 2018 julkaistu teos on ollut best selleri monessa maassa. S&S-kustantamo osti sen käännösoikeudet ja julkaisi teoksen suomeksi 2020.

Annie Grace esittelee kirjassaan viimeisimmän tieteen pohjalta alkoholinkäytön psykologiset ja neurologiset osatekijät ja paljastaa kulttuuriset, sosiaaliset ja teolliset tekijät, jotka tukevat alkoholiriippuvuutta meissä kaikissa.

Kirja avaa lukijan silmät näkemään alkoholin hätkähdyttävään rooliin kulttuurissamme ja sen, kuinka alkoholismin ja toipumisen leimautuminen estää ihmisiä saamasta tarvitsemaansa apua.

Tämän kirjan ytimessä on Annien oma poikkeuksellinen ja suorapuheinen henkilökohtainen tarina, joten teos antaa tiedon lisäksi vertaistukea.

**

Hanna Tikander ja Wilma Ruohisto: Selvinpäin – Erään bilettäjän tarina (Truestory 2022)

Selvin päin – Erään bilettäjän tarina on vauhdikas kertomus nuoruudesta ja juhlimisesta – sekä suomalaisen päihdekulttuurin radikaalista muutoksesta.

Hanna on skumppaa rakastava bilettäjä, kunnes hän alkaa huomata, ettei alkoholi teekään hänelle hyvää. Juhlatilanteissa ahdistus valtaa mielen ja krapulapäivien masennus leviää arkeen.

Miten alkoholista tulee Hannalle, tavallisen ja hyvinvoivan sipoolaisperheen kasvatille, iso ongelma? Mitä tunnetta Hanna humalaan oikein pakenee? Ajatus päihteettömästä elämästä on vieras, mutta vaikuttaa oikealta.

Suosittu podcast- ja somevaikuttaja kertoo tarinansa raitistumisesta mitään säästelemättä tai peittelemättä. Vaikka kipeitä aiheita käsitellään, matka ei ole synkkä vaan hersyvän hauska ja vauhdikas.

**

Hanna Tikander (s. 1994) on toinen Mimmit sijoittaa -mediayhtiön perustajista sekä suosittu podcast-juontaja ja vaikuttaja. Wilma Ruohisto (s. 1995) on toimittaja ja kolumnisti.