Soberistin tiimin jäsenet esittäytyvät, osa 2: Piia Koivumäki, asiantuntija & valmentaja

 

Miten tulit mukaan Soberistiin? 

SEURASIN Iraa (Ira Koivu, Soberistin perustaja) pari vuotta somessa ja huomasin, että nyt löytyi alkoholiriippuvuudesta samalla tavalla ajatteleva (korkeasti koulutettu nainen). Otin yhteyttä ja aloitimme samalta istumalta yhteistyön Soberistin kehittämiseksi.

Mikä sinua kutsui Soberistissa?

Erilainen, tuore ajattelu, positiivisen psykologian lähestymistapa, lähtökohta, jossa alkoholiriippuvuuden saa sanoittaa itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla, ilman, että on pakko kertoa itsestään alkoholistinarratiivia, mikäli ei koe sitä itselleen sopivaksi.

 

SOBERISTISSA resonoi myös “armollisuus”, kuten eräs vertaisryhmäläinen sanoi. Tämä tarkoittaa juuri edellistä, että alkoholiriippuvuudesta saa vapaasti puhua toisin, eri käsittein. Ei ole pakko kertoa sairaustarinaa, toipuvan alkoholistin tarinaa.

 

TÄTÄ vapautta ei kuitenkaan pidä käsittää niin, että olisi kyse vapaudesta jatkaa “kohtuukäyttöä”. Soberisti-menetelmässä ei kielletä alkoholiriippuvuutta, vaan se sanoitetaan toisin.

SUURIN osa soberisteista laittaa korkin kokonaan kiinni, koska ymmärtävät, että kohtuukäyttö ei ole järkevä vaihtoehto.

 

TÄSSÄ yhteydessä on syytä mainita, että vaikka Soberistissa on lähtökohtana em. toisinajattelu ja sanoittaminen, ymmärrämme, että toisille sopii perinteinen ajattelutapa. Kunnioitamme jokaisen oikeutta sanoittaa oma elämäntilanteensa.

 

SOBERISTIN asiakkaat sanoittavat usein elämäntilanteensa kuormittavaksi tai haasteelliseksi, jossa ongelmallinen alkoholinkäyttö näyttelee tilanteessa selviytymiskeinon roolia.  

 

Mikä on sinun roolisi Soberistissa?

 

OLEN kehittäjä, asiantuntija, ammatillisesti ohjattujen vertaisryhmien ohjaaja ja henkilökohtaisen, voimavarakeskeisen lyhytterapian vetäjä.

 

Miten näet Soberistin tulevaisuuden?

 

YHÄ useammat alkoholiriippuvaiset, jotka tarvitsevat ja haluavat tukea, mutta eivät koe omikseen perinteisiä päihdepalveluja, joissa riippuvuus ymmärretään krooniseksi ja relapsoivaksi aivosairaudeksi (ja joissa itseä on kutsuttava toipuvaksi alkoholistiksi), tulevat löytämään Soberistin.

 

NÄMÄ alkoholiriippuvaiset ymmärtävät em. käsitteisiin liittyvän erittäin vahvan stigman, jonka vuoksi he haluavat ajatella, puhua ja sanoittaa tilanteensa toisin. Kuten aiemmin mainitsin, tätä ei kuitenkaan pidä käsittää ongelman kieltämiseksi, kuten joskus virheellisesti tulkitaan.

 

Terveisiä päihdepalveluista päättäville?

 

VARHAINEN, matalan kynnyksen ja digitaalinen helposti saavutettava tuki alkoholin ongelmallisen käytön lopettamiseksi ja addiktiosta toipumiseksi on kaikkein tehokkainta ja taloudellisinta niin inhimillisen kärsimyksen kuin taloudenkin näkökulmasta.

 

Piia Koivumäki on psykososiaalisen addiktion asiantuntija, terapeutti, psykologian opettaja ja väitöskirjatutkija.