Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

"MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa."

Joonas*, 42, aloitti Soberistin verkkokurssilla joulukuussa 2022. Joonas on työssäkäyvä perheellinen mies, joka arvostaa terveellisiä elämäntapoja ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Hän on myös alkoholiriippuvainen.

Joonaksen tarina on siitä epätavallinen, että hän oli aikanaan havahtunut alkoholiongelmaansa ja onnistunut raitistumaan spontaanisti. Mutta seitsemän vuoden absolutismi katkesi neljä vuotta sitten.

Joonas on nyt ollut soberisti yli 50 päivää.
Hän kertoo tarinansa, jotta voi auttaa kohtalotovereitaan.

Join baarissa salaa

”OLIN alkoholiriippuvainen jo 24–30-vuotiaana. 15-vuotiaasta käytin alkoholia lähes jatkuvasti ylittäen suurkulutuksen rajat.

MINULLA on taustalla eroperheen lapsuus, isä työssäkäyvä alkoholisti, 90-luvun nuoruus, jossa viikonloput olivat humalahakuista juomista. Opiskeluiden jälkeen aloitin matkaoppaan työt, jossa sain olla luvalla humalassa kaiket päivät asiakkaiden kanssa. 

JOS olisin kyennyt katsomaan tilannettani rehellisesti, oli alkoholiongelmasta selkeitä merkkejä. Olen ensinnäkin hakeutunut töihin, joissa saa luvan kanssa käyttää alkoholia.

OLLESSANI Alpeilla matkaoppaana, kävin ostamassa ennen after skitä 6-packin Jägermaisterin minipulloja, ja join pullon kerrallaan salaa vessassa. Tämä siitä syystä, että juomien tilaaminen ja juoman saaminen oli siellä tungoksessa niin hidasta, etten malttanut odottaa. Olihan se ihan absurdia: juoda baarissa salaa.

SITTEN tulin Suomeen ja aloitin työt laivalla myyntineuvottelijana. Siihenkin työhön kuului asiakkaiden kestitystä. Kävin asiakkaiden kanssa firman kortilla juomassa, ja join toki vapaa-ajallakin.
Työterveydessä todettiin, että maksa-arvoni ovat koholla. Selitin, että meillä oli neljän päivän risteily, vaikka eihän se niistä neljästä päivästä tullut.

KUN alkoi tulla ylilyöntejä, en enää voinut uskotella itselleni, että pystyn kohtuukäyttöön.


Olin seitsemän vuotta absolutisti

RAITISTUIN 11 vuotta sitten spontaanisti joogan ja hiljentymisen avulla. Asuin jooga-ashramissa kolme kuukautta, ja olin sen jälkeen seitsemän vuotta aidosti raitis. Iloitsin vapaudesta, jonka olin saanut.
Kirjassa Vapaa valitsemaan. Tositarinoita raitistumisesta kerroin tarinani, nimimerkillä tietenkin. Silloin olin vielä absolutisti.

MUTTA seitsemän raittiin vuoden jälkeen aloin kokea mielitekoja ensimmäistä kertaa. Aloin epäillä, että olenko kuitenkaan alkoholiriippuvainen. Muutkin olivat kyseenalaistaneet ongelmaani.
Niinpä absolutismi katkesi, aloin käyttämään taas alkoholia. Hyvin maltillisesti kuitenkin alkuun.

NELJÄN vuoden aikana alkoholin käyttö lisääntyi tasaisesti koko ajan, ja mukaan tuli läheiselle valehtelua, alkoholin käytön kaunistelua, ahdistusta, masennusta ja jatkuvaa pohtimista, kuinka pääsen tästä irti. Nyt tiedostin, että kohtuukäyttö ei ole minulle vaihtoehto.

YLILYÖNTEJÄ on tapahtunut muutamia kertoja, ja joudun ponnistelemaan, jos minun pitää selvitä juhlista kohtuukäytöllä. Työt hoidan arkisin hyvin, enkä juo arkipäivisin satunnaista saunaolutta enempää. 

Alkoholiongelmaiselle yksi on liikaa, tuhat on liian vähän

VIIMEISET kaksi vuotta olen tiedostanut ongelmani syvyyden, ja viime vuonna (2022) tein päätöksen olla rehellinen itselleni. Totesin, että minä vähättelen juomista, huijaan itseäni, kiellän asian, juon salaa ja suunnittelen lomamatkoja niin, että se mahdollistaa maksimaalisen juopottelun. Klassisia merkkejä alkoholismista.

AVOVAIMO oli useampaan kertaan toivonut alkoholin käytön vähentämistä. Tilanteesta oli kuitenkin vaikea keskustella. Sellaisen ihmisen, jolla itsellään ei ole päihdeongelmaa, on vaikea ymmärtää, tai samaistua siihen tunteeseen, että pari annosta alkoholia ei ole tarpeeksi.

NIILLE, jotka eivät ole riippuvaisia, on helppoa ottaa yksi tai kaksi, ja jättää se siihen.
Meille, joilla on alkoholiongelma, asia on toisin. Yksi annos on liikaa ja tuhat liian vähän. Kun pääsee makuun ja vauhtiin, on vaikea jarruttaa, saati pysähtyä. 


En halunnut leimautua alkoholistiksi

ALOIN hakea tietoa erilaisista hoitomenetelmistä. En kokenut kovinkaan helpoksi laitoshoitoon osallistumista, koska se vaatisi sairaslomaa ja asian avaamista ympäristölleni. 
Jos taas lähtisin avokuntoutukseen, sitäkin ennen pitäisi mennä hyvinvointialueen päihdepäivystykseen tai sosiaali- ja terveyspalveluihin, ja siitä jäisi merkintä tietoihini.

KERRAN soitin kunnan mielenterveyspalveluihin, ja minulta alettiin virkamiesmäisesti kysellä juomismääriä ja täytettiin lomaketta. Sain kuulla, että minun pitäisi keskustella ainakin kolme kertaa mielenterveyshoitajan kanssa, ja käydä läpi tilannetta, ennen kuin päätöstä tehtäisiin.

MINULLE olisi todella epämiellyttävää kertoa työnantajalle, että mulla on alkoholiongelma, ja joudun lähtemään neljäksi viikoksi pois.

ALKOHOLISTIKSI leimautuminen tuo ison kynnyksen hakea apua, etenkin kun tiedän, millaisia stereotypioita meillä on päihdeongelmaisista. Sellainen, joka ei ole perehtynyt päihdeongelmiin, ja jolla ei ole asiasta kokemusta, ajattelee mustavalkoisesti: apua hakevassa on heti jotain isosti vikana. Leimataan rapajuopoksi saman tien.

SOTEALAN työntekijän voi olla myös vaikea ottaa vastaan stereotypiasta poikkeavaa tietoa, jos apua hakevan juomamäärät ja oma alkoholinkäyttö on kovin lähellä toisiaan. Se voi tuntua epämiellyttävältä.

Soberistin valmennuksesta sain avun päihdeongelmaani

LÖYSIN Soberistin verkkosivut syksyllä 2022, ja luin Ira Koivun Vapaa viinistä -kirjan.  
Samaistuin kirjan sanomaan ja siitä välittyvään vapauteen. Se resonoi, koska olin aiemmin itse kokenut saman.
Tiesin, ettei raitistuminen vaadi välttämättä neljän viikon laitoskuntoutusta, vaan se vaatii ajatusten naksahduksen — oivalluksen, joka muuttaa kaiken.

MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa, vertaisten kanssa. Tämä mahdollistui Soberistin verkkokurssilla, jossa olen ollut mukana yli 50 päivää – vapaana alkoholista.

KERROIN avovaimolle, että lähdin tällaiseen valmennukseen, ja vaimo totesi, että hieno juttu.
Hän on ainoa henkilö, jolle olen kertonut aiheesta.

PARASTA tässä Soberistin menetelmässä on, että saa kuulua ryhmään, joka ajattelee asiasta samalla tavalla. On tärkeää voida keskustella sellaisten kanssa, jotka ymmärtävät asian. Oma kaveriporukka ei välttämättä ajattele kovin avomielisesti raitistumisesta ja alkoholittomasta elämästä.

KESKUSTELUT Samin ja Iran kanssa, sekä Teams-vertaistapaamiset ovat olleet parasta antia. Kurssin vahvuutena on myös se, että tätä voi tehdä oman elämän ohella. Alkoholiriippuvuuden ja raitistumisen voi pitää omana juttuna, voi saada apua salaa, leimautumatta.

OLEN myös saanut verkkokurssista paljon uutta tietoa ja vinkkejä elämänmuutokseen, vaikka tiesinkin entuudestaan paljon.

TOIVON, että muutkin miehet löytävät mukaan kurssille. Vaikka kurssin nimi onkin Vapaudu viinistä, niin ei tämä ole vain naisten juttu. Täällä vapaudutaan alkoholista.

* Joonaksen nimi on muutettu

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun:  viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]