Management by perkele suomalaisessa päihdehoidossa

Kuvittele tilanne: yhtiön täytyy tehdä iso muutos, joka vaikuttaa työntekijöiden työarkeen ja toimintatapoihin mullistavasti. Muutos vaatii työtä, mutta sen lopputuloksena yhtiö ja sen henkilöstö voivat paremmin.

Kumpi muutosjohtamisen menetelmä toimii mielestäsi paremmin:

Menetelmä A

 1. Luodaan ylemmältä taholta pelkoa herättävä visio, ja kerrotaan mitä ikäviä asioita seuraa, ellei tee muutosta.
 2. Sanoitetaan selkeästi, että muutos on vaikeaa ja usein epäonnistuu.
 3. Kerrotaan, että työntekijät ovat voimattomia muutoksen edessä, ja heidän on annettava se ylemmän tahon käsiin.
 4. Johdetaan kaikkia samalla tavalla muutoksessa riippumatta henkilöiden persoonasta, toimenkuvasta ja elämäntilanteesta.
 5. Kerrotaan, että työntekijöiden on loppuelämänsä tiedostettava oma voimattomuutensa muutoksen suhteen, ja että riski taantumiseen on läsnä aina.

Menetelmä B

 1. Luodaan yhdessä innostava ja motivoiva visio, jota kohden lähdetään kulkemaan.
 2. Tehdään toimintasuunnitelma, miten visio tullaan saavuttamaan.
 3. Tehdään muutoksesta mahdollisimman helppoa ja mukavaa.
 4. Käydään dialogia, välitetään informaatiota ja vahvistetaan luottamusta siihen, että jokainen yksittäinen työntekijä pystyy muutokseen, ja että muutoksesta tulee menestys.
 5. Otetaan huomioon yksilölliset erot: toiset tarvitsevat muun muassa enemmän tukea kuin toiset.
 6. Palkitaan muutosprosessin etapeissa. Lopussa kun muutosprosessi on saatu vietyä läpi, annetaan kiitosta jokaiselle. Kerrotaan, että työntekijät voivat aina tarpeen mukaan antaa palautetta, mikäli muutosprosessin jälkeen huomataan jotain epäkohtia, jolloin ne voidaan myös korjata.


SUURIN osa luultavasti valitsee B:n.
Miksi sitten uskomme, että muutosjohtamisen parhaat käytännöt eivät päde päihdehoitoon?

Yrityksiä ja yhteisöjä sitoutetaan muutokseen innostamalla ja osoittamalla muutoksen hyödyt. Jostain syystä Suomessa on kuitenkin ajateltu, että päihderiippuvaiset ihmiset saadaan sitoutettua muutokseen parhaiten pelottelulla, masentavilla ennusteilla ja tasapäistämisellä. Kaikki päihderiippuvaiset pannaan samaan karsinaan riippumatta ongelman asteesta ja yksilöiden eroista.

Alan johtavat asiantuntijat – joista useimmat käyttävät alkoholia eli heillä ei ole omaa kokemusta raitistumisesta – kertovat vakavina valtamediassa, kuinka epärealistista on ajatella, että kaikki voisivat raitistua. Raitistuminen on heidän mukaansa vaikeaa ja usein epäonnistuu.

Positiivisuus ja innostavuus saatetaan kokea päihdehoitoammattilaisten taholta epäilyttävänä, epäammattimaisena. Sen sijaan vakava ja huolestunut, jopa autoritäärinen ote oma-aloitteisesti alkoholiriippuvuuteensa apua hakevaan, on ammattimaista käytöstä.

Raitistuminen helposti ja ilolla koetaan mahdottomuutena: ”Voiko raitistuminen muka olla helppoa ja kivaa?”

Kyllä voi.

Soberistin helposti ja ilolla -menetelmä pohjautuu moderniin tutkittuun tietoon, omiin kokemuksiin ja muutosjohtamisen parhaisiin käytäntöihin. Vuonna 2020 markkinoille tullut onlinevalmennus on osoittanut, että metodi toimii. 93 % asiakkaista vastasi palautekyselyyn onnistuneensa raitistumaan Soberistin valmennuksen avulla.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]