Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen)

Ihanaa, soberistia juhannusta!!

Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen.

Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi.

Vaikka olisit ollut jo pidempään holiton, raitis, soberisti, saatat tuntea juhannusaattona haikeutta ja eräänlaista universaalista yksinäisyydentunnetta – olit sitten yksinäsi juhannusta viettämässä, tai keskellä juhlivaa joukkoa.

Juhannus on juhla, johon Suomessa liitetään vahvoja, perinteisiin kytkeytyviä mielikuvia kesäisestä ruoasta, järven rannasta, kokosta, juhannussaunasta… ja alkoholista.
Jos omiin juhannusperinteisiin on liittynyt olennaisesti alkoholin nauttiminen sosiaalisesti muiden kanssa, tiedostat tänä ensimmäisenä soberistina juhannuksena vahvasti, että olet hypännyt kelkasta. Ystäväsi juovat alkoholia ja humaltuvat, sinä et.


Ja jossain vaiheessa ne, jotka juovat humaltuakseen, vajoavat toisiin sfääreihin kuin sinä.

Toisaalta voi myös olla, että juhannus ei herätä sinussa sen suurempia haikeuden tunteita. Paljon riippuu siitä, miten pitkällä olet muutosprosessissasi ja siitä, miten tärkeitä juhannukset sinulle ovat, ja millaisia traditioita niihin on liittynyt.

Itse olen aina rakastanut juhannusta. Minulla on paljon mukavia muistikuvia juhannuksista ystävien kesken mökillä. Niihin liittyy rantasauna, hyvä ruoka, kokko ja alkoholi. Mutta on myös paljon juhannuksia, joista en muista yhtään mitään. Tai muistan seuraavan aamun krapulan ja ahdistuksen: riideltiinkö eilen miehen kanssa? Mitä sanoin ja mitä muut kuulivat?

Ensimmäisen soberistin juhannuksen aikaan olin ehtinyt olla raittiina lähes kahdeksan kuukautta, joten en jännittänyt sitä, että haluaisin juoda. Iloitsin raittiudesta ja tunsin ylpeyttä itsestäni.

Varasin mökille holitonta juomaa ja nautin illasta veljeni, serkkujeni ja tyttäreni kanssa. Kaikki tiesivät, että en enää käytä alkoholia. Jotkut olivat alkuun vähän varuillaan ja veljenikin tuntui hieman jäykältä. Hän pohdiskeli omaa suhdetta alkoholiin ja totesi, että hänelle se on kulinaristista nautiskelua. Siinä vaiheessa minulle tuli hetkellisesti hieman surullinen ja joukkoon kuulumaton olo.

Kun promillet alkoivat nousta juhlaväessä, minun soberismini ei enää jännittänyt ketään.

Ja jossain vaiheessa iltaa tiedostin, että olin ainoa, joka oli enää henkisesti läsnä. Tytär ja hänen kaverinsa olivat jo unten mailla, muut tuhdissa humalassa.

Päätin poistua seurasta ja menin laiturille katselemaan tyyntä järven pintaa. Laskin jalat veteen ja hengittelin syvään raikasta ilmaa.

Rauha laskeutui päälleni ja sanoin itselleni puoliääneen: kaikki on hyvin. Nousin ja lähdin nukkumaan iloiten jo valmiiksi tulevasta krapulattomasta aamusta.

Juhannuspäivänä heräsin virkeänä ja kävin aamu-uinnilla järvessä. Sen jälkeen join kahvit laiturilla muiden vielä nukkuessa. Kun juhlaväki alkoi lähempänä puoltapäivää könytä jalkeille rähjäisen oloisena, ei ollut yhtään ikävä edellisten juhannuspäivien aamuja.

Seuraava juhannus olikin sitten jo helppo. Kaikki tiesivät että en juo, ja he myös tiesivät että he saavat juoda vapaasti seurassani. Ettei mikään ole siltä osin muuttunut. Paitsi että minun humala-törttöilystäni ei enää saisi hauskoja juttuja aikaiseksi juhannuspäivänä.

Siltä varalta, että juhannus jännittää:

Pikavinkit juhannukseen:

Olit sitten yksin tai seurassa: varaa itsellesi holitonta juomaa, mikäli alkoholi on kuulunut juhannustraditioon. Minkään muun ei tarvitse nyt muuttua. Vain sen, että juomastasi puuttuu etanoli.

Valmistaudu henkisesti: voit joko kertoa juhannusseurallesi etukäteen ettet juo, tai sitten toivot, ettei kukaan kiinnitä huomiota siihen, mitä juot.

Jos joku alkaa tivata syitä juomattomuuteesi, etkä halua selittää pidemmin, tässä muutama valmisvastaus:

”Päätin etten juo tänä juhannuksena.”
”Ei huvita juoda.”
”Minä saan nykyään hirveitä migreeneitä alkoholista, siksi en juo.”
”Panostan hyvinvointiini ja siksi en nyt juo.”

Hyvää ja kaunista soberistia juhannusta sinulle!

Rakkaudella,

Ira

”Tämä hetki on täynnä iloa ja onnellisuutta.
Jos olet tarkkaavainen, näet sen”.
– Thích Nhất Hạnh


Jos tarvitset apua alkoholista vapautumiseen, tule mukaan Soberistin verkkovalmennukseen!