Ensimmäinen soberisti juhannus

(Teksti on ote Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssin tsemppikirjeestä kurssilaisille. Se on tarkoitettu tuomaan vertaistukea ja vinkkejä ensimmäiseen raittiiseen juhannukseen)

Ihanaa, soberistia juhannusta!!

Ensimmäinen soberisti juhannus voi jännittää, etenkin jos juhannusperinteisiin on kuulunut alkoholi ja humaltuminen.

Ehkä mietit, onko sinulla voimia kieltäytyä tarjotusta lasista. Sinua voi myös huolestuttaa, miten muut reagoivat juomattomuuteesi.
Vaikka olisit ollut jo pidempään holiton, raitis, soberisti, saatat tuntea juhannusaattona haikeutta ja eräänlaista universaalista yksinäisyydentunnetta – olit sitten yksinäsi juhannusta viettämässä, tai keskellä juhlivaa joukkoa.

Juhannus on juhla, johon Suomessa liitetään vahvoja, perinteisiin kytkeytyviä mielikuvia kesäisestä ruoasta, järven rannasta, kokosta, juhannussaunasta… ja alkoholista.
Jos omiin juhannusperinteisiin on liittynyt olennaisesti alkoholin nauttiminen sosiaalisesti muiden kanssa, tiedostat tänä ensimmäisenä soberistina juhannuksena vahvasti, että olet hypännyt kelkasta. Ystäväsi juovat alkoholia ja humaltuvat, sinä et.
Ja jossain vaiheessa ne, jotka juovat humaltuakseen, vajoavat toisiin sfääreihin kuin sinä.

Toisaalta voi myös olla, että juhannus ei herätä sinussa sen suurempia haikeuden tunteita. Paljon riippuu siitä, miten pitkällä olet muutosprosessissasi ja siitä, miten tärkeitä juhannukset sinulle ovat, ja millaisia traditioita niihin on liittynyt.

Itse olen aina rakastanut juhannusta. Minulla on paljon mukavia muistikuvia juhannuksista ystävien kesken mökillä. Niihin liittyy rantasauna, hyvä ruoka, kokko ja alkoholi. Mutta on myös paljon juhannuksia, joista en muista yhtään mitään. Tai muistan seuraavan aamun krapulan ja ahdistuksen: riideltiinkö eilen miehen kanssa? Mitä sanoin ja mitä muut kuulivat?

Ensimmäisen soberistin juhannuksen aikaan olin ehtinyt olla raittiina lähes kahdeksan kuukautta, joten en jännittänyt sitä, että haluaisin juoda. Iloitsin raittiudesta ja tunsin ylpeyttä itsestäni.

Varasin mökille holitonta juomaa ja nautin illasta veljeni, serkkujeni ja tyttäreni kanssa. Kaikki tiesivät, että en enää käytä alkoholia. Jotkut olivat alkuun vähän varuillaan ja veljenikin tuntui hieman jäykältä. Hän pohdiskeli omaa suhdetta alkoholiin ja totesi, että hänelle se on kulinaristista nautiskelua. Siinä vaiheessa minulle tuli hetkellisesti hieman surullinen ja joukkoon kuulumaton olo.

Kun promillet alkoivat nousta juhlaväessä, minun soberismini ei enää jännittänyt ketään.
Ja jossain vaiheessa iltaa tiedostin, että olin ainoa, joka oli enää henkisesti läsnä. Tytär ja hänen kaverinsa olivat jo unten mailla, muut tuhdissa humalassa.

Päätin poistua seurasta ja menin laiturille katselemaan tyyntä järven pintaa. Laskin jalat veteen ja hengittelin syvään raikasta ilmaa.
Rauha laskeutui päälleni ja sanoin itselleni puoliääneen: kaikki on hyvin. Nousin ja lähdin nukkumaan iloiten jo valmiiksi tulevasta krapulattomasta aamusta.

Juhannuspäivänä heräsin virkeänä ja kävin aamu-uinnilla järvessä. Sen jälkeen join kahvit laiturilla muiden vielä nukkuessa. Kun juhlaväki alkoi lähempänä puoltapäivää könytä jalkeille rähjäisen oloisena, ei ollut yhtään ikävä edellisten juhannuspäivien aamuja.

Seuraava juhannus olikin sitten jo helppo. Kaikki tiesivät että en juo, ja he myös tiesivät että he saavat juoda vapaasti seurassani. Ettei mikään ole siltä osin muuttunut. Paitsi että minun humala-törttöilystäni ei enää saisi hauskoja juttuja aikaiseksi juhannuspäivänä.

Siltä varalta, että juhannus jännittää:

Pikavinkit juhannukseen:

Olit sitten yksin tai seurassa: varaa itsellesi holitonta juomaa, mikäli alkoholi on kuulunut juhannustraditioon. Minkään muun ei tarvitse nyt muuttua. Vain sen, että juomastasi puuttuu etanoli.

Valmistaudu henkisesti: voit joko kertoa juhannusseurallesi etukäteen ettet juo, tai sitten toivot, ettei kukaan kiinnitä huomiota siihen, mitä juot.

Jos joku alkaa tivata syitä juomattomuuteesi, etkä halua selittää pidemmin, tässä muutama valmisvastaus:

”Päätin etten juo tänä juhannuksena.”
”Ei huvita juoda.”
”Minä saan nykyään hirveitä migreeneitä alkoholista, siksi en juo.”
”Panostan hyvinvointiini ja siksi en nyt juo.”

Hyvää ja kaunista soberistia juhannusta sinulle!

Rakkaudella,

Ira

”Tämä hetki on täynnä iloa ja onnellisuutta.
Jos olet tarkkaavainen, näet sen”.
– Thích Nhất Hạnh

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Päihdehoidon resurssit tulisi keskittää varhaiseen tukeen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn

Alkoholiriippuvuuden varhainen tunnistaminen ja siihen annettava varhainen tuki ovat tärkeitä riippuvuuden voittamiseksi varhaisessa vaiheessa. Olemme liian pitkään kohdistaneet resurssimme pääasiassa pitkälle edenneeseen vakavaan päihderiippuvuuteen ja sen (laitos)hoitoon. Resurssien kohdentaminen lähinnä vakavan päihderiippuvuuden hoitoon ei ole järkevää, koska ehkäiseminen on perustellumpaa niin kustannuksiltaan kuin inhimillisen kärsimyksenkin kannalta.   Uudistettu sosiaalihuoltolaki (2023, 24 §) ja päihde- ja […]

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

Työnantajat ovat havahtuneet alkoholiongelman ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin

SUOMEN työpaikoilla on perinteisesti tarjottu apua alkoholiongelmaan siinä vaiheessa, kun ongelma on näkyvä ja siihen on puututtava. Hoitovaihtoehdot ovat olleet ohjaus työterveyteen ja mahdollisesti katkaisu- tai laitoshoitoon. SAMAAN aikaan työpaikoilla on iso joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet riippuvaiseksi alkoholista, mutta ongelma ei vielä näy ulospäin. Harva heistä uskaltaa mennä työterveyteen kertomaan asiasta, ennen kuin on […]

Maailman paras alkoholiton punaviini

Maailman paras alkoholiton punaviini

Kaupan hyllystä löytyy nykyään vaikka kuinka paljon alkoholittomia oluita, jotka eivät maultaan juurikaan eroa maultaan holillisesta versiostaan. Omasta mielestäni ne ovat jopa parempia, kuin holilliset, mutta minä en ollutkaan mikään kova oluenjuoja. Viiniä kyllä kului kohtuuttoman paljon ennen kuin jätin alkoholin kokonaan. ILOKSENI myös hyviä alkoholittomia valko- ja kuohuviinejä löytyy ihan perusmarketistakin. Mutta ikävä kyllä […]

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

“Soberistissa resonoi erilainen ajattelu- ja puhetapa alkoholiriippuvuudesta”

Esittelyssä Soberistin asiantuntija, valmentaja ja terapeutti Piia Koivumäki. Olen Piia Koivumäki ja soberisti. Ammatilliselta taustaltani olen filosofi, päihdesosiaalityöntekijä sekä psykologian ja päihdetyön opettaja. Olen myös parhaillaan voimavarakeskeisen lyhytterapian koulutuksessa. ROOLINI Soberistissa on toimia asiantuntijana, kehittäjänä, valmentajana sekä terapeuttisen tuen eli psykososiaalisen keskusteluavun antajana. LÖYSIN Soberistin muutama vuosi sitten Facebookista, jossa minulle alkoi tulla Soberistin mainoksia. […]

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Raitistumistarina: Join 5 litraa viiniä viikossa

Kaarina liittyi Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkokurssille vuodenvaihteessa. Hän kertoo nyt raitistumistarinansa: miten hänen alkoholiongelmansa kehittyi, ja miten hän onnistui vapautumaan alkoholista. HAVAHDUIN alkoholiongelmaani siinä vaiheessa, kun olin pari vuotta lääkinnyt työuupumustani viinillä. Tai olinhan minä tiedostanut riippuvuuteni jo aiemmin, mutta en ollut valmis lopettamaan.Alkoholi oli minulle selviytymiskeino. Sen avulla sinnittelin itselleni sopimattomassa työssä […]

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Osallistu webinaariin ja lunasta lahjakortti!

Tervetuloa webinaariin 19.5.2023 klo 15–16 kuulemaan vastaus kysymykseen: ”Miten raitistuminen voi muka olla helppoa ja hauskaa?”Edellä mainittu kysymys on usein esitetty Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -muutosvalmennuksen kehittäjälle, Ira Koivulle. Nyt hän vastaa kysymykseen kerralla useammalle kuulijalle. KENELLE?Webinaari on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa: heille, joilla itsellään tai jonka läheisellä on alkoholiongelma. Työnantajille, työntekijöille, pienten […]

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

VAPPUALE VERKKOKURSILLE!

Kun normaalihinta vuoden verkkovalmennukselle on 992 €, saat sen nyt hintaan 793,6 €!

Alennuskampanja on voimassa 27.4.-5.5.2023

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberistin online- ja mobiilisovellus ratkaisee päihdehoidon haasteet globaalisti

Soberisti Oy tiedottaa                                                                 22.3.2023 Yksi isoimmista haasteista alkoholiriippuvuuden hoidossa yksilön ja yhteiskunnan kannalta on, että apua saavat vain ne, jotka ovat pohjalla. Ennaltaehkäisyyn ja varhaisen vaiheen apuun ei ole riittävästi panostettu. Nykyiset varhaisen vaiheen hoitomenetelmät eivät vastaa toiseen isoon haasteeseen: ne, joiden ongelma ei vielä näy ulospäin, eivät hae apua leimautumisen pelossa — eivätkä he […]

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Alekoodi kurssille ja tietoa tulevasta Korkki kiinni -kickstartista!

Toivottavasti kesäsi on ollut palauttava ja virkistävä? Mikäli kesä meni tissutellessa ja olo on nyt sellainen, että kaivattaisiin lomaltapaluulomaa, olisiko hyvä aika miettiä joko pidempää taukoa juomisesta tai kokonaan lopettamista? Jos olet valmis lopulliseen eroon alkoholista, tule mukaan Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Pääset vuoden kestävälle muutosmatkalle 25 % alennettuun hintaan, jos tulet mukaan […]

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

SANO HYVÄSTIT KÄNNIKESÄLLE JA LUNASTA JUHANNUSTARJOUS!

Liity mukaan Soberistin verkkovalmennukseen kesäkuun aikana ja saat KOLME (3) TERAPIASESSIOTA kaupan päälle! Alkaako lomasi pian? Aivan ihanaa – mutta samalla pelottavaa!Tuleeko taas juotua enemmän kuin piti? Tissutteletko taas mökillä, terassilla tai parvekkeella koko kesän? Ehkä riekut bileissä umpikännissä? Meneekö juominen yli? Karkaako mopo käsistä aina?Oletko totaalisen kypsynyt? Haluatko muutosta? Kaipaatko kesälomaa, josta todella voi […]