Milloin alkoholi on ongelma?

Alkoholismin määritelmiä on varmaan yhtä paljon kuin määrittelijöitä. Missä vaiheessa tapa muuttuu riippuvuudeksi, ja milloin se taas muuttuu alkoholismiksi? En osaa sanoa.

En haluaisi tehdä tiukkoja määritelmiä, koska en pidä lokeroinnista. Mielestäni jokainen saa ihan itse määritellä oman tilansa. On kuitenkin selvää, että ihminen, joka ei kykene lopettamaan juomista, vaikka alkoholi on tuhonnut hänen elämänsä, on alkoholisti.

Mutta olinko minä alkoholisti? Tein vuosien mittaan lukuisia alkoholitestejä ja lähes kaikista sain ”puhtaat paperit”, koska en juonut aamuisin, en ottanut krapularyyppyjä, en jättänyt töitäni tekemättä alkoholin vuoksi, kukaan ei ollut ilmaissut olevansa huolissaan juomisestani ja niin edelleen.
Minulle oli vuosien harjoittelun myötä kehittynyt kuitenkin tapariippuvuus, joka voimistui pikkuhiljaa niin, että viinistä tuli viikon kohokohta jota odotin malttamattomana. Siitä tuli liian tärkeää. Enkä pystynyt olemaan kohtuukäyttäjä, koska minä pidin siitä olotilasta mikä viinistä tulee, maku oli oikeasti sivuseikka (vaikka tietenkin join vain hyvälaatuisia viinejä ja esitin muiden mukana sen olevan vain kulinarismia).

Jos minulta nyt kysytään, olenko alkoholisti, vastaan, että en ole. Minulla on geneettinen taipumus alkoholismiin ja minulla oli alkoholiongelma. Jos olisin jatkanut juomista, minusta olisi ennen pitkää tullut alkoholisti. Mutta se, että olen myöntänyt ongelmani ja lopettanut juomisen, tekee minusta absolutistin – ei alkoholistia.

Käytän Vapaa viinistä -kirjassa termejä alkoholismi, alkoholiriippuvuus, addiktio ja alkoholiongelma. En näe syytä erottaa näitä voimakkaasti toisistaan, koska lopulta kyse on vain saman asian aste-eroista. Oma näkemykseni kuitenkin on, että viralliset tilastot vähättelevät alkoholiriippuvaisten määrää.

Jos mietit onko sinulla ongelma, luultavasti sinulla on. Me ihmiset olemme erilaisia ja vaadimme itseltämme eri asioita. Toinen syö päivittäin munkkeja tai juo alkoholia, eikä tunne siitä syyllisyyttä eikä häpeää. Voiko silloin puhua ongelmasta?
Toinen saa kauhean moraalisen krapulan pienemmästäkin, ahdistuu ja häpeää. Jos oma toiminta ei sovi itselle ja aiheuttaa itsetunnon alenemista ja ahdistusta, kyseessä on ongelma: ihminen ei elä kuten syvällä sisimmissään haluaisi.

Toki on olemassa alkoholisteja, jotka pieksevät perheensä ja juovat kotinsa alta, eivätkä koe tarpeelliseksi lopettaa juomista. Mutta tästä aiheesta on jo kirjoja hyllymetreittäin kirjastossa ja olenkin keskittynyt siksi naisten juomiseen (naisholistit useimmiten juovat salaa ja hoitavat perheen viimeiseen asti) ja spontaanisti raitistuneisiin.

Spontaani raitistuminen tarkoittaa sitä, että lopettaa juomisen itsenäisesti ilman vertaisryhmiä tai ammattiapua. Spontaanisti raitistuneet eivät halua leimautua ja pitävät asian siksi salassa. Yhä useampi tutkimus toteaa spontaanin toipumisen olevan vallitseva tapa päästä eroon päihdeongelmasta.

Moni siis lopettaa alkoholinkäytön ilman ulkopuolista apua ja usein jopa kertomatta lähipiirilleen. Sitä tapahtuu kaikissa ikäluokissa, mutta erityinen piikki tulee siinä vaiheessa, kun ihminen täyttää neljäkymmentä. Yllätys yllätys, minä olin neljäkymmentä  kun lopetin 

Perinteinen ajattelumalli alkoholiongelmasta on mielestäni liian yksipuolinen ja yksinkertaistava. Jos mietit, onko sinulla alkoholiongelma, vastaus on: kyllä.
Siinä vaiheessa kun alkoholin juomisesta seuraa toistuvasti ahdistusta, itsesyytöksiä ja häpeää, on selvää, että se on ongelma.

                    Alkoholi on ongelma, kun se tuntuu siltä.

Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, ota ensiaskeleet ja tutustu Soberistin maksuttomaan minivalmennukseen.

Ira Koivu

Ira Koivu

Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.
”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

”Hyvä äiti ei juo” ja muita uskomuksia

NAISTENPÄIVÄNÄ on syytä nostaa esiin tasa-arvo-ongelmat liittyen alkoholiin ja päihdehoitoon. YHTEISKUNNASSAMME suhtaudutaan eri tavalla naisen ja miehen juomiseen, ja etenkin äidin ja isän alkoholinkäyttöön ja niistä syntyviin ongelmiin. ÄIDIT tiedostavat tämän, ja se estää heitä hakemasta apua ajoissa. Yhä useampi nainen tissuttelee kotona salaa. Tutkimukset paljastavat, että naisten alkoholikuolemat ovat nelinkertaistuneet 20 vuodessa. NAISEN ja etenkin äidin ongelmajuominen […]

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

Joonas oli 7 vuotta absolutisti, kunnes alkoi epäillä, oliko hänellä sittenkään ongelmaa

“MINULLE oli tärkeää saada apua oikeasti anonyymisti, mutta kuitenkin niin, että saan olla porukassa.”

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin

5 kirjaa, jotka kannustavat olemaan selvinpäin Esittelyssä TOP5 kirjaa, jotka auttavat alkoholista vapaaksi pyrkiviä pysymään selvinpäin.Kirjat esitellään julkaisujärjestyksessä. Allen Carr: Korkki kii, Bazar 2020 (alkup. 2009) Allen Carr kirjoitti vuonna 1985 Easy way to stop smoking -teoksen, joka myöhemmin julkaistiin suomeksi nimellä Stumppaa tähän! Miljoonat ihmiset maailmassa ovat saaneet kirjasta apua tupakoinnin lopettamiseen. Carrin metodi perustuu […]

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Tiedote hinnankorotuksesta & lahja

Soberisti tiedottaa: VERKKOKURSSIN HINTA NOUSEE 5.1.2023   Viime syksynä kerroimme hinnankorotuspaineista, ja että nostaisimme hintaa kahdessa erässä. Ensimmäinen korotus tuli voimaan syksyllä, ja toinen korotus tulee voimaan 5.1.2023 klo 12.(Hinnankorotus ei koske All inclusive -kurssia)  Vapaudu viinistä helposti & ilolla -verkkovalmennus maksaa nyt 800 €/vuosi. 5.1.2023 alkaen hinta on 992 €.   Mikäli olet miettinyt […]

Soberisti lanseerasi uuden palvelun:  viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberisti lanseerasi uuden palvelun: viiden tähden All inclusive – verkkovalmennus

Soberistin palveluja kehitetään jatkuvasti, ja tulossa on lisää uusia tuotteita. Marraskuussa Vapaudu viinistä helposti & ilolla -onlinevalmennus laajeni myös miehille. Joulukuun 15. päivä avautui nykyisen verkkokurssin rinnalle viiden tähden All inclusive – Vapaudu alkoholista helposti  & ilolla  -verkkovalmennus joka sisältää: Huomenna tiedotamme vielä kahdesta uudesta lisäpalvelusta, ole kuulolla! Jos olet harkinnut kurssille lähtemistä, kannattaa tehdä […]