Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

"MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa."

Joonas*, 42, aloitti Soberistin verkkokurssilla joulukuussa 2022. Joonas on työssäkäyvä perheellinen mies, joka arvostaa terveellisiä elämäntapoja ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Hän on myös alkoholiriippuvainen.

Joonaksen tarina on siitä epätavallinen, että hän oli aikanaan havahtunut alkoholiongelmaansa ja onnistunut raitistumaan spontaanisti. Mutta seitsemän vuoden absolutismi katkesi neljä vuotta sitten.

Joonas on nyt ollut soberisti yli 50 päivää.
Hän kertoo tarinansa, jotta voi auttaa kohtalotovereitaan.

Join baarissa salaa

”OLIN alkoholiriippuvainen jo 24–30-vuotiaana. 15-vuotiaasta käytin alkoholia lähes jatkuvasti ylittäen suurkulutuksen rajat.

MINULLA on taustalla eroperheen lapsuus, isä työssäkäyvä alkoholisti, 90-luvun nuoruus, jossa viikonloput olivat humalahakuista juomista. Opiskeluiden jälkeen aloitin matkaoppaan työt, jossa sain olla luvalla humalassa kaiket päivät asiakkaiden kanssa. 

JOS olisin kyennyt katsomaan tilannettani rehellisesti, oli alkoholiongelmasta selkeitä merkkejä. Olen ensinnäkin hakeutunut töihin, joissa saa luvan kanssa käyttää alkoholia.

OLLESSANI Alpeilla matkaoppaana, kävin ostamassa ennen after skitä 6-packin Jägermaisterin minipulloja, ja join pullon kerrallaan salaa vessassa. Tämä siitä syystä, että juomien tilaaminen ja juoman saaminen oli siellä tungoksessa niin hidasta, etten malttanut odottaa. Olihan se ihan absurdia: juoda baarissa salaa.

SITTEN tulin Suomeen ja aloitin työt laivalla myyntineuvottelijana. Siihenkin työhön kuului asiakkaiden kestitystä. Kävin asiakkaiden kanssa firman kortilla juomassa, ja join toki vapaa-ajallakin.
Työterveydessä todettiin, että maksa-arvoni ovat koholla. Selitin, että meillä oli neljän päivän risteily, vaikka eihän se niistä neljästä päivästä tullut.

KUN alkoi tulla ylilyöntejä, en enää voinut uskotella itselleni, että pystyn kohtuukäyttöön.


Olin seitsemän vuotta absolutisti

RAITISTUIN 11 vuotta sitten spontaanisti joogan ja hiljentymisen avulla. Asuin jooga-ashramissa kolme kuukautta, ja olin sen jälkeen seitsemän vuotta aidosti raitis. Iloitsin vapaudesta, jonka olin saanut.
Kirjassa Vapaa valitsemaan. Tositarinoita raitistumisesta kerroin tarinani, nimimerkillä tietenkin. Silloin olin vielä absolutisti.

MUTTA seitsemän raittiin vuoden jälkeen aloin kokea mielitekoja ensimmäistä kertaa. Aloin epäillä, että olenko kuitenkaan alkoholiriippuvainen. Muutkin olivat kyseenalaistaneet ongelmaani.
Niinpä absolutismi katkesi, aloin käyttämään taas alkoholia. Hyvin maltillisesti kuitenkin alkuun.

NELJÄN vuoden aikana alkoholin käyttö lisääntyi tasaisesti koko ajan, ja mukaan tuli läheiselle valehtelua, alkoholin käytön kaunistelua, ahdistusta, masennusta ja jatkuvaa pohtimista, kuinka pääsen tästä irti. Nyt tiedostin, että kohtuukäyttö ei ole minulle vaihtoehto.

YLILYÖNTEJÄ on tapahtunut muutamia kertoja, ja joudun ponnistelemaan, jos minun pitää selvitä juhlista kohtuukäytöllä. Työt hoidan arkisin hyvin, enkä juo arkipäivisin satunnaista saunaolutta enempää. 

Alkoholiongelmaiselle yksi on liikaa, tuhat on liian vähän

VIIMEISET kaksi vuotta olen tiedostanut ongelmani syvyyden, ja viime vuonna (2022) tein päätöksen olla rehellinen itselleni. Totesin, että minä vähättelen juomista, huijaan itseäni, kiellän asian, juon salaa ja suunnittelen lomamatkoja niin, että se mahdollistaa maksimaalisen juopottelun. Klassisia merkkejä alkoholismista.

AVOVAIMO oli useampaan kertaan toivonut alkoholin käytön vähentämistä. Tilanteesta oli kuitenkin vaikea keskustella. Sellaisen ihmisen, jolla itsellään ei ole päihdeongelmaa, on vaikea ymmärtää, tai samaistua siihen tunteeseen, että pari annosta alkoholia ei ole tarpeeksi.

NIILLE, jotka eivät ole riippuvaisia, on helppoa ottaa yksi tai kaksi, ja jättää se siihen.
Meille, joilla on alkoholiongelma, asia on toisin. Yksi annos on liikaa ja tuhat liian vähän. Kun pääsee makuun ja vauhtiin, on vaikea jarruttaa, saati pysähtyä. 


En halunnut leimautua alkoholistiksi

ALOIN hakea tietoa erilaisista hoitomenetelmistä. En kokenut kovinkaan helpoksi laitoshoitoon osallistumista, koska se vaatisi sairaslomaa ja asian avaamista ympäristölleni. 
Jos taas lähtisin avokuntoutukseen, sitäkin ennen pitäisi mennä hyvinvointialueen päihdepäivystykseen tai sosiaali- ja terveyspalveluihin, ja siitä jäisi merkintä tietoihini.

KERRAN soitin kunnan mielenterveyspalveluihin, ja minulta alettiin virkamiesmäisesti kysellä juomismääriä ja täytettiin lomaketta. Sain kuulla, että minun pitäisi keskustella ainakin kolme kertaa mielenterveyshoitajan kanssa, ja käydä läpi tilannetta, ennen kuin päätöstä tehtäisiin.

MINULLE olisi todella epämiellyttävää kertoa työnantajalle, että mulla on alkoholiongelma, ja joudun lähtemään neljäksi viikoksi pois.

ALKOHOLISTIKSI leimautuminen tuo ison kynnyksen hakea apua, etenkin kun tiedän, millaisia stereotypioita meillä on päihdeongelmaisista. Sellainen, joka ei ole perehtynyt päihdeongelmiin, ja jolla ei ole asiasta kokemusta, ajattelee mustavalkoisesti: apua hakevassa on heti jotain isosti vikana. Leimataan rapajuopoksi saman tien.

SOTEALAN työntekijän voi olla myös vaikea ottaa vastaan stereotypiasta poikkeavaa tietoa, jos apua hakevan juomamäärät ja oma alkoholinkäyttö on kovin lähellä toisiaan. Se voi tuntua epämiellyttävältä.

Soberistin valmennuksesta sain avun päihdeongelmaani

LÖYSIN Soberistin verkkosivut syksyllä 2022, ja luin Ira Koivun Vapaa viinistä -kirjan.  
Samaistuin kirjan sanomaan ja siitä välittyvään vapauteen. Se resonoi, koska olin aiemmin itse kokenut saman.
Tiesin, ettei raitistuminen vaadi välttämättä neljän viikon laitoskuntoutusta, vaan se vaatii ajatusten naksahduksen — oivalluksen, joka muuttaa kaiken.

MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa, vertaisten kanssa. Tämä mahdollistui Soberistin verkkokurssilla, jossa olen ollut mukana yli 50 päivää – vapaana alkoholista.

KERROIN avovaimolle, että lähdin tällaiseen valmennukseen, ja vaimo totesi, että hieno juttu.
Hän on ainoa henkilö, jolle olen kertonut aiheesta.

PARASTA tässä Soberistin menetelmässä on, että saa kuulua ryhmään, joka ajattelee asiasta samalla tavalla. On tärkeää voida keskustella sellaisten kanssa, jotka ymmärtävät asian. Oma kaveriporukka ei välttämättä ajattele kovin avomielisesti raitistumisesta ja alkoholittomasta elämästä.

KESKUSTELUT Soberisti-valmentajien Markon ja Iran kanssa, sekä Teams-vertaistapaamiset ovat olleet parasta antia. Kurssin vahvuutena on myös se, että tätä voi tehdä oman elämän ohella. Alkoholiriippuvuuden ja raitistumisen voi pitää omana juttuna, voi saada apua salaa, leimautumatta.

OLEN myös saanut verkkokurssista paljon uutta tietoa ja vinkkejä elämänmuutokseen, vaikka tiesinkin entuudestaan paljon.

TOIVON, että muutkin miehet löytävät mukaan kurssille. Vaikka kurssin nimi onkin Vapaudu viinistä, niin ei tämä ole vain naisten juttu. Täällä vapaudutaan alkoholista.

* Joonaksen nimi on muutettu

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]