Pääsin eroon alkoholista Soberistin verkkovalmennuksen avulla

31.1.2023

Mirja*, 63 oli jo yli kymmenen vuoden ajan tiedostanut, että hänellä on alkoholiongelma. Korkea asema ja tunnettuus tietyissä piireissä esti häntä menemästä työterveyteen tai hakemasta apua, sillä hän pelkäsi paljastumista. Sitten eräänä päivänä hän näki televisiossa naisen keltaisessa mekossa ja keltaisissa saappaissa, ja siitä se lähti.
Tänään Mirjalle tuli vuosi täyteen raittiutta, ja hän kertoo sen kunniaksi tarinansa.

 

”ALKOHOLILLA on ollut elämässäni iso rooli. Suunnittelin ja järjestin asiat sen mukaan, että saatoin juoda.  Alkuun järjestin itse tilaisuuksia, joihin tein paljon ruokaa, ja joissa oli tilaisuus käyttää alkoholia. Mutta sitten pikkuhiljaa en enää välittänyt järjestää juhlia, vaan tissuttelin itsekseni. Tapaamiset vähenivät, kun ei enää kiinnostanut muu kuin alkoholi. 

VIINIÄ kului viikossa keskimäärin kolmen litran pänikällinen, ja siihen vielä olutta päälle. Join lähes joka ilta, ja jos en juonut, ajattelin juomista.
Pullollinen viiniä ei tuntunut edes paljolta, sellainen meni helposti illassa yksin tissutellessa.

TISSUTTELUN lisäksi minulla oli paljon erilaisia tilaisuuksia työni kautta. Viimeisinä vuosina aloin jännittää niitä tilaisuuksia. Pelkäsin, että juon liikaa enkä hallitse tilannetta. Aina aamulla päätin, että ryhdistäydyn, mutta sitten tuli aina jokin syy juoda. Ahdisti, mutta jostain piti aina löytää tekosyy juomiselle.

Ajattelin kauhulla, mitä tapahtuu, kun jään eläkkeelle

VIIMEISET kymmenen vuotta olen tiedostanut, että minulla on ongelma. Uskottelin itselleni, että kun elämässä tapahtuu muutoksia, niin tämäkin muuttuu. Mutta eihän se ongelma mihinkään katoa itsestään.

KERRAN soitin AA:n puhelimeen. Se vain masensi minua. Puhelimeen vastannut henkilö kertoi, että hänellä auttoi, että meni hoitoon. Harkitsin että hakisin antabusta, mutta hän sanoi, ettei se auta.

TUTKIN kaikkia mahdollisuuksia, lääkehoitoja ja Minnesota-hoitojakin, mutta ne eivät kutsuneet minua.
Olen herkkä tämän asian kanssa, kun minulla on tietyissä piireissä aika iso rooli. Olen työssäni korkean profiilin asemassa, enkä halunnut ottaa riskiä, että paljastuisin. Samasta syystä en mennyt työterveyteen.

ALOIN olla todella huolissani juomisestani ja kävin ottamassa verikokeita. Maksa-arvot, kolesterolit ja verenpaineet olivat korkeat, vaikka tsemppasin aina ennen kokeita ja yritin juoda vähemmän.

YHDEN ystävän kanssa mietittiin, että mennään hypnoosihoitoon, mutta ei myönnetty todellista syytä, vaan puhuttiin, että pitäisi laihduttaa ja siksi jättää alkoholi.

OLEN äärilaitojen ihminen: minä joko teen, tai en tee. Siksi ajattelin kauhulla, että mitä tapahtuu, kun jään eläkkeelle. Juominen lähtee varmasti aivan lapasesta. Pelotti hirveästi.

SITTEN yhtenä päivänä näin Ira Koivun televisiossa Päivärinnan vieraana, keltainen mekko päällä, keltaiset saappaat jalassa, ja ajattelin, että jumalauta! Toi mimmi kehtaa kertoa tuolla julkisesti, että on juonut pullon viiniä illassa! Se on samanlainen kuin minä!

GOOGLETIN lisää tietoa Irasta, ja ostin Vapaa viinistä -äänikirjan. Sen jälkeen ostin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla –verkkokurssin. Kurssiin kuuluvat viikoittaiset vertaistapaamiset Teamsissa. Se oli vaikea paikka.
Minulle oli hirveä kynnys osallistua vertaistapaamiseen, pelkäsin paljastumista. Itketti ja olin kauhuissani, että pitää sanoa jotain.

 

Minulla se raittius lähti ensimmäisestä tapaamisesta

VAIKKA olen muuten rohkea, ja ollut niin monessa mukana, tätä pelkäsin ihan hirvittävästi. Kun sen sanoo ääneen: tunnustaa itselleen, että minulla on alkoholiongelma ja tarvitsen siihen apua, se on pelottavaa.

OLIN edellisenä iltana juonut pullon viiniä, ja se jäi sitten viimeiseksi. Minulla se raittius lähti ensimmäisestä tapaamisesta.

MINÄ olen vuosien varrella lukenut todella paljon addiktioista, alkoholismista ja sen hoidosta, mutta tämä Soberistin menetelmä oli jotain aivan uutta. Minun raitistumiseni lähti siitä, kun mulla siellä Teams-treffeillä naksahti aivoissa jokin uuteen asentoon. Se oli kuin lamppu olisi syttynyt: ymmärsin, miten omia ajatuksia hallitaan. Se todella kolahti.

ENSIMMÄISELLÄ kerralla olin aika hiljaa. Ira ei ahdistellut lainkaan, vaan antoi minun olla.
Menin treffien jälkeen miehen kanssa saunaan, ja mulla oli oluen sijasta vissypullo saunajuomana.

OIKEIN odotin seuraavaa maanantaita. Se tunne oli kuin Linnanmäelle tullessa, jännitti hyvällä tavalla.
Ira kysyi, että onko korkki pysynyt kiinni ja minä sanoin, että on. Aloin elää maanantaista maanantaihin, vertaistreffeistä tuli viikon kohokohta.

KOLMANTENA viikonloppuna mies kysyi, että oletko sinä raitistunut.
Minä vastasin, että joo, minä en juo enää ikinä. Hän kysyi: ”etkö ikinä”, ja minä sanoin en.
Siihen mies totesi, että kova juttu.
Mies on aina ollut kohtuullinen käyttäjä, mutta minun lopettamiseni vaikutti häneenkin. Nykyään hän käyttää alkoholia harvoin, ja tarkistaa aina ravintolassa, että onhan tarjolla holittomia vaihtoehtoja.


En olisi ikinä uskonut, että voin raitistua näin helposti

Olen äärettömän kiitollinen, että on tämä naisyhteisö, jossa saa olla omiensa seurassa ja anonyymisti, vaikka ollaankin kamerat auki ja näemme toisemme.
En olisi ikinä uskonut, että voin raitistua näin helposti. Luulin että siihen tarvitaan lääkkeitä tai hypnoosia.

VÄLILLÄ tietenkin on tullut haikeita hetkiä, kun tulee mieleen, että vitsi olisi kiva lähteä kavereiden kanssa juomaan viiniä. Mutta hetket menevät tosi nopeasti ohi, kun muistaa johtaa ajatuksiaan. Vaikeita hetkiä tuli kuitenkin yllättävän vähän ja voitin ne helposti.

RIIPPUVUUS tekee välillä sellaisia yllätyshyökkäyksiä, mutta ei ole ollut todellista piinapenkkiä. Olen saanut hyvät työkalut tästä kurssista.

Muut ovat huomanneet muutoksen

EN ole kertonut tästä kuin yhdelle hyvälle ystävälle, mutta hänellekään en ole kertonut todellisia syitä. Olen vain sanonut, että kiinnitän huomiota enemmän terveyteen, enkä enää käytä alkoholia.
Muut ovat kuitenkin huomanneet minussa muutoksen, olen kuulemma kaunistunut.

KUN jättää alkoholin, saa tilalle niin paljon hyvää. Minä rakastan sitä, että nukun nykyään niin hyvin. Viime kesä oli ensimmäinen raitis kesä vuosikausiin, ja nautin siitä paljon enemmän kuin ennen. Aamut olivat ihania, liikuin paljon ja vedin päikkäreitä riippukeinussa.

SILLOIN kun vielä join, piti koko ajan tehdä hulluna hommia, että sai juoda. Piti ”ansaita” se.
Nykyään ansaitsee päikkärit tai laiskottelun ihan vaan siitä syystä, että väsyttää tai tekee mieli laiskotella.
Minulla on kaikki testiarvot viitearvojen sisällä, ja lisäksi stressipohjainen psoriasis on kadonnut.

 

Me olemme vähemmistöä, ja tarvitsemme toisiamme


OLEN aina ollut positiivinen ihminen, mutta nykyään olen entistäkin positiivisempi. Nautin elämästä ja nautin jopa juhlista, joissa muut juovat. Minulla ei ole pienintäkään ongelmaa sen kanssa, että muut juovat, kunhan eivät ole ihan örvelöitä. Jos ovat, minä voin poistua paikalta.

SOBERISTIEN vertaistreffit ovat minulle yhä todella tärkeät, vaikka nyt tulikin jo vuosi raittiutta täyteen. Kun minulta vähän aikaa sitten jäi kaksi tapaamista väliin, alkoi päähän ilmaantua ihmeellisiä ajatuksia: olenko bilettäjien jarru, kun en juo? Olenko tylsä?

VERTAISTREFFEILLÄ nämä ajatukset nollattiin. Me olemme vähemmistöä ja tarvitsemme toisiamme. Suurempi ongelma kuin alkoholi, onkin ympäristön luoma paine käyttää alkoholia.

TÄMÄ Iran kehittämä Soberisti-menetelmä on ollut mulle se reitti, jota etsin vuosia. Todella suosittelen sitä ihan kaikille. Se on turvallinen, diskreetti menetelmä, mukana voi olla anonyymisti, mikä on monelle tärkeää.  Minä onneksi löysin sen ja minulle se antoi uuden elämän.”

**
Mirjalle tuli täyteen vuosi raittiutta, soberismia 31.1.2023.
Hän on säästänyt tänä aikana 4296 euroa, ja 358 päivää, 716 tuntia, jotka ennen olisivat menneet alkoholiin. Onnea Mirja!


*Mirjan nimi on muutettu

 

Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.

soberisti verkkokurssi
Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]